Prąd a spalanie benzyny (gazu)

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
witam

Czy uzywanie podczas jazdy swiatel, wycieraczek, ogrzewania, itp. ma wplyw na spalanie paliwa? jesli tak to na jakiej zasadzie to dziala. prosze o linka lub wyjasnienie sprawy.

Ma to znaczenie. Alernator jest bardziej obciazony, a co za tym idzie rowniez silnik. A jak powszechnie wiadomo spalanie zalezy od obciazenia.

Jeżeli alternator nie zasila żadnych urządzeń to moc jaką zabiera silnikowi wynika tylko z bezwładności i tarcia w jego łożyskach. Natomiast gdy obciążymy go przez podłączenie jakichś odbiorników znacznie wzrasta siła jaka jest potrzebna do jego kręcenia. Pole magnetyczne zaczyna hamować wirnik. Im większy jest pobór prądu z alternatora tym więcej mocy zabiera silnikowi co przekłada się w jakimś stopniu na zużycie paliwa...

gruen - bedziesz na spocie???

anmimo wracaj do stołu kieliszek czeka (przepraszam za OT)

Najwiecej paliwa pochlaniaja odbiorniki grzejne, szyby ogrzewane, lusterka pogdrzewane, ogrzewane dysze spryskiwaczy itp. Dlatego zaleca sie ich jak najszybsze wylaczenie po uzyciu.

Adamus

To już chyba Dunix wszystko wyjaśnił im większę obciążenie pradowe alternatora tym większy opór magnetyczny a tym samym silnik napędzający alternator musi dostarczyć więcej energii do układu i spalic więcej paliwka.
Podobnie jest przy klimie i wspomaganmiu kiery wtedy autko więcej spali bo wał napędza jeszcze dodatkowe urządzenia

No dobrze, ale są to ilości śladowe, których nie powinieneś zauważyć na CPNe

No w sumie jeśli chodzi o obciążenia alternatora to trzeba by to sprawdzić w literaturze ale jesli chodzi o klimę( w poldku raczej się nie spotykamy) to róznica jest mnije więcej 1l

a jesli masz: discmana podlaczonego do radiomagnetu i zapalniczki, + reszta (swiatla, ogrzewanie, wycieraczki) ?

ludzie, pomozcie, auto na 22 l gazu przejezdza w miescie 140 km, na trasie 200. da sie ten wynik zmniejszyc??

Czyli pali ok 15,7
Hmmm biorąc pod uwagę pogode to możliwe. Wyreguluj dobrze, wymien filtr powietrza i powinno być ok. Cudów bym się nie spodziewał, bo zrobisz zniego muła. No i jeszcze jak lubisz depnąc to już totalnie bezsens.
U mnie czy lato czy zima na trasie 9-10L/100km gazu, w mieście lato 12L, zima 13-13,5L

to moze byc ten filtr powietrza, w aucie jest jakis ruski (byl tam gdy poldka zdobylem rok temu), jutro lece po nowy.
sa jakies lepsze-gorsze filtry do poldka?

Niecałe 16 l gazu to nie jest tragedia.
Ja kiedys miałem ampicję zejść poniżej i regulowałem to w efekcie osiągnąłem 18l na mieście.

Lepsze jest wrogiem dobrego

Moim zdaniem 16 / 100 to jest tragedia

no, alwe roznica miedzy 1.6 GLE a 2.0 DOHC tez jest jakas...

Moj nowy Zuk pali 13 l gazu na miescie juz go przetestowalem. Wczoraj.

Cytat:
2003-12-04 23:47:07, gruen pisze:
to moze byc ten filtr powietrza, w aucie jest jakis ruski (byl tam gdy poldka zdobylem rok temu), jutro lece po nowy.
sa jakies lepsze-gorsze filtry do poldka?

Zwyczajny polski filtr powietrza z Sędziszowa koszt 6-7zł Polecam częściejszą wymianę filtrów Ewentualnie przykręć mu trochę śrubki regulacyjne od gazu, powinienieś zejśc do 13-14l gazu w mieście i to bedzie git Ja mam spalanie w mieście między 11-12 ale jest mulasty

Co do filtrow to chyba skusze sie na stozek do nowego silnka. Mam mozliwosc zakupu prawie nowego BMC F1 po promocyjnej cenie (jak na ten model oczywiscie)

[ wiadomość edytowana przez: kiler dnia 2003-12-05 14:53:45 ]

nie kupujcie filtrów powietrza pod nazwą Deawoo, poprostu taka lipa że szkoda gadac