MotoNews.pl

Fiat 125p cabrio - sens, budowa, możliwe koszty

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam
Od razu chciałem zaznaczyć że nie chcę robić nic w tym kierunku Ot, czysta ciekawość Ale od początku.
Podczas rozmowy z kumplem rzucił hasło że zajebiście wyglądałby fiacior kabrio zaraz oczywiście temat zakończyliśmy z uwagi na spooore koszty . Ale jeśli to możliwe to z chęcią dowiedzielibyśmy od szanownych kolegów jak to powinno wyglądać, jakie problemy napotkałyby ewentualnego konstruktora (kto wie, może ktoś kiedyś na coś takiego się zdecyduje )
Jeśłi taki temat był to przepraszam za powielanie. I prosiłbym o nie pisanie komentarzy typu: człowieku, porywasz się z motyką na słońce itp. bo tak jak pisałem chciałem się jedynie coś na ten temat dowiedzieć, nic nie planuje .
Pozdrawiam

Cytat:
2012-06-06 23:26:41, balu1987 pisze:
...jakie problemy napotkałyby ewentualnego konstruktora...

Jakby konstruktor zastąpił oryginalne progi szynami kolejowymi to raczej żadnych większych problemów by nie napotkał.

Nie ma co kombinować tylko trzeba zobaczyć jak to jest w oryginale zrobione i zrobić tak samo.

musisz mieć 2 długie kawałki szyn kolejowych do tego spawarkę elektrodową i 2 duze fiaty.

Progi to progi. Profil gorąco gięty 100mm x 40mm ze ścianki 3mm, wstawić to zamiast progu wewnętrznego plus blacha 2,5mm o wysokości 130mm w miejsce gdzie naciągana jest uszczelka drzwi do tego próg zewnętrzny oryginalny.
Dodatkowo profil i blache płaską z progu pociągnąć aż do gniazda sprężyny a z tyłu zrobić również z tego profilu podłużnice i łączenie podłużnicy z progami.

Zastanawia mnie tylko jak zmieścić tak duży dach w bagażniku, jednak sztywny dach zajmie cały kufer

Na dodatek d. fiat jest klasycznym sedan z 2 parami drzwi, a bez dachu dobrze wyglądałby tylko z jedną para i nie mówię tu o zaspawaniu tylnych, bo takie przeróbki wyglądają mega słabo.

Witam
czyli ogólnie taka budowa jest całkiem możliwa aczkolwiek raczej pozbawiona sensu, tak ?
Pozdrawiam

sens ma, bo czemu miałaby nie mieć?

odpowiednio wzmocnić podłogę, ładnie przerobić na cabrio i się cieszyć, że ma się oryginalnego fiata 125p

sugerowałem się odpowiedzią kolegi madmat że to może niezbyt ciekawie wyglądać

Cytat:
2012-06-08 22:20:12, balu1987 pisze:
sugerowałem się odpowiedzią kolegi madmat że to może niezbyt ciekawie wyglądać

Tak mi się osobiście wydaje, najlepiej będzie pobawić się na początek w jakimś programie do obróbki zdjęć albo nawet w paintcie, wtedy mniej więcej będziesz wiedział czy bedzie fiaton wyglądał ok czy nie.

Aha w sumie to racja kto wie, może w wolnej chwili sprobuje coś takiego stworzyć jeśli efekt będzie ciekawy to postaram się wrzucić to do tego tematu

takie auto było zbudowane przez FSO. Powyżej fotki.
Widać, że drzwi są przedłużone, a rozstaw osi chyba skrócony. Jest też składany materiałowy dach.

Szczegółów póki co nie ma, niestety.

[ wiadomość edytowana przez: czeczun dnia 2012-06-09 10:08:14 ]

taki czerwony cabrio, stał w latach 80, dokładnie 83-84 r garażach MSZ. Wiem , że jeździł tym jakiś gość z ambasady włoskiej.
Bardzo często parkował na Sadybie, chyba tam mieszkał.
Potem fiat znikł i pojawiła sie w tym miejscu Alfa cabrio.

Fiat 125p Cabrio miał inna deskę rozdzielczą oraz inne światła tylne (zaadoptowane z fiata 124/łada).
Jak donosiła w tedy prasa, drzwi były zrobione z laminatu.

Aha, czyli krótko mówiąc w **uj i jeszcze trochę pracy byłoby przy takim projekcie ?
Pozdrawiam

Cytat:
2012-06-21 00:32:55, JOZEF_STALIN pisze:
Fiat 125p Cabrio miał inna deskę rozdzielczą oraz inne światła tylne (zaadoptowane z fiata 124/łada). Jak donosiła w tedy prasa, drzwi były zrobione z laminatu.

Skąd wiadomość o drzwiach z laminatu ?

Cytat:
2012-06-21 19:04:05, bing17 pisze:
Skąd wiadomość o drzwiach z laminatu ?

Gazeta Motor

kant cabrio

[ wiadomość edytowana przez: fuso dnia 2012-06-24 21:04:57 ]

Witam
Szczerze mówiąc spodobał mi się ten fiacik tylko tak się zastanawiam jak musi być wzmocniona podłoga że wszystkie drzwi są otwierane

taki kant to profanacja, wygląda jak pół dupy z za krzaka