Zdejmowanie zacisków

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Jeszcze jedno krótkie pytanie. W weekend będę zmieniał klocki (mam przynjamniej taką nadzieję), ale nie chcę się zabierać do wymiany bez narzędzi. No i niestety jedno czego nie wiem - to jaki klucz jest konieczny do zdjęcia zacisku - mam na myśli ten chyba szcześciokątny imbusowy, ampulowy czy jakiś takie do dwóch śrub z tyłu zacisku. Pamiętacie jaka tam dokładnie jest śruba?

Pozdrawiam
Maciek

napewno tzw imbus Czyli szesciokatny a wielkość tego klucza to 7mm ale niejestem pewny Najlepiej zmierz tę śrube. Z całą resztą nie ma zadnego problemu.......... PS koszt klucza to ok 3pln
Pozdrawiam

Witam - mam taką prośbę, bo czeka mnie to samo a jeszcze nigdy samodzielnie klocków nie zmieniałem: jak już to zrobisz to napisz kilka słów jak taka operacja przebiega itd. Przyda się na pewno teraz albo jak się nieco ociepli.
Pozdr.,
Wrolo

Cytat:
2004-01-06 13:49:22, pawlo111 pisze:
napewno tzw imbus Czyli szesciokatny a wielkość tego klucza to 7mm ale niejestem pewny

A mnie się z kolei wydaje że to 6, ale to tylko strzał...
Cytat:
Z całą resztą nie ma zadnego problemu.......... PS koszt klucza to ok 3pln
Pozdrawiam

Taniej Za komplet zapłaciłem 2,70 PLN

Cierpliwosci przy wymianie... ja rzucałem miesem na lewo i prawo bo mi te sruby nie chciały sie odkrecic naszczescie z pomocą przybył WD-40 i i poszło a co do ceny kluczy nie polecam tych tanich lepiej dac 20-30 zeta za kpl niz kupic badziewie. pozdro!!!

Ja bym optowal przy wielkosci klucza 9 mm bo z tego co pamietam musialem go troche zeszlifowac chyba ze to byla 10 troche nadwymiarowa
jak kupisz caly komplet napewno dobierzesz ale nie kupuj w syfmarkecie bo ci klucza nie starczy nawet na 1 srube tylko go urwiesz
natomiast sruba jest na bank 8mm

W końcu zacząłem od sprawdzenia stanu okładzin i o dziwo po 43tysiącach jest jeszcze ponad 1/3. Więc darowałem sobie wymianę.

Obejrzałem natomiast śruby. Są dwa modele:
1. mocujące ruchomą część zacisku do ruchomych trzpieni - jak mówi suwmiarka jest to 7mm
2. mocujące cały zacisk do pisasty - te to chyba 10.

W sumie nie ustatliłem, które najwygodniej odkręcić (chyba te mniejsze) bo tak jak napisałem na wstępie zarzuciłem wymianę

pzdr