Kto osłonił chłodnicę na zimę?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witajcie

W związku z tym, że moje Espero strasznie wolno się nagrzewa, a właściwie wcale się nie nagrzewa. Dopiero jak stoję w korku to jest OK, ale jak ruszę znowu spada na sam dół.

Dzisiaj postanowiłem zamontować tekturę przed chłodnicę. Wczoraj robiąc zakupy postanowiłem jedzenie wkładać w karton bo koszyków nie było i dzisiaj się okazało, że idealnie pasuje na chłodnicę i dlatego przyczepiłem ją, zrobiłem to tak, że w żadnym miejscu nie dotyka chłodnicy – są jakieś 2 – 3 cm przerwy.

I teraz pytanie do Was – Czy Wy również zamontowaliście sobie coś takiego?
I czy to może mieć negatywny wpływ na silnik / chłodnicę? Czy może cos się zepsuć.

Wymień termostat !
Wszystko wskazuje na to, że masz uszkodzony termostat i jest on ciągle w fazie otwartej. A jeżeli mowa o przysłanianiu, to raczej wlotów pod zderzakiem, bo przysłonięcie chłodnicy w pewnych warunkach (w korku ulicznym) może doprowadzić do przegrzania silnika.
Dobry i sprawny termostat załatwia temat

Dokładnie - termostat. KAzde inne rozwiązanie to prowizora. Całe auto jest tak zaprojektowane zeby sobie radzić w kazdych warunkach. Tektura to juz prowizora na maksa.

Oczywiście TERMOSTAT!...ale tylko taki wg wskazówek kolegów z forum /szukaj w Wyszukiwarce!/czyli 97-102 stopnie C+rura z Nexii+trochę płynu na dolewkę+godzinka wolnego czasu i problemik z głowy!

Tekturę to się w PF125p montowało - i to tylko tych z silnikami innymi niż polonezowski.

Na bank termostat. Miałem te same objawy i pomysł na zimę jak się ogrzać, ale odwiedziłem warsztat pana Sławka(polecam) wydałem 120 pln i teraz mam cieplutko i wskazówka temperaturki stoi sobie spokojnie na środeczku

Wydaj >50 PLN na wkład termostatu, a zimne wspomnienia staną się historią.

Denwer co masz na mysli??????

Cytat:
2004-01-02 18:10:04, FGM pisze:

Kupno termostatu ?

Termostat i tylko termostat

Ja wiem !! Ja wiem co to moze być, to na pewno - TERMOSTAT

Cytat:
2004-01-02 18:10:04, FGM pisze:

Przecież jasne, że termostat

Generalnie w "innych" cenach się nie orientuje

Przepraszam jak mnie źle zrozumiałeś

Cytat:
2004-01-02 23:05:10, Grzegorz pisze:
Ja wiem !! Ja wiem co to moze być, to na pewno - TERMOSTAT

Jasnowidz czy cuś ???

Sami jasnowidze.czy co PZDR

Nie wiem co o tym sądzą koledzy, ale według mnie to ..... termostat

a tak poważnie to zajżyj do działu POARDY - Maciek Porady Ogólne.

Denwer myślałem że opr. termostatu można wymienić jakiś wkład
dlatego zapytałęm bo pierwszy raz o czymś takim słysząłem.
I cena fajna!!!!

JaCO już idę

Dziekuję wszystkim - też tak myślalem ale małem nadzieję ze ominą mnie wydatki teraz już wiem że NIE

Panowie dzieki Za pomoc bylem na stronce w poradach,

Sam sobie go wymieni to tylko 2, 3 śruby.
Tylko że nie mam takiego sylikonu czerwonego

To zakup w jakim kolwiek sklepie motoryzacyjnym, to chyba nie jest drogie......

Cytat:
2004-01-03 10:25:17, FGM pisze:
Panowie dzieki Za pomoc bylem na stronce w poradach,

Sam sobie go wymieni to tylko 2, 3 śruby.
Tylko że nie mam takiego sylikonu czerwonego

Silikon RED jakieś 4 zł tubka......FGM!-a rura???...Jak wymienisz na taki samy, fabryczny termostat to dalej będziesz miał tyłek /i silnik/ chronicznie niedogrzany!! A do "optymalnej" wymiany trzeba dokupić rurę z Nexii 1,5 8V /górny przewód chłodnicy/ gdyż "optymalny" termostat z Vectry 1,8 ma nieco inne wyjście!

Bogdan1 a czemu on musi być od NEXII nie może być inny tylko żeby pasował.

Ostatnio jak mi robili chłodnicę to powiedzieli, że mam twardy i mi wymienili na nowy więc chyba nie musze wymieniać, a termostat już raz wymieniałem na ten z Opla. Rura pasuje teraz więc z nowym termostatem też będzie pasować, mam rację>?