Ile stoi instalka gazowa do Espero?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
jw.

Zalezy jaki rodzaj.

Z tańszych od 1600 do 2500

jak niżej...

Ja slyszalem ze jest taki gas co niezmniejsza osagow samochodu i kosztuje okolo 5000tys

Teraz instalki potaniały - gass z pełną elektroniką w sprawdzony przeze mnie zakładzie 1800 zł.

ta co nie zmniejsza osiagow auta to tzw. wtrysk gazu. Jakbym mial tylko funduszy to bym sobie taki wsadzil bo podobno na nim to autko lepiej chodzi niz na PB . W moich okolicach cena wtrysk gazu wacha sie w okolicach 4500zl. Ja niestety nie mam tyle pienidzy i mam starsza instalacje firmy LOVATO - zbiornik wsadzony w kolo zapasowe. Koszt 2000zl - w sprawdzonej firmie. A najtansza w kolo zapasowe z komputerem to 1500zl

Kurde same z was gazowniki
a czy w auto powyżej 200 tys. warto pakować gasss

Zależy w jakim stanie jest silnik - jesli stan jest conajmniej średni - to warto......

zależy od tego czy dużo jeździsz....i czy lubisz jeździć szybko - tzn wyrywać spod świateł, skakać lewa prawa itp.....

Osiągi LPG zabije ci szybciej niż myślisz......
Gass ma same wady i jedną zalete jest tani. Dlatego zdecydowałem się na założenie.

Cytat:
2003-11-21 00:00:16, mcneo pisze:
ta co nie zmniejsza osiagow auta to tzw. wtrysk gazu. Jakbym mial tylko funduszy to bym sobie taki wsadzil bo podobno na nim to autko lepiej chodzi niz na PB .

Z przykładu własnego Esperaka - potwierdzam.
Koszt instalki to 3500 tysia, nie wliczając praktycznie robocizny.

Ja dalem za swoja 2,600zl

Cytat:
2003-11-21 07:12:25, RICO__ pisze:

Rico, ale za wtrysk ??
Kurewsko tanio...

To niejest instalka wtryskowa, nazywa sie Romano

Cytat:
2003-11-21 08:45:37, DeeJay pisze:
Cytat:
2003-11-21 07:12:25, RICO__ pisze:

Rico, ale za wtrysk ??
Kurewsko tanio...

Moja prawie 4 lata temu też kosztowała 2500

Z ciekawości dzwoniłem do znajomego zakładającego gass w bobach.
Ceny obecne w Łodzi:
- zwykła instalacja do Espero ( najtańsza ) 800 PLN;
- zalecana do założenia : 1200 PLN;
- wtrysk gassu na dwóch emulatorach ( taka jak moja ) : 3200 PLN

Znajomy zalozyl gazz do espero ( jakies 2 lata temu ), szukal najtanszy i zalozyl za 1200zl, skonczylo sie tym ze co chwile ma z nim klopoty, bardzo czesto jezdzi na regulacje.

Ja odrazu po zalozeniu przy predkosci 90km/h mialem spadek mocy i juz nie przyspieszal, jedna regulacja i od prawie 2 lat jest wszystko ok, zadnych problemow nie mam. Musialem sie niezle naklucic zeby mi zalozyli wlem kolo wlewu pb ale w koncu zrobili i jest git.

Wszystko chyba zalezy od tego jak zaloza gasss,
Ja mam najprostsza instalke (bez kompa,emulatorow itp), a niemialem z nia najmniejszych problemow, a przejechalem juz na niej 16 tys. km.
Ani razu nic nie musialem ustawiac, przestawiac, wyjechalem od gazownikow i od razu jezdzil tak jak powinien (osiagi znaczaco nie spadly, a spalanie w miescie ok 10 - 11 litrow, trasa 7-8 literkow).

Pozdrawiam

ja na gazie przejechalem juz prawie 200 tys km. instalka Landi z komputerkiem. zbiornik walec za tylnymi siedzeniami - na regulacje jezdze jak mi sie przypomni czyli srednio raz na 2 lata :d. tak samo z filtrem spalanie - jak jezdze ja to 12 a jak moja piekna sobie wsiadzie i jedzie to ostanio mnie zabila 6.8 l/100km...

Ta wielkosc jest chyba niemozliwa do osiagniecia. no chyba, ze jazda byla kolo 50 max 70 na czwartym biegu, bez zatrzymywan i startow...
PS
U mnie rekord to min 8,1 max prawie 15

Cytat:
2003-11-24 21:00:42, rjsunset pisze:
Ta wielkosc jest chyba niemozliwa do osiagniecia. no chyba, ze jazda byla kolo 50 max 70 na czwartym biegu, bez zatrzymywan i startow...
PS
U mnie rekord to min 8,1 max prawie 15

Ja też uważam, że wielkość spalania w Espero na poziomie 6,8/ 100 km. jest raczej w strefie marzeń.
Ja swoim jeżdzę bardzo delikatnie (do ok. 3000 obr./ min.) i spalanie kształtuje sie na poziomie 8, 5 - 9 l/ 100 km. w mieście.
Na trasie potrafię zejść do ok. 7,5 l./ 100 km. oczywiście też przy delikatnej jeździe z w miarę stałą prędkością 90 km. /h.

Ale pocieszam się tym, że spalanie do 10 - 12l. / 100 km. w samochodzie do jazdy miejskiej uważam za przyzwoite i do przyjęcia.