MotoNews.pl

Katakizator OUT ?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Zastanawiałem się czy w Matizie katalizator usunąc na poczet strumiennicy czy może strumiennicę dać za katalizator, czy wogóle w takim samochodziku strumiennisa ma zastosowanie?

Napewno ci sie lekko "odmuli", pierwszy raz wycialem kat w CC704 i cos tam mu pomoglo....
Strumiecice kup jakas markowa a nie na gieldzie czy gdzies tam ....

Strumienica zamiast kata-tylko wtedy ma to sens.
To się sprawdza,jest jeden problem-kombinujesz na przeglądzie technicznym,bo czystość spalin nie będzie w normie.

mi na przegladzie ostatnio wogole spalin nie badali Strumienica zamiast kata , albo sam przelot.

Bez rzdnych cudów niewidów tylko sama przelotówka

Może wszyscy usuniemy katalizatory? I cofniemy się w czasie o kilkadziesiąt lat? Zdejmijmy filtry z kominów i pozwólmy każdemu zanieczyszczać wedle uznania. W końcu 1,5 konia przy 80 to strasznie duża różnica! Odmulenie straszne!

Wywalenie kata nie podniesie mocy tylko moment. Skoro to nic nie daje to dlaczego ekipy rajdowe/wyścigowe niszczą pezpodstawnie środowisko ?
Oj niech się o tym GREENPEACE dowie

A niby dlaczego porównujesz swój prywatny samochód, który służy do komunikacji z rajdówką, która służy do zabawy w tym całym hałaśliwym i niebezpiecznym cyrku. Tamto to z punktu widzenia ekologii "kropla w morzu". A gdyby wszyscy wywalili katalizatory to wszyscy to mocno odczujemy. Nie cofajmy się w rozwoju!

Nie porównuje mojego samochodu do rajdówki z niebezpiecznego cyrku tylko odniosłem się do Twojej wypowiedzi na temat braku efektu po wywaleniu kata. Czytaj uważnie.

No ale jednak poruszyłeś sprawę ekip rajdowych. Chciałem powiedzieć, że w końcu rajdówki to kropla w morzu jeżdżących samochodów. Wywalenie z nich katalizatora nie wpłynie znacąco na środowisko. Natomiast gdybyśmy wszyscy tak zrobili byłoby znacznie gorzej. Tak naprawde tylko sami sobie szkodzimy a nie śrosowisku i uważam też, że nie ma licencji na bycie ponad prawem choć niektórym się wydaje, że mogą ponad nim być.

Cytat:
2003-06-10 23:34:05, Shadow747 pisze:
Zastanawiałem się czy w Matizie katalizator usunąc na poczet strumiennicy czy może strumiennicę dać za katalizator, czy wogóle w takim samochodziku strumiennisa ma zastosowanie?

zapytaj Ambrożego on wie wszystko o stroomienycach

heheh co ja tam wiem....

Wiem natomiast ze jak juz sie cuduje z wydechem to dobrze jest tez cos zdzialac na poczatku (filtr ,wkladka sportowa) i moze wydech...powietrze wpada ..leci szybciutko i wypada ojeju ale ja dziś pierdziele głupoty sorki

mam wywalonego kata i mam tam strumiennice i srodkowy tlumik i tam jest prosta rura.... wkladka filtra wlasnie jeszcze minimalnie podniosla osiagki na wyzszych obrotach....

Ja musialem swoj wywalic z koniecznosci (rozwalil sie) mialem jeszce wtedy fieste 1.3. 4 latka jezdilem bez az do odsprzedazy auta i na przegladach nigdy sie nie doczpili. A po wymontowaniu samochod zyskal troche wigoru, spalanie spadlo, i nawet zaczelo troche bardziej rasowo "gadać"

pewnie że go troche odmuli po wytarganiu katalizatora,i moim zdaniem warto,szczególnie na korzyść właśnie strumienicy