MotoNews.pl

Szyba podgrzewana

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Siemka wszystkim mam jedno pytanko chce sobie zalozyc tylnom szybe podgrzewanom i niewiem jak czy przez przekaznik czy bezposrednio do wyloncznika a z wyloncznika zasilanie no niewiem dlatego pytam oto dzienks narka pozdro.

Poszukaj se schematu instalacji i się przyjrzyj.

Cytat:
2004-01-09 18:41:26, Krzemowy pisze:
Poszukaj se schematu instalacji i się przyjrzyj.

no tak - moze po prostu odsylajmy wszystkich ktorzy maja jakies pytanie do instrukcji obslugi i naprawy samochodu ??? wogole po co to forum jest skoro ciezko nam odpowiedziec na pytania ???

ikar - ja niestety nie moge Ci pomoc, bo niestety nie jestem za dobry z elekryki/elektroniki i nie bardzo wiem jak czytac i patrzec na schematy - a sam tez chcialbym sie dowiedziec co i jak......

zostaje nam tylko liczyc na to, ze ktos Ci pomoze i poda jakies wskazowki a nie odesle do instrukcji

pozdrawiam

Zgodnie ze schematem. Szyba jest z jednej strony do masy podłączona z drugiej leci kolejno do :

szyba -> wiązka łącząca przód tył (możesz sobie darować) -> włącznik klawiszowy (do tej samej nóżki włącznika leci kabel do konntrolki) -> skrzynka bezpieczników (bezpieczkik "b" czyli 2 od prawej) -> i tu się gubię bo na schemacie ten kabel leci do bezpiecznika szyby ogrzewanej a póżniej jest donosnik do 15 czyli skrzynka bezpieczników (??). Najlogiczniej leci póżniej do przekażnika z włącznika zapłonu bo tylko w tedy szyba działa. Zrób tak.

Weź szybę, jeden kabel do masy drugi do wyłącznika potem przez bezpiecznik (10 A) i do miejsca gdzie masz + po przekręceniu kluczyka.

Cytat:
2004-01-09 20:31:41, dooh pisze:
Weź szybę, jeden kabel do masy drugi do wyłącznika potem przez bezpiecznik (10 A) i do miejsca gdzie masz + po przekręceniu kluczyka.

i po problemie.
w FL-u prąd do bezpiecznika ogrzewanej szyby jest poprowadzony od bezpiecznika 2 (B) z jednej strony tego bezpiecznika(zgodnie z shematem) wychodzą dwa błękitne kable, albo jeden. tam jest prąd po przekręceniu kluczyka. tam jest ciągnięty kabel do bezpiecznika szyby ogrzewanej.

a to w fl nie ma przekaznika do pogrzewnia szyby? ja w bisie mialem fabrycznie przez przekaznik, ale moze dlatego ze ze szyba ma wiecej sciezek grzejnych niz na tylnym okienku zwyklego malca,
czy wie ktos moze jaka jest roznica w poborze pradu miedzy ogrzewna szyba bisa a szyba FL?

W maluchu jesy 60 lub 80 W (raczej to drugie).