MotoNews.pl

[126] przekładnie

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Jak to jest?
BIS ma dłuższą skrzynię niż zwykłe. Z tego wynika że musi mieć coś zmienione, żeby dobrze pokazywał szybkość, tylko co? Ma przeskalowany prędkościomierz czy jest inne przełożenie w przekładni prędkościomierza

A nie ma przypadkim speedometra do 160 tylko raz widzialem BIS'a wrodku i to zapamietałem...

Prawdopodobnie miał inne przełożenie na napedzie prędkościomierza, tym przy skrzyni.

Bis ma inne przełożenie na przekładni głównej, a licznik normalnie do 140 km/h. Samael może się wypowie bo grzebał przy tym.

"Zasadnicza konstrukcja skrzynki biegow pozostala bez zmian. Ze wzgledow montazowych zmodernizowano obudowe sprzegla i przekladni glownej w stopniu umozliwiajacym polaczenie z nowym silnikiem....
....Zmieniono rowniez przelozenie przekladni glownej z 8/39 na 9/39"

tyle tylko pisze w ksiazce pt. Autoryzowana Instrukcja Napraw 126p
co do wlasnych przemyslen to przypuszczam ze co najwyzej moze byc inne przelozenie przekladni napedzajacej linke.

Tak jest m.in w polonezach w ktorych ze wzgledu na rozne przelozenia mostu, mialy montowane te napedy linki o roznym przelozeniu.

Przelozenie miedzy walkiem wyjsciowym ze skrzyni a przekladni linki pozostalo bez zmian, co umozliwia szybkie dostosowanie skrzyni do posiadanego mostu przez zmiane tylko tej przekladni przykrecanej za pomoca szpilki i nakretki M6.

Nie wiem czy w maluszku sie w cos takiego bawili, a nie mam jak sprawdzic jakie jest w bise przelozenie napedu linki poniewaz wszytkie wnetrznosci wyjebalem do smietnika a aluminium sprzedalem, a za kase zarobiona fiacior napil sie benzynki

jedyna rzecza ktora sobie zostawilem to kolo talerzowe i walek atakujacy.

A wlasnie, nie ma chyba znaczenia jaka jest przekladnia w maluszku, mozna kupic sobie elektroniczny czujnik predkosci (od poloneza Abimex czy jakos tak) nakreca sie toto przy szkeyni na ten gwint i wystarczy sobie wtedy zalatwic tylko predkosciomierz elektroniczny i wyskalowac odpowiednio.

Dzięki za całokształt

Dałeś ciała Samael, a ja już się cieszyłem że będę miał za jednym zamachem przekładnię główną i prędkościomierza

o tej przekladni linki predkosciomierza przyponialem sobie nastepnego dnia rano ale juz dziadki zadzialay i po zelastwie nei bylo sladu,