MotoNews.pl

Osłony silnika (podwozie)

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam wszystkich!
Mam takie pytanie czy raczej wątpliwość - są dwie plastkikowe osłony pod silnikiem. Zwykle pękają i majdają się w trakcie jazdy. Czy ktoś może już je całkowice demontował? Ja zastanawiam sie nad ich wymianą, bo nie są drogie ale czy nie lepiej jest pozbyć się ich w ogóle? Wiem, że zmieni się aerodynamika, ale czy aż tak bardzo? No i druga rzecz, to w przypadku jakiegoś wycieku (płyn chłodniczy) od razu będzie widać. Co o tym sądzicie?
Pozdr.,
Wrolo

Włąsnie dopiero co przerabiałem temat osłon - (wymieniałem obydwie osłony) .
Osłony nie są dla aerodynamiki, ale głównie po to, żeby do komory silnika nie leciało błoto i woda.
Jakieś pół roku temu wymieniali mi sprzęgło i przy okazji wymyli cisnieniowo skrzynie biegów.
Dzięki osłonom skrzynia do tej pory jest czysciutka.
Naprawdę nie polecam zdejmowania tych osłon.

Co do ceny to nie uważam ,żeby były tanie - komplet dwóch osłon kosztuje 110 zł. za dwa śmieszne kawałki plastiku (do Octavi kosztują podobno 250 zł. ).
Ja kupiłem na Łopuszańskiej w Warszawie po strarych cenach dwie ostatnie za 60 zł (dzieki KeyJay).

Ja miałem pękniętą. Gościu wziął kawał blachy ocynkowanej, wiertarkę, nitownicę i w 2 minuty je posztukowała. A co do wycieku płynu, to właśnie dzięki nim zobaczyłem, że cieknie mi spod korka spustowego chłodnicy.

A demontaż tych osłon to możliwy jest domowym sposobem? Czy wystarczą płaskie klucze czy potrzba jakiś sprzęt specjalistyczny? Poza lewarkiem ;-(
Pozdr.,
Wrolo

potrzebny jest jakiś klucz niewielki (może 10?). Trzeba przy tym zdjąć koło, bo osłony są większe niż się wydaje!
Osłony ulegają zniszczeniu głównie zimą gdy plastik twardnieje i wjeżdza sie przodem w zaspę np. ze zgarniętego sniegu na parkingu. Wiem, bo przed chwilą wjechałem w cos takiego - trrrach szast prast i aż się bałem zajrzeć, ale czuje że przy wyjeżdżaniu z zaspy oslona pójdzie na amen.
Zatem jeśli wasza oslona się jako tako trzyma poczekałbym z wymianą do wiosny.

[ wiadomość edytowana przez: Robert_S dnia 2004-01-21 22:03:51 ]