MotoNews.pl

Instalacja halogenów

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
mam zamiar kupić halogeny dalekosiężne moc 60w. i czy wystarczy wpiąć się pod długie, czy trzeba jeszcze jakiś przekażnik?

wpisujemy do tematu jakiego auta to dotyczy!!pisze w regulaminie.na drugi raz wykasuje post.a tymczasem czekam az podasz o jakie auto chodzi

[ wiadomość edytowana przez: Poochaty dnia 2005-02-01 16:43:16 ]

wypadalo by przekaznik dolozyc, ale dalekosiezne wedlug pieknych przepisow moga dzialac tylko w mijania w momencie wlaczenia dlugich maja sie wylaczyc

Pozdrawiam

Ze strony 126fan.pl

Schemat elektryczny dodatkowych świateł
Autor: Michał "Żuraw" Żurawski

Do wykonania układu elektrycznego niezbędny jest przekaźnik typu 541 20 lub 30A (powinien mieć 5 nóżek). Koszt około 8zł.
Podłącznie jest dziecinnie proste - nie trzeba tutaj żadnych filozofów - każdy we własnym zakresie może to zrobić.

Objaśnienia:

1. przewód idący od bezpiecznika świateł krótkich z włącznikiem.
UWAGA!:
Podłaczenie do tego bezpiecznika jest jedynym prawidłowym rozwiązaniem. Jakiekolwiek inne może spowodować nie przejście przeglądu technicznego.

2. jeden z halogenów

3. drugi z halogenów (zastosowanie takiego rozwiązania nie spowoduje spadków napięć w układzie)

"+". najlepiej podłączyć bezpośrendio do akumulatora, aby nie obciążać istniejącego układu elektrycznego. Po drodze musi być bezpiecznik.

Sposób obliczenia odpowiedniej wartości bezpiecznika:
Bezpiecznik powinien mieć wartość nie mniejszą niż iloraz mocy halogenów do napięcia. Przykładowo, jeśli moc naszych świateł ma 200W, a napięcie 12V, to bezpiecznik powinien mieć minimum 200/12=16.6A, czyli najlepiej 20A

Cytat:
2005-02-01 16:56:47, Lukasz128 pisze:
wypadalo by przekaznik dolozyc, ale dalekosiezne wedlug pieknych przepisow moga dzialac tylko w mijania w momencie wlaczenia dlugich maja sie wylaczyc Pozdrawiam

AFAIR to odwrotnie mogą działać z długimi a nie z mijania.....

Czy halogeny zasloniete dekielkami lub innymi pokrowcami, sa wg. prawa traktowane jako nieistniejace? Tzn. czy gdybym jezdzil po drogach publicznych z zakrytymi halogenami, to moglyby byc podlaczone dowolnie, miec zarowki 100W lub nie dzialac?

Cytat:
2005-02-01 23:08:18, kobzacz pisze:
Czy halogeny zasloniete dekielkami lub innymi pokrowcami, sa wg. prawa traktowane jako nieistniejace? Tzn. czy gdybym jezdzil po drogach publicznych z zakrytymi halogenami, to moglyby byc podlaczone dowolnie, miec zarowki 100W lub nie dzialac?

si

a ja mam na długich załozone 100 W :p

.
Cytat:
Cytat:
--------------------------------------------------------------------------------

2005-02-01 16:56:47, Lukasz128 pisze:
wypadalo by przekaznik dolozyc, ale dalekosiezne wedlug pieknych przepisow moga dzialac tylko w mijania w momencie wlaczenia dlugich maja sie wylaczyc Pozdrawiam

--------------------------------------------------------------------------------

AFAIR to odwrotnie mogą działać z długimi a nie z mijania.....

Halogeny na drodze publicznej mogą działać tylko i wyłącznie z POSTOJOWYMI, kupowałem niedawno i mam przed sobą instrukcję
lol jakie tam są przepisy co do montarzu, ile od ziemi, od bocznego zarysu samochodu i nie mogą być ponad światłami mijania. No ale panowie policjanci z linijką chyba nie będą mierzyć

nie no, bez jaj!! jak z postojowymi :| zawsze było tak, że mogą się włączyć dopiero po właczeniu świateł mijania...ale postojówki to już przesada...zaraz sprawdzę w kodeksie :|

Troszke mnie to zaiteresowało jak chciałem zamontować (już nie chce) i było wyraźnie napisane że tylko wtedy, gdy są włączone światła postojowe... no ale mogę się mylić...
bo przecierz 4 różne źródła światła to mała elektrownia by sie przydała, pozatym kierowcy z naprzeciwka nie są praktycznie w stanie rozpoznać co to za autko jedzie

