| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() Osfald PN C+ 1.6 GLI LPG Gliwice | 2005-03-12 17:35:01 serwomotor moze pada?? ewentualnie włacznik
wolnych obrotow... na poczatek przeczysc stki na kostce ktora wchodzi do serwa |
![]() Mebig Miłośnik FSO Peugeot 307 Poznań | 2005-03-12 17:44:10 Za wolne obroty odpowiedzialny jest potenciometr przepustnicy, ale przyczyna moze też tkwić w cewce zapłonowej. |
OLO Miłośnik FSO ![]() 105L/125/125k/126S/1 ... Wawa | 2006-01-06 23:35:09 Możliwe ze sonda lambda jest padnieta. to sie zdarza. warto jeszcze sprawdzić jej połączenia z kompem. Duże spadki napięcia mogą tam nieźle namieszać. ----------------- "Nigdy mnie nie zawiódł, nie zdradził ani raz. To wspaniała jest maszyna, choć ma już ze 40 lat. Fiacior mój to jest to, kocham go..." |
rdt cinquecento nieruchome Radom | 2006-01-06 23:54:04 sonde lambda sprawdzisz omomierzem - co do potencjmetru przepustnicy- z tego co kojarze ( sam nie mam boscha) istnieje procedura specjalna kasowania i bledu i pozycjonowania silniczka kręcocego tym ustroistwem - jak poszukasz to pewnie znajdziesz - przypuszczam ze to jest wlasnie to |
robin1 Mińsk Mazowiecki | 2006-01-07 09:27:01 Pisałem przecież że komputer nie wykrył błędu sondy lambda. To chyba nie jest przyczyną?... |
robin1 Mińsk Mazowiecki | 2006-01-07 10:58:16 Na gazie pracuje lepiej. Poruszałem tymi wtyczkami które były rozłączane i nic. Pozdrawiam |
OLO Miłośnik FSO ![]() 105L/125/125k/126S/1 ... Wawa | 2006-01-08 00:02:58
JAK? ----------------- "Nigdy mnie nie zawiódł, nie zdradził ani raz. To wspaniała jest maszyna, choć ma już ze 40 lat. Fiacior mój to jest to, kocham go..." |
rdt cinquecento nieruchome Radom | 2006-01-08 00:42:27 pomyłka - woltomierzem a omomierzem moze sobie kable posprawdzac
jak to ładnie pisza w mądrych książkach - " sonda lambda lub jej obwod " nikto nie je nieomylny |
profil-usunięty | 2006-01-08 20:36:40 Na wszystkie pytania Kolegi było już wiele napisane na forum. |
Qbk Miłośnik FSO - Warszawa | 2006-01-08 20:49:38 Jesteś o tyle w dobrej sytuacji, że z tego co widze ta usterka występuje ciągle a nie na zasadzie raz jest raz jej nie ma. Więc skoro się na tym nie znacz to jedź do serwisu DU, powiedz co się dzieje, i żadaj naprawy. Przed odbiorem samochodu jest chyba jazda próbna, więc będziesz wiedział, czy to co wymienili pomogło, czy nie. Jeśli nie, to odmawiasz zapłaty, mówisz, żeby włożyli z powrotem starą część i kobinowali dalej...
Co do niechęci pracy Boscha na benzynie. Mój jak był zimny, odpalał od kopa i chodził idealnie - no może oprócz rzęchotu panewek . Problem był dopiero, gdy po jeździe na gazie chciałem wrócić na benzynę - samochód gasł i mówił sp***laj. Radą było zgasić go, odczekać dosłownie parę sekund i odpalić ponownie... do ponownej jazdy na gazie jechał bez problemów (o ile spalanie stukowe po rozgrzaniu, zarówno na benie jak i na gazie można było nazwać jazdą bez problemów).
Aha, check mi się nie palił nigdy, ale trochę (powtarzam - trochę a nie do końca) pomogła wymiana sondy... |
Jojo Miłośnik FSO SI /PF 125 '77 Warszawa-Bemowo | 2006-01-08 22:20:18 na zimnym silniku (taki po nocnym postoju) sprawdź omomierzem rezystancje czujnika temperatury silnika a wynik porównaj z wartościami z wykresu z ksiązki .
Być może masz padnięty czujnik temp. silnika i ECU nie wie o tym ze jest zima i nie dawkuje odpowiedniej ilości paliwka (brak "ssania") , dlatego zimny silnik gaśnie na pb |
daarek Kozienice | 2006-02-17 08:39:57 Ja wymieniłem filtr paliwa i silnik działa na bęzynie(jeszcze tylko brak obrotów biegu jałowego.Muszę się tym zająć)Stawiam na potencjometr. |