MAP?????

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Jakie są skutki (objawy) uszkodzenia MAP-a w silniku 2.0?
Pozdrawiam Rysio

Co jest nikt mi nie pomoże. Tylu fachmanów i nikomu się taka usterka nie przytrafiła?
Pozdrawiam Rysio

Szczerze mówiąc to nigdy nie spotkałem sie z tą usterką, co więcej mój kumpel z ASO Daewoo nigdy nie wspominał ,żeby spotkał się z niesprawnością MAPu w Espero 2,0....
Także ja nawet jakbym chciał to Ci nie pomogę...

Dzięki

Z pewna taką nieśmiałością zapytuję - a co to właściwie jest to/ten MAP?

MAP - Manifold Air Pressure - czujnik podciśnienia w kolektorze dolotowym.
Komuś z forumowiczów kiedyś urwało się zawieszenie silnika i zniszczył sobie ten czujnik.
Jakie objawy - przede wszystkim zapalenie się lampki CHECK ENGINE (tej rudej z wizerunkiem silnika) i odpowiedni kod w komputerze.
Co do innych objawów nie mam pojęcia, ale prawdopodobnie szarpanie przy przyspieszaniu/dławienie się, zwłaszcza na zimnym silniku, nierówna praca silnika na biegu jałowym. Komputer silnika dane z MAP (i kilku innych czujników) wykorzystuje do obliczania ilości wtryskiwanego do silnika paliwa.
Szczerze to wątpię w usterkę tego elementu. Prawdopodobnie składa się on z membrany reagującej na zmiany ciśnienia i podłączonego do niej potencjometru, więc nie powinno to się samo z siebie psuć. Zwłaszcza, że chyba nikomu jak dotąd to się nie zdażyło.

Dzięki za dogłębne wyjaśnienie skrótu