MotoNews.pl

ściągacze...jakie??Pilne!!!

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Kupiłem ściągacz bo inaczej nie dało się ściągnąć bębna. Sęk w tym, że jest za mały i się ześlizguje. Jest to ściągacz na 200mm, a bęben ma chyba więcej (nie zmierzyłem mea culpa)Kupiłem największy jaki mieli.Mam pytanko: jaki ściągacz do bębna i czy ten aby nie nadawał by się do łożysk kół bo nie wiem czy go oddać do sklepu??? Please, help me

Najlepszym sciagaczem na bebny jest mlotek - najlepiej gumowy, albo drewniany! Lepiej gumowy- bebny lubia pekac.
Pierwsze slysze zeby beben sciagaczem sciagac, ale czlowiek sie uczy do konca zycia.
Sciagacz ten co masz, to nie wiem, czy masz go zostawic sobie czy zmienic na inny - zalezy co chcesz nim sciagac- tj jakie lozyska.
Ja mam jeden sciagacz taki sredni i drugi do galek specialny.

W tym rzecz,ze młotek w tym konkretnym przypadku się nie sprawdza. Prawdopodobnie pękła okładzina i tak go przyblokowało, że nie chce nawet drgnąć. Tym bardziej nie chce młotkiem bo one nie są żeliwne tylko jakieś nowsze z jakiegoś stopu aluminium cy cuś? NO chyba,że gumowym .A ściągacz wydaje mi się tu jedynym rozwiązaniem.Natomiast co do tego co kupiłem to napisałem, że może bym go zostawił do łożysk kół tylko nie wiem czy się nadaje(200 mm).

Cytat:
2004-02-18 10:37:52, Krzysztof-Fleszer pisze:
Najlepszym sciagaczem na bebny jest mlotek - najlepiej gumowy, albo drewniany! Lepiej gumowy- bebny lubia pekac.
Pierwsze slysze zeby beben sciagaczem sciagac, ale czlowiek sie uczy do konca zycia.

No ja też nie polecam sciągania bębnów ściągaczem - przynajmniej w klasykach mogą pęknąć - sprawdzone doświadczalnie . A ja osobiście używałem młotka , zresztą w warsztacie tak samo robią - i używają do tego zwykłego młotka, nie drewnianego czy gumowego. jak bęben jest solidnie zapieczony to guma czy drewno nic nie da. Po prostu trzeba porządnie obić bęben i w końcu puści - mój rekord to walenie młotem przez 10 minut.
Pozdrawiam
Andrzej

ten sciągacz co najwyżej przyda ci się do łożysk alternatora i niczego więcej moze gałek jak jest z dwoma ramionami i to cienkimi na końcach bo w kołach łożyska masz wprasowane w piaste i raczej do tego to prasa sie przydaje a nie taki ściągacz także spokojnie możesz go oddać jeżeli nie był zbyt tani