[POMPA Hamulcowa] Jakie uszczelki są w środku ???

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam serdecznie.

Od miesiąca męczy moją Ladacznicę (Samara) pompa hamulcowa.
Przecieka, jednocześnie zalewając jak sądzę serwo płynem DOT4.

Nie mam okazji kupić nowej pompy, dlatego pomyślałem, że wystarczyłaby wymiana uszczelek, które są w jej wnętrzu.

Pytanie tylko czy są one standardowe, czy może jakieś "wymyślate".

Będę wdzięczny za odpowiedź.

POZDRAWIAM.

[ wiadomość edytowana przez: tomcio1 dnia 2006-06-20 21:49:27 ]

owszem sa dostepne komlety naprawcze do pomp hamulcowych
ale gra jest nie warta swieczki .Lepiej jest załozyc nowa pompe i miec na dłuzszy czas spokuj.Z tego co wiem to takie komplety naprawcze długo nie wytrzymuja

Jeżeli wycieka płyn na serwo to do wymiany jest tylko jedna uszczelka właśnie od strony serwa. Dwoch mechaników robi to w 15 minut. Koszt około 24 zł i pomogło. Jeżeli hamulce masz sprawne i tylko wystepuje sam wyciek to spróbuj wymienić uszczelkę. Można ją zresztą kupić w sklepie. Wygląda tak. Ma dwie krawędzie i rowek pośrodku. Jeżeli robisz samemu to po nabyciu uszczelki odkręcasz pompę od serwa, Luzujesz wkręt ustalający pod spodem pompy, z pomocą drugiej osoby bo samemu ciężko kontrolujesz wysunięcie się tłoczyska pompy do tyłu, wymieniasz ostatnią uszczelkę, wciskasz tłok pompy z powrotem, wkręcasz wkręt ustalający i dokręcasz pompę do serwa. Wycierasz do sucha i jeździsz. Może się okazać że już nie cieknie i po sprawie. Wszystko zależy od sprawności samej pompy i jej działania.

Ja nie potrafiłem założyć tych uszczelek z rowkiem. Tzn siedziały na miejscu ale jakoś się wywijały.

potwierdzam nie ma co sie bawic w wymiane tych uszczelek ,nic to nie daje. ja miałem to samo to tylko czas straciłem, i potem kupiłem nowa pompe. pozdrawiam

a nie prawda, mnie tez lało wymieniłem uszczelki w pompie (takie oringi to są) i do dziś jeżdze i nic nie cieknie

witam z tego co wiem to jest 2 rodzaje pompy wloska i ruska do ruskiej niema problemu z u szczelkami gozej z wloską a zdaje sie ze masz wloską bo wniej jest uszczelka z rowkiem w ruskiej niema uszczelka rowka i kosztuje 2.50 w lublinie
kup se pompe ok 70zl

Podłączę się pod temat, tylko trochę z innej beczki. Osatnio w mojej ładzie 2107 zauważyłęm pogorszenie się hamulców. Pedał jest miękki, a koła blokuje dopiero jak się depnie do końca. Ogólnie powoli zaczynam bać się jeździć. Co to może być, skoro nie ma wycieków, wszędzie sucho, klocki ok, układ skoro szczelny to chyba też i nie zapowietrzony, ale zachowuje się właśnie jakby był zapowietrzony. Czy ktoś jest w stanie mi pomóc, bo jak na razie to obstawiam pompę, ale zaznaczyłem już że nie ma wycieków, to już nie wiem

mozliwe ze tloczki szlag trafil , umnie jest podobny poblem ale jeszcze nie zabralem sie do tego ..
Pozdrawiam