MotoNews.pl
6 Przekładka inst. gazowej (38199/12) - PT

Przekładka inst. gazowej

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Czy ktoś