Cytat:
2005-02-02 01:45:50, piter_s1 pisze:
Troszke mnie to zaiteresowało jak chciałem zamontować (już nie chce) i było wyraźnie napisane że tylko wtedy, gdy są włączone światła postojowe... no ale mogę się mylić... bo przecierz 4 różne źródła światła to mała elektrownia by sie przydała, pozatym kierowcy z naprzeciwka nie są praktycznie w stanie rozpoznać co to za autko jedzie

jezu postojowe oki ale pewnie chodzi o to ze nie moga sie wlaczac same!! ja jezdze na wesemkach, wlaczaja sie razem z dlugimi. i nie mow o kierowcach z naprzeciwka bo wtedy to je wylaczasz zeby nie oslepiac. mnie sie nigdy policja nie czepia o dalekosiezne.

Mnie zatrzymali kiedyś do kontroli bo im się klatka a przedewszytkim dalekosiężne nie podobały!! Kazali mi włączyć drogowe(mrógnąć nimi) ale nie patrzyli mi do środka tylko czy światła się zapaląją równocześnie!!!! Nie mam oczywiście ich tak podłączonych Więc jak włączałem drogowe to włączałem halogenki 2 włącznikiem na desce rozdzielczej Kumpel dostał mandat za dalekosiężne które się nie włączają z drogowymi. One nie mogą się włączać bez drogowych w świetle prawa!! A propo samochodów z naprzeciwka nie wolno tak jak z drogowymi mieć ich włączonych!!

Cytat:
2005-02-02 01:15:53, piter_s1 pisze:
. Halogeny na drodze publicznej mogą działać tylko i wyłącznie z POSTOJOWYMI, kupowałem niedawno i mam przed sobą instrukcję lol jakie tam są przepisy co do montarzu, ile od ziemi, od bocznego zarysu samochodu i nie mogą być ponad światłami mijania. No ale panowie policjanci z linijką chyba nie będą mierzyć

poczytaj dokladnie. przeciwmglowe. a dalekosiezne z dlugimi. zmieniasz na mijania i musza razem z dlugimi sie wylaczyc. na 100%

wiecej kodeks mowi ze moze byc jedna para pozycyjnych, jedna para mijania, jedna para przeciwmglowych. na temat ilosci drogowych/dlugich nic nie pisza.

pzd c.

Cytat:
wpisujemy do tematu jakiego auta to dotyczy!!pisze w regulaminie.na drugi raz wykasuje post.a tymczasem czekam az podasz o jakie auto chodzi [ wiadomość edytowana przez: Poochaty dnia 2005-02-01 16:43:16 ]

wydaje mi sie ze to dos uniwersalna kwestia i dotyczy wielu/wszystkich aut.
z calym szacunkiem c.

.....jakby ktos mogl opisac te nóżki w tym przekaźniku to był bym wdzięczny

Dobra... sie już nie wypowiadam.
Napisałem też że mogę się mylić i tak najwyraźniej się stało, także po co taka podniosła atmosfera.... to tylko halogeny
Miałem zamontowane halogeny 6mies. po czym jeden "sam" się zbił, podczas jazdy... w nic nie przykutwiłem. Nie chce mi sie już ich na nowo montować, pozostały mi tylko dziury w chromach

dowiedziałem się że, halogeny dalekosięzne powinny być włączone tylko z długimi, i po drodze powinien znajdować się wyłacznik do halogenów. tak aby można było jechać na samych długich, lub długie z halogenami. powiedział mi o tym diagnosta, więc może ma być tak, choć głowy niedam sobie uciąć.

oczywiście chodzi o podłączenie halogenów do malucha.

A mnie z kolei (wujek ) diagnosta powiedział że halogeny muszą się zapalać dopiero wtedy, gdy działają postojówki. A jak jest później kombinacja to już obojętnie Ale jak większość w tym wątku mogę nie mieć racji
Ja jeździłem z tą śmieszną atrapą na przodzie (foto w profilu) i tam rzekomo były talekosiężne (H3 55W) i żaden policjant się do tego nie doczepił.

no więc mi pan policjant tez sie do niczego nie gowalił ani do klaty, kubłów pasów kiery tylko do chalogenów ale to temu ze wystawały poza zderzak bo to fakt w przepisach jest napisane ze najbardziej wysuniętym elementem z przodu i z tyłu ma być zderzak(dlatego jak ktoś ma brede a wygłuszenie wystaje mu poza zderzak to niech sie nie ździwi jak pan władza sie tego czepi) pozrdo