Instalacja gazowa POLGAS

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
1. Czy to prawda, że instalację LPG firmy POLGAS montowano fabrycznie do espero (jeżeli nie to jaką montowano) ?

2. Czy zamontowano mi wszystkie elementy instalacji, ponieważ zlokalizowałem tylko : oprócz zbiornika z wielozaworem - elektrozawór z filtrem, redyktor, czujnik sondy lambda, silniczek krokowy, mikser oraz emulator wtrysku - czy powinno być coś jeszcze ?

Za informację z góry dziękuję esperakom....

jest wszystko - no chyba ,że obiecali Ci instalacje wtrysku gassu

1. czy instalacja POLGAS ma komputer - czy też czujnik sondy lambda jest szumnie nazywany komputerem, czym różnią się te dwa elementy ? ?

2. Jakie instalacje LPG montowano fabrycznie ??

Jak masz silniczek krokowy to musisz mieć komputer - bo cos tym silniczkiem musi sterować.

Nierozumiem pojęcia fabryczna instalacja gassowa???
W ASO Daewoo montowali instalacje różnych firm....

Dzięki Jaco, czyli rozumiem, że tym "komputerem" jest czujnik sądy lambda, bo innych elementów mi nie zamontowano. Z tego co wiem czujnik sądy lambda odbierając sygnał z ów sądy o tym czy jest zbyt bogata lub uboga mieszanka na wydechu i w związku z tym czujnik sądy lambda poleca stosowne otwarcie lub zamknięcie silniczka krokowego aby gassu zasysano do miksera i cylindrów tyle ile potrzeba (chyba w stosynku 1 do 14 stosunku gassu do powietrza) czy ja dobrze rozumuje ?? było aż 31 odsłon tego tematu czy nikt oprócz uprzjmego Jaco nie ma nic do dodania w tej sprawie ?

Z tego co wiem, to do Espero nie montowano fabrycznie instalacji gazowej. Robiły to ASO.

Pozdr Czedu

Komputer w instalacji gasssowej to faktycznie jednostka która jest podpięta (głównie) do sondy lambda i faktycznie dostaje od sondy sygnały o składzie mieszanki - w zaleznosci od tych sygnałów otwiera dopowiednio silniczek krokowy.

Oczywiscie sa różne komputery - są takie do których mozna podpiąć czujnik temp. przy której instalka przełącza sie na gass, są takie do których mozna podłączyć komputer diagnostyczny (czytaj PC), są takie które pozwalają na definiowanie niektórych parametrów i pozwalają np. na wieksza ekonomię kosztem dynamiki i na odwrót....
Wszystko zalezy od zaawansowania tego kompa sterującego.

dzięki niezawodny Jaco !!! oraz dzięki nowemu koledze - czyli jak ktoś mi powie, że daną instalację montowano fabrycznie do espero to bez słów można nakopać mu do dupy - co by wiedział z kim mówi ??

Ja tak jak czedu nie słyszałem nigdy o instalkach fabrycznych w Espero.
Były w Lanosach i Polonezach, ale nigdy nie widziałem Espero z taka instalką.
Oczywiscie ASO montowały instalacje , które nie powodowały utraty gwarancji ,ale były to instalki różnych firm: Lovato, EMME GAS i inne.

Ja mam POLGAS-a, ale sam zakładałem.
Latam na niej rok (15tkm) i na razie nic się nie dzieje...

ja mam fabrycznie Bedinii, zakładane na gwarancji przez autoryzowany zaklad na Rakowieckiej w Wawie, instalka bez zarzutu z kompem

Mam prośbę do "Krzyśka - Diackon" - mającego fabryczną instalację LPG BEDINI - opisz jakie elementy ci zainstalowano (patrz post na początku wątku - moje elementy z POLGAS)

POLGAS produkuje na licencji BEDINI - więc to możliwe że fabrycznie montowano POLGAS w espero ?

Rozmawiałem ze swoim "gazownikiem" i On powiedział mi, że POLGAS jest firmą montującą instalacje z elementów innych firm, np. ja mam reduktor Bedini, elektronikę Autotronik (jak dobrze zrozumiałem przez komórkę), zbiornik standardowo Stako.
tak na marginesie - czy 1.5 ma wtrysk (benzyny) wielopunktowy sekwencyjny?
Pozdr!

Dla Pyrka cd espero z silnikami 1,5 1,8 i 2,0 nie maja wtrysku sekwencyjnego była o tym mowa na tym kanale jest półsekwencyjny czy jakos tak "FUL coś tam" oraz pytanko czy ty masz instalacje POLGAS bo z opisu wynika że jakiś składak ?

Esperkai maja wtrysk tzw. fullgroup - najbardziej prymitywny.
Marekch cos Ty sie tak uwzioł na ten POLGASSSS???

Instalację zakładałem w firmowym zakładzie POLGAS na warszawskim Bemowie (www.polgas.pl).
Ze słów gazownika wynikało, że POLGAS firmuje całość, a poszczególne elementy są w firm, o których pisałem.
Po szczegóły możesz udać się na ww stronkę.
Pozdr. P.

mówił mi też, że nie potrzebny jest emulator - w związku z wtryskiem grupowym, a mam tylko silniczek krokowy.
Jak coś przekręciłem, to przepraszam, ale nie znam się za mocno na tych ustroistwach...

P.S. pyrekcb, bo Pyrek, to ja (niestety, login juz zajęty), a cb, to moja HONDA cb 500 Four

pyrekcb ile zapłaciłeś za montaż ile masz gwarancji, bo u mnie co innego jest w książeczce gwarancyjnej PLGASU a co innego ustnie mówili. Ja we wrześniu 2003 dałem 1.950 zł z emulatorem, a Ty ?

A co ma rodzaj multiwtrysku do emulatora wtrysku?
To ze jest full group nie oznacza ze nie potrzeba emulatora. Dla uściślenia brak potrzeby emulatora wynika wyłącznie z zastosowanego ECU albo być może tylko jego oprogramowania. Po prostu ECU nie zgłasza braku obciążenia (może tylko programowo nie kontroluje po prostu). ECU stosowane w 1,5 jest sprzętowo dostosowane do obsługi semi-sequence. Zwróćcie uwagę na schemat - są dwa wyjścia do wtrysków i są połączone razem

[ wiadomość edytowana przez: Pawol dnia 2004-01-15 13:36:41 ]