| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
iampinki ESPERO, cabrio juz n ... bydgoszcz | 2004-10-09 17:14:31 poczytalem sobie na forum wszystkie posty o tym, zdjalem oba tylne wylacazniki bo oba nie dzialaly i przynioslem na biurko.lezaly sobie z tydzien az wkoncu udalo mi sie kupic isol(elektrosolu nie bylo)
nie udalo mi sie ich rozbric takze wpsikalem troszke tego isolu do srodka jednego z nich.polezal sobie z godzinke, poszedlem do auta na probe, w dol szybka zeszla, a przy podnoszeniu z przelacznika uniosl sie dymek...i hmm...przestal dzialac... jakies propozycje jak kontynuowac moja prace?? dzieki bardzo pozdrawiam |
soop PT Cruiser 2.4L Limi ... Białystok | 2004-10-09 18:15:53 www.czesci.ambit.pl
To jest szrot z wyszukiwarka czesci. Maja takie przelaczniki chyba cos kolo 50 zl chca. Trzeba tylko sprawdzic ile nowe kosztuja i czy gra jest warta swieczki. |
iampinki ESPERO, cabrio juz n ... bydgoszcz | 2004-10-09 19:04:34 hmm...czy to znaczy ze na uruchomienie tych juz nie ma perspektyw?? |
Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2004-10-09 20:05:33
Problemy biorą się z tego, że koreańce zaoszczędzili i pstryczki się wypalają, gdyż silniczki el. szyb mają dość sporą moc. Zresztą problem ten dotyczy większości aut z początków lat 90-tych, nawet tych teoretycznie znacznie lepszych. (np. toyoty, nissany) Rozwiązaniem ostatecznym (typu raz a dobrze) jest montaż przekaźników. Ja tak zrobiłem |
iampinki ESPERO, cabrio juz n ... bydgoszcz | 2004-10-09 21:22:37 hmm...to moze sie skusze na te przekazniki?
a jaki to jest przyblizony koszt? dzieki |
soop PT Cruiser 2.4L Limi ... Białystok | 2004-10-09 22:41:18 Przekazniki to grosze + troche roboty, ale oprocz tego musisz miec sprawne te przelaczniki. |
Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2004-10-09 23:58:19 koszt niewielki, ale trzeba po 2 przekaźniki na każde drzwi. Cena jednego to 5-8 zł. Koniecznie muszą to być przekaźniki przełączające. Do tego końcówki, kabelki, osłonki i trochę pracy.
Dodatkową zaletą montażu przekaźników jest zauważalna poprawa szybkości chodzenia szybek (choć nadal daleko do ideału). Trochę więcej szczegółów TU [ wiadomość edytowana przez: Robert_S dnia 2004-10-10 01:14:38 ] |
iampinki ESPERO, cabrio juz n ... bydgoszcz | 2004-10-30 15:37:24 moze mi ktos powiedziec ktore przewody na wyjsciu przycisku powinny bec zlaczone czy rozlaczone przy podnoszeniu//opuszczaniu szyb?
dzieki |
Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2004-10-30 19:58:33 Chcesz podłączyć silniczek "na krótko"??
Uważaj, bo oba kabelki są na stałe podłączone do masy. Dopiero gdy wciśniesz przycisk na jednym z kabelków pojawia się (+) i szybka jedzie do góry lub w dół. Więc zanim podłączysz kabelki bezpośrednio do aku odłącz kostkę najlepiej przy wyłączniku. A kolory kabelków to z tego co pamiętam niebieski i żółty. (bedziesz miał problem, bo w kostce znajdziesz dwa niebieskie i dwa żółte, ale chyba nic sie nie zjara jeśli się pomylisz) |
iampinki ESPERO, cabrio juz n ... bydgoszcz | 2004-10-30 20:54:10 chodzi mi o to ze chce sprawdzic na ile sprawne sa jeszcze moje przelaczniki i czy sa szanse zeby uzyc je do zbudowania przelacznikow na przekaznikach...dlatego tak sobie wymyslilem ze zapewne po nacisnieciu podnoszenia szyb zapewne ktores z przewodow a przelaczniku powinny byc polaczone....przelaczniki mam na biurku to bym mogl sobie zobaczyc miernikiem czy cos jeszcze z nich bedzie...
jezeli chodzi o kolory to ja mam po dwa zolte i niebieskie z tym ze roznia sie one miedzy soba czarnym paskiem a moze ktos wie ktory kolor jest za co odpowiedzialny? dzieki bardzo |
iampinki ESPERO, cabrio juz n ... bydgoszcz | 2004-10-31 16:55:27 no i udalo sie jakby ktos sie meczyl z rozbieraniem przyciskow to moge tylko napisac ze przyciski zaczynamy rozbierac od GORY!! najpier podwazamy z jednej strony i wyciagamy troche do gory, potem z drugiej...najlepiej uzywac do tego noza potem rozbieramy dol i reszte albo zamaczamy w elektrosolu albo spryskujemy-zalezy kto czym dysponuje ja mialem taki w aerozolu potem poskladac do kupy i powinno dzialac powodzenia ![]() |
Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2004-10-31 18:00:45 Skoro myślisz o przekaźnikach, to pokażę ci jak ja je podłączyłem. Ze zdjęcia niewiele może wynika, ale jak chcesz to podeślę schemacik monatażowy.
|
iampinki ESPERO, cabrio juz n ... bydgoszcz | 2004-10-31 18:12:50 schemacik juz znalazlem w internecie |
Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2004-10-31 18:18:28 Ja zdejmowałem boczek. Być może sie uda bez jego zdejmowania, ale raczej lepiej będzie zdemontować. Pamiętaj też, że musisz podłączyć do przekaźników masę z blachy drzwi. Przy przełączniku takowej nie znajdziesz. |
iampinki ESPERO, cabrio juz n ... bydgoszcz | 2004-10-31 18:37:49 a minus od diody?pojawia sie dopiero w momencie zapalania swiatel? |
Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2004-10-31 18:40:03 Tak, tam jest chyba stały minus, ale kabelek jest za cienki!!
|
QLogic Espero1.5, Nubira2.0 Warszawa Tarchomin | 2004-10-31 18:41:49 [OT]
Robert, czym przyklejales ta blache do boczka? Pozdrawiam QLogic |
Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2004-10-31 18:51:23
?? Chodzi ci o te uchwyty kołków?? Podczas już wielokrotnego zdejmowania boczków odpadły mi 2 (dwa). Przykleiłem dwuskładnikowym klejem typu distal czy poxipol. Przy ostrożnym zdejmowaniu nie powinno się nic stać. Tylko trzeba trochę techniki - ja najpierw odchylam lekko tapicerkę żeby zlokalizować kołek, potem wkładam w szparę klucz płaski 10 lub 8 i podważam, obejmując kluczem główkę kołka. |