MotoNews.pl

Dziwnie ubyło oleju....??

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam.
PO wymianie oleju jakies 3k km temu na polsyntetyk przez ok 2,5 k km byl oki, ani kropli nie ubylo na bagnecie. Niedawno przejechalem sie kilka razy z wieksza predkoscia ok 180-190 km/h. Po kilku dniach od tego momentu sprawdzam olej i na bagnecie troche powyzej minimum. Czy ktos moze mi to wyjasnic?? Czy to normalka, czy gdzies mogl sie wywalic uszczelniacz na zaworze.??

Nie wiem jak jest w 2,0 ale w V6 bywa, ze puszcza uszczelka pod pokrywa zyworow i cwierc litra (na strone ) wlewa sie tam gdzie sa swiece.

Jak wymienialismy swiece, to bylo suchutko, wiec raczej go gdzies spalil, albo nie zauwazylem wycieku poprostu.

Polecam wyszukiwarke...Bo jeszcze ktos cie zlinczuje...Temat byl juz poruszany.

juz szukalem zanim napisalem posta. Niestety nic nie znalazlem. Chyba, ze zle szukalem. Sprobuje jeszcze raz

DObra, poszukałem i widzę, ze w omegach to prawie norma, ze biorą olej, iwec luz. Moge na dolewke zastosowac inny olej polsyntetyczny?? np. Mobila?? 10W??

Cytat:
2005-06-05 08:09:32, Benitez pisze:

180-190 km/h.

troche powyzej minimum.

normalka

Mozesz lac inny półsyntetyk.

Dzieki Piotr. Jade zalac dzisiaj mobila z pol litra. Pozdro

Witam !!!
Oleje można mieszać tylko wtedy kiedy pozwala na to producent. W innym przypadku po wymieszaniu różnych olejów można stracić własności oleju i zrobić kuke dla silnika np. po wymieszaniu olej tarci własności przeciwpienne lub antykorozyjne, a to nie jest zdrowe na dluższą mete.

Pozdrawiam bogusz21.

Obecnie jezdze na oryginalnym oplowskim, wie nie wiem, czy pozwala producent na mieszanie. Ale chyba nie ma zbyt duzej roznicy z mobilem.

może się myle ale oryginalny to chyba też MOBIL.

Czesć miałem podobne problemy i je opisałem na poscie PROBLEMY OMEGA MV6 sprawdz czy nie masz poduszczelkami wyciekow zmiana oleju mogła spowodować wypłukanie wszystkiego syfu po poprzednim oleju więc prawdopodobnie będzie wymiana prawie wszystkich uszczelek w silniku czyli pod głowicą , klawiaturą itp mi nawet uszczelniacz przy skrzyni zaczoł cieknąć wymieniłem nawet zimeringi przy wałkach rozrządu.Jeżeli to jest to to bardzo współczuje

Cytat:
2005-06-05 14:03:27, slawek69 pisze:
Czesć miałem podobne problemy i je opisałem na poscie PROBLEMY OMEGA MV6 sprawdz czy nie masz poduszczelkami wyciekow zmiana oleju mogła spowodować wypłukanie wszystkiego syfu po poprzednim oleju więc prawdopodobnie będzie wymiana prawie wszystkich uszczelek w silniku czyli pod głowicą , klawiaturą itp mi nawet uszczelniacz przy skrzyni zaczoł cieknąć wymieniłem nawet zimeringi przy wałkach rozrządu.Jeżeli to jest to to bardzo współczuje

Chyba z lekka przesadzasz z tymi uszczelkami pod głowicami rozumiem ze moze ciec spod pokryw zaworów bo to akurat typowa sprawa w v6 ale zeby rozszczelniła sie przez zmiane oleju uszczelka pod głowicą? (głowicami) ?? Bujda....

Nie, no zaraz nie przesadzajmy, wyplukac to mogl olej rzadszy, a nie gęściejszy (teoretycznie). POza tym nigdzie nie widac wyciekow oleju jako takich. Mysle, ze z MV6 wydaje mi się ze to jest zupełnie inna sprawa. Tak na marginesie, to olej poprzedni byl jakis francuski i wymienilem go po ok 5 tys km, takze nie byl zayfiony, poprostu jak kupilem, to chcialem smigac na oryginalnym. Juz wiem, ze oryginal to tez mobil wiec nie bedzie problemu raczej.
Pozdro

Cytat:
2005-06-05 12:28:53, bogusz21 pisze:
Witam !!! Oleje można mieszać tylko wtedy kiedy pozwala na to producent.

Producent warki jasne pelne tylko tez ja zaleca.
Co nie przeskadza pic, tyskie, lecha, zubra, i co tam chcecie.
Kolego to nie ma znaczenia.
Ach niektórzy producenci paliw też uważaj, że ich pb98 jest najlepsza i kaza ja tylko stosować.

Cytat:
2005-06-05 18:45:03, PiotrS pisze:
Producent warki jasne pelne tylko tez ja zaleca. Co nie przeskadza pic, tyskie, lecha, zubra, i co tam chcecie.

Heh trafne porównanie

Cytat:
2005-06-05 18:45:03, PiotrS pisze:
Producent warki jasne pelne tylko tez ja zaleca. Co nie przeskadza pic, tyskie, lecha, zubra, i co tam chcecie. Kolego to nie ma znaczenia. Ach niektórzy producenci paliw też uważaj, że ich pb98 jest najlepsza i kaza ja tylko stosować.

Chodzi o jasne pełne....

Dobra odam ze chodzi o ten sam rodzaj oleju i parametry.
Tak jest bezpiecznie

PiotrS miał rację: jasne pełne i paluszki.
Potem tablica i wszystko jasne...
Pozdr
ale jesten nakuty

witam. możesz śmiało mieszać z innym olejem półsyntetycznym, ale pod warunkiem że ma tą sama klase jakości wg Api. Każy olej spełnia jakiej normy jakościowe. Rozróznia się Api i SAE czy coś. Api może być SL/CL itp. S oznacza olej do benzyny, a druga litera to jakośc oleju.(to po ukosniku nie wiem co to) Czym dalsza litera w alfabecie tym wyższa jakość. Obecnie SL jest naj, ale już powoli wchodzi bodajże SM, olej taki będzie spełniaj normy jakościowe dla nowych silników. Idźcie do sklepu porównac normy jakościowe, a zbaraniejecie. Niektóre "markowe" oleje mają niżesze klasy jakości niż nasze polskie oleje
ps. te normy to nie wymysł polski , tylko ogólno światowe normy jakościowe, można na nich polegać

Cytat:
ps. te normy to nie wymysł polski , tylko ogólno światowe normy jakościowe, można na nich polegać

a na tych co sprawdzają i przyznają te normy polskim olejom, też ?