| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Jedi Warszawa | 2004-02-17 00:33:34 Witam....gdzies osst przeczytalem ze w przyapdku hamulcy lucasa mozna zamontowac w poldziszu abs,to prawda ???? wie ktos o tym cos Pozdrawiam |
OLO Miłośnik FSO ![]() 105L/125/125k/126S/1 ... Wawa | 2004-02-17 02:27:25 oczywiscie że można. Tipo zwykły miał identyczne lucasy jak polonez. Proponuję kupić na czesci cały system hamulcowy z fiata tipo 1,4/1,6 z ABS-em.
Różnce podstawowe : tarcze, czujniki z mocowaniami, elektronika, el. hydrauliczne. Nie wiem jak z tylnymi heblami, ale Volvo (chyba 460) miało takie same heble jak poldi. ----------------- "Nigdy mnie nie zawiódł, nie zdradził ani raz. To wspaniała jest maszyna, choć ma już ze 40 lat. Fiacior mój to jest to, kocham go..." |
Wafelj Daewoo Nubira II Warszawa | 2004-02-17 07:15:34 mhmhm ciekawa propozycjia - to by wyglądało fajnie wptrzy chamowaniu |
KiLeR Miłośnik FSO CC VK/E-36 318p Kozie Boby Zdrój ;) | 2004-02-17 09:18:48 Hmmm... jedni montuja abs, doplacaja za niego, a inni chetnie by doplacili, zeby w niektorych autach go nie bylo... |
DamianSz Miłośnik FSO OPEL OMEGA B FL 2,5 ... Kędzierzyn - Koźle | 2004-02-17 16:41:03 Polonezcaro a kto powiedział że auto z ABSem ma szybciej zahmować niż to samo bez, jak ktos ci to powiedział to możesz mu przekazać że jest idiotą, ABS ma na celu TYLKO I WYŁĄCZNIE pozwolić na kontrole nad pojazdem podczas gwałtownego hamowania, jego zadaniem niejest skrócenie drogi hamowania. Spróbuj autem bez ABSu zahamować ostro w zakręcie bez ABSu i z ABSem i wtedy zrozumiesz po co ktoś wymyślił to urządzenie. |
polonezcaro . | 2004-02-17 17:45:12
tylko wiesz jest jedna zasada - zawsze hamuje się przed zakrętem a nie w jego trakcie! ale ogólnie wiem o co CI chodzi - żeby ominąć przeszkode nie tracąc przy okazji kontroli nad samochodem..... wiem że to właśnei przyświecało twórcą ABS'u .... tyle że jak narazie to nad "idealnym" ABSem to nadal trwają badania - o czym pewnie wiesz, a niewatpliwą wadą jest to już opisywałem Wiadomo ABS ma swoje zalety i wady. a nei wiesz jak w nagłej sytuacji zahamowac na zakręcie?? to chyba najwyższy czas poćwiczyć chodzi oczywiście o tył napęd - w przedniej oście lub 4X4 nie wiem, nei mam takiego samochodu... i nei chce mieć(przedniej ośki) [ wiadomość edytowana przez: polonezcaro dnia 2004-02-17 17:47:04 ] |
DamianSz Miłośnik FSO OPEL OMEGA B FL 2,5 ... Kędzierzyn - Koźle | 2004-02-17 20:58:10 Widze że jesteś z korzennego miasta mojej rodziny, ja niestety mieszkam w zalesionym terenie i wyskakując czasami za zakrętu w lesie można spotkać na środku stojącego jelenia i wybacz niebęde czekał z hamowaniem aż wyjade na prostą tylko hamuje w zakręcie żeby niezrobić z auta masakry a z jelonka potrawki. |
Race_D Miłośnik FSO FSO SPORT Sin City... Bydgoszcz | 2004-02-17 22:59:01 Ale macie problemy. Już zostało wyjaśnione, że ABS służy utrzymaniu sterowności pojazdu podczas ostrego hamowania i nie skraca, a czasem nawet wydłuża drogę hamowania. IMHO montowanie go na własną rękę nie ma większego sensu poza tym że będzie się miało "takie coś". Również jestem zwolennikiem hamowania we własnym zakresie. ABS nie robi niczego, czego kierowca nie byłby w stanie robić, tylko byłoby to dla niego bardzo trudne. Pomijam tu sterowanie każdego koła osobno. Jednak ciekawe czy przeciętny człowiek w aucie wyposażonym we wszystkie możliwe układy wspomagające byłby w stanie dogonić jakiegoś kierowcę rajdowego na dowolnym, powiedzmy szutrowym oesie, w dowolnym aucie rajdowym (bez żadnych xxS-ów) nawet o dwukrotnie mniejszej mocy. Nic nie zastąpi umiejętności, najgorsza jest jednak ludzka głupota i lekkomyślność, czego przykładem jest ostatni tragiczny wypadek... |
t_kucyk Miłośnik FSO Peugeot 406 Toruń | 2004-02-18 20:43:36 Osobiście nie bawiłbym się w coś takiego w aucie które nigdy fabrycznie nie miało ABS. Co innego jeśłi jesteś fachowcem i potrafisz to poprawnie zamontować.
BTW ABS jest przydatny - jednak najlepiej jest jeździć tak aby nie miał potrzeby się włączać |
adamus Miłośnik FSO 1.3 - 2.0 Gdynia, Elbląg | 2004-02-19 08:56:24 ABS w Polonezie z Lucasem jest oczywiscie do zrobienia i zalozenia. Niestety nie wystarczy tylko przelozyc pare podzespolow z innego samochodu. Kazde auto ma inna charakterystyke hamowania, rozklad mas, zachowanie na zakrecie, wiec sztuka polega glownie na zestrojeniu wszystkich elementow sterujacych (elektronika!) tak aby saomchod byl caly czas bezpieczny. Dlatego samodzielnego zakladania nie polecam Pozdrawiam Adamus |
road_runner Miłośnik FSO Gdynia | 2004-02-19 10:10:26
Moze pomoc albo pogorszyc sytuacje. Na sliskiej nawierzchni zazwyczaj wydluza droge hamowania a przy zużytych amortyzatorach (a lubimy oszczedzac na wszystkich czesciach) auto z ABS wręcz beznadziejnie hamuje. |
Nabauab Miłośnik FSO Polonez, Tico i Room ... Stargard | 2004-02-19 11:38:09 Ale nie można zapominac o leczniczym masażu stopy i cudownym tytytytytytytytyt... przy ostrym hamowaniu... |
adamus Miłośnik FSO 1.3 - 2.0 Gdynia, Elbląg | 2004-02-19 13:31:58
Mysle, ze kazde udogodnienie moze pomoc, albo pogorszyc sytuacje. Wezmy taki noz, pomaga kroic chleb, ale mozna uciac sobie palca Na szczescie od maja problemow takich nie bedzie - kazdy nowy samochod sprzedany bedzie musial miec ABS. I slusznie. Road: Wiesz, ze w Niemczech juz co drugi sprzedawany samochod ma zamontowany uklad ESP? To musi byc straszne, nieprawdaz? Pozdrawiam Adamus |
road_runner Miłośnik FSO Gdynia | 2004-02-19 13:53:56
|
adamus Miłośnik FSO 1.3 - 2.0 Gdynia, Elbląg | 2004-02-19 14:08:06 O rany Adamus |
Samael Miłośnik FSO HPI Savage X4,1 Stalowa Wola | 2004-02-23 23:40:42 co to jest IMHO?? In My (Hazardous, Horible, Hopless) Opinion? Szczerze mowiac nigdy na forach nie spotkalem sie ze skrotem IMHO, wiec moze ktos wie co oznacza te H w skrocie IMO?
A moze to znaczy In My Hazy Opinion? |
Roverek wwa | 2004-02-24 11:33:27
Co do ABSu moim zadniem powinny byc montowany...nawet najlepszy kierowca potrafi docisnac za mocno hamulec...np. jedziesz sobie normalnie a tu sie okazuje ze jest lód...oczywiscie Traction control, esp abs powinny miec mozilwosc wyłaczenia zeby mozna bylo sie pobawic ale jak jzu jedziesz w dluzsza trasie niech kontoluja |
slimaczek Miłośnik FSO Gdynia | 2004-02-24 12:33:11
Humble. In My Humble Opinion. Pozdrawiam slimaczek PS. HTH [ wiadomość edytowana przez: slimaczek dnia 2004-02-24 12:34:45 ] |