| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Race_D F&F MEMBER FSO SPORT Sin City... Bydgoszcz | 2004-01-03 00:32:51 I znowu wróciły problemy natury elektrycznej...
Tym razem dla odmiany nie ma ładowania Po przestudiowaniu odpowiedniego rozdziału w książce "Naprawa Samochodów FSO 125p" doszedłem do wniosku że winę za brak ładowania może ponosić uszkodzona (dlatego mam cewkę na krótko) stacyjka. Z zamieszczonych tam schematów elektrycznych obwodu ładowania wynika (jeśli się nie myle), że prąd do regulatora napięcia, a co za tym idzie obwodu wzbudzenia alternatora płynie dopiero po włączeniu stacyjki. Więc nawet jeśli silnik pracuje (cewka na krótko lub holowanie Dla ułatwienia (chociaż mi to utrudnia rozgryzienie problemu Jeśli moje przypuszczenia co do winy stacyjki są błędne to proszę o Wasze sugestie w tej sprawie. BTW - co oznacza pochylone "L" (wygląda jak odwrócone "7") przy przerywaczach kontrolek ssania i ręcznego na schematach elektrycznych z tyłu książki |
Putin Kraków | 2004-01-03 02:36:05 pisz ksiązki albo opowiadania, ba jesli juz nie piszesz. bardziej akcje ubarwiaj
p .s to nie jest zlosliwe, nie jestem pijany |
Samael HPI Savage X4,1 Stalowa Wola | 2004-01-03 11:01:14 wymien kostke w stacyjce czest to w DF i PN siada, a L to chyba zlocze do kontrolki, zreszta masz ksiazke a tam na 100% jest schemat |
Race_D F&F MEMBER FSO SPORT Sin City... Bydgoszcz | 2004-01-03 15:32:04 OK, wszystko fajnie i wesoło, ale nie otrzymałem jednoznacznej odpowiedzi czy stan (położenie kluczyka lub jej uszkodzenie) stacyjki może mieć wpływ na ładowanie (to był główny sens całego postu Koxx - dzięki za pouczającą odpowiedź, szkoda tylko że nie wiedziałeś zupełnie o co chodziło w pytaniu |
kosa131 (S) Furious Moderator 3x Fiat 131 (kombi, ... Szczecin | 2004-01-03 18:39:30 Kup sobie w koncu ta kostke od stacyjki (20 zl nie majatek). A sprawdzanie ladowania przez odlaczanie klemy nie nalezy do dobrych pomyslow. |
Zwierzyna fiat 125 Inowrocław | 2004-01-03 18:51:36 Przez odłączanie klem na chodzącym silniku możesz diody główne spalić... ![]() |
Race_D F&F MEMBER FSO SPORT Sin City... Bydgoszcz | 2004-01-03 22:14:01
No wiem, ale to tylko na chwilkę, od razu gasł. Kiedyś, zanim się dowiedziałem o tym że to szkodliwe rozłączałem na dłużej i nic sie na szczęście nie działo. Kostki nowej nie kupie (chyba że i tak będzie potrzebna) bo wszystkie kable wywalam na przełącznikach poza kolumną kierownicy. Muszę tylko wyczaić jak je podłączyć bo z tego rysunku na schemacie to nie qmam wiele Poza tym 20zł to faktycznie nie majątek ale mnie jeszcze czeka z 50zł na płyn chłodniczy bo z wodą to ostatnio coraz trudniej się jeździ [ wiadomość edytowana przez: Race_D dnia 2004-01-03 22:15:42 ] |