MotoNews.pl
3 Skany - mam pewne watpliwosci (35774/0) - PT

Skany - mam pewne watpliwosci

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
No wlasnie. Gadalismy niedawno o skanach na stronie klubowej.

Bedac na grupie dyskusyjnej pl.rec.rowery, gdzie koles podal link do skanu z magazynu ":Magazyn Rowerowy:", a pozniej rozpetala sie wojna niczym w prokuraturze - mam pewne watpliwosci.

Czy zamieszczac skany z tychze gazet (pare osob juz cos podeslalo) i tym samym ryzykowac na rzecz mnie (jako autora strony), skanujacych-podsylajacych oraz Lukasza (jako hostera strony, bo na Jego koncie jest strona) ?

Nie przemyslalem wczesniej sprawy.

To moze utworzmy jakies bezplatne konto na jakims serwerze bez limitu DL i z niego bedziemy sobie sciagac. Wszyscy beda mieli do tego haslo, albo pore osob, ktorym jak sie wysle gazetke to ja tam wrzuca. Problem z linkami, ktore Cwikus musial by dac na stronie, bo z forum to chyba nie ma problemu, zeby napisac, ze jest nowy skan, a kazdy juz wie gdzie go szukac...

A zawsze mozesz indywidualnie wysylac na maile, jak byc mog to poslij na nool@poczta.onet.pl ok ?

No wiec tak w tym wątku wypowiem się służbowo jako pracownik Biblioteki.!

Co do publikowania Scanów lub innych materiałów cudzego pochodzenia w interencie to przepisy ustosunkowują się do tego w następujący sposób.

Dopuszcza się publikowanie własności intelektualnej bez zgody autora(wydawnictwa) pod warunkiem nieuzyskania z tego tytułu korzyści majątkowej lub innej materialnej oraz nienaruszaniu korzyści autora.
Na tej zasadze działają Biblioteki.!

Według mnie nalerzy spełnić jeszcze jeden warunek aby wsztstko było ok mianowicie napisać z kąd pochodzi artykuł.!

I jeżeli publikacja spełnia powyższe warunki to można ją opublikować np. na stronie internetowej.

Dlatego niema się czego bać jeżeli zamieszczone scany, artykuły, zdiecia mają harakter informacyjny a nie komenrcyjny np. Scan ksiażki jest już złamaniem ustawy ponieważ naruszamy korzysci materialne autora czyli pozbawiamy go zysku ze sprzedaży. taksamo scan całego czasopisma jest niedoswolony natomias udostępnienie fragmentu jest dopuszczalne.!
Również na podobnej zasadzie wykorzystuje sie fragmenty innych opracowań w pracach magisterskich. doktorskiech itp.! pod warunkiem umieszczenia przypisu.! czyli inforamcji z jakiego źródła pochodzi ów text.!

[ wiadomość edytowana przez: Adminek dnia 2004-01-12 08:03:55 ]

I wszystko jasne... Można spać spokojnie!

To co będą te skany, czy nie?? chętnie bym coś poczytał o Esperku

wal śmiało

Cytat:
2004-01-12 08:00:36, Adminek pisze:
No wiec tak w tym wątku wypowiem się służbowo jako pracownik Biblioteki.!

Co do publikowania Scanów lub innych materiałów cudzego pochodzenia w interencie to przepisy ustosunkowują się do tego w następujący sposób.

Dopuszcza się publikowanie własności intelektualnej bez zgody autora(wydawnictwa) pod warunkiem nieuzyskania z tego tytułu korzyści majątkowej lub innej materialnej oraz nienaruszaniu korzyści autora.
Na tej zasadze działają Biblioteki.!

Według mnie nalerzy spełnić jeszcze jeden warunek aby wsztstko było ok mianowicie napisać z kąd pochodzi artykuł.!

I jeżeli publikacja spełnia powyższe warunki to można ją opublikować np. na stronie internetowej.

Dlatego niema się czego bać jeżeli zamieszczone scany, artykuły, zdiecia mają harakter informacyjny a nie komenrcyjny np. Scan ksiażki jest już złamaniem ustawy ponieważ naruszamy korzysci materialne autora czyli pozbawiamy go zysku ze sprzedaży. taksamo scan całego czasopisma jest niedoswolony natomias udostępnienie fragmentu jest dopuszczalne.!
Również na podobnej zasadzie wykorzystuje sie fragmenty innych opracowań w pracach magisterskich. doktorskiech itp.! pod warunkiem umieszczenia przypisu.! czyli inforamcji z jakiego źródła pochodzi ów text.!

[ wiadomość edytowana przez: Adminek dnia 2004-01-12 08:03:55 ]

w związku z ta odpowiedzią jestem za umieszczeniem tych skanów, w poprzednich postach obiecywałem,że coś ze skanuję i wysłałem to, ale nie mam wszystkich artykółów o Espero i chętnie bym jeszcze uzupełnił swoją wiedzę o Espero.....

Pozdrawiam!!!!

Na razie możesz wrzucić nawet samą stronkę, którą Ci podesłałem.