MotoNews.pl
7 PROBLEM Z ECU E-9 GTI (84469/18) - PT

PROBLEM Z ECU E-9 GTI

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam wszystkich!Mam pytanie:Czy ma ktos moze kody do silnika 4AGE i jak to sprawdzic(slyszalem ze normalnym przewodem).Nie wiem czy w ksiazce sa te kody,bo jej nie posiadam.Zapaliła mi sie kontrolka silnika(ECU),jak rozlacze akumulator,to przez jakis czas jest dobrze,potem znow to samo.Ewentualnie gdzie mozna znalezc te kody lub ksiazke,wraz z opisem?Jest to Corolla E9 GTI,1989',92Kw.Pozdrawiam!

Kody sprawdz przewodem na szarym złączu. Podaj nr to dam Ci jego opis.

Moj nr gg:1728222 lub e-mail:rafael0225@o2.pl

Chodzi o numer który odczytałeś z ECU

Aby sprawdzić kody ECU należy znaleźć w wyszukiwarce wątek o nazwie "Kody ECU" a potem kliknąć na link który tam zamieściłem....

Pozdrawiam

Wszystko ok,tylko nie wiem jak to zrobic,szare zlacze ma kilkanascie wtykow,a ktore z soba zmostkowac,nie wiem

Podlaczylem kabelkiem styk TE1 z E1,potem przekrecilem zaplon i wyszly takie kody:25,26 i 41.Czytalem to tak:po przekreceniu zaplonu kontrolka nie swiecila sie okolo 3 sekund,nastepnie mrugla dwa razy,przerwa,piec razy,potem przerwa,znow dwa razy,przerwa szesc razy,przerwa,cztery razy,przerwa razWywnioskowalem ze to w/w kody

No to teraz wyciągnij na 30sek bezpiecznik ECU-B lub jak jego nie bedzie to EFI, potem przejedz z 10km i odczytaj kody. Podaj je raz jeszcze i bedziemy wiedziec co jest.

No to teraz wyciągnij na 30sek bezpiecznik ECU-B lub jak jego nie bedzie to EFI, potem przejedz z 10km i odczytaj kody. Podaj je raz jeszcze i bedziemy wiedziec co jest.

Zrobilem tak jak kazaliscie i wynik ten sam,czyli 25,26 i 41,ale poszedlem pogrzebac jeszcze przy przewodach i wezykach i odnalazlem jeden wezyk od podcisnienia,ktory byl przerwany,tzn. zmurszaly i wymienilem go,po czym odlaczylem kleme od aku(minusowa) i na razie jest dobrze,bo pojezdzilem troche i nic sie nie dziejeZobacze co bedzie dalej.

Do dzisiaj jest dobrze,kontrolka nie zapalila siePrzejechalem okolo 60km i jest okDzieki wszystkim za pomoc!Pozdrawiam!

Cytat:
2005-03-05 13:15:48, Rafaello pisze:
Do dzisiaj jest dobrze,kontrolka nie zapalila siePrzejechalem okolo 60km i jest okDzieki wszystkim za pomoc!Pozdrawiam!

Gratuluje
Tylko nas nie opuszczaj
Ja w zamian za pomoc chciałbym dokładne zdjecia przedniego zderzaka .. z gory, boku, skosu, przodu, góro-boku, góro-skosu...bardzo wazne ujęcie z przodu na wysokości zderzaka aparat prosto trzymany (to samo z boku)..
A tak na serio to chętnie bym takie fotki obejrzał .. jeśli nie masz mozliwosci/czasu/chęci to oczywiście nie ma problemu..jutro juz zderzaka nie będziesz miał - zamiast zdjęć po prostu sobie go przymierze

Pozdrawiam

Radze sciagnac dane ze strony, ktora podalem (chodzi mi o Japan version 1997), po prostu beda bardziej aktualne.