MotoNews.pl

Avensis , przenoszenie drgań

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Przy rozgrzanym silniku do właściwej temperatury na wolnych obrotach oscylyjących w granicach 800 mam przenoszenie drgań na kierownicę. W serwisie twierdzą , że powodem tego może być zła benzyna, bo silnik podłączony do kompa nie wykazuje żadnych błędów. Co o tym sądzicie ????

Rozumiem że chodzi o drgania od silnika... Ja mam u siebie cos takiego, że na wolnych obrotach (na wyższych też to troche czuc, w każdym razie kiedy auto stoi) co jakiś czas jest szarpnięcie które odczuwalne jest chyba nawet nie na kierownicy, ale w calym aucie, po prostu takie lekkie drżenie od silnika, z tym że nie cały czas ale co pare sekund sobie zadrży... jak to wygląda u Ciebie??

Pytałem o to na forum i ostatnio wspomniałem też o tym mechanikowi no i w obu przypadkach odpowiedź była podobna, mianowicie coś z wysokim napięciem. Więc albo kable, albo czyszczenie przepustnicy itp. Mechanik sprawdził mi zapłon i stwierdził że jest kiepsko ustawiony, a na aparacie nie ma już właściwie możliwości regulacji. Drgania to wg. niego może być przeskok iskry pomiędzy palcem a czymś tam... (nie pamiętam czym, a ekspertem nie jestem ). Po nowym roku oddaję do niego auto i ma mi coś z tym zrobić. A co do Twojego przypadku to może to jest coś podobnego? Bo zakładam że poziom 800 obr./min. na wolnych obrotach jest odpowiedni w Avensis...

U mnie drgania na wolnych obrotach sygnalizują, że nadszedł czas wymienić świece.
Pozdro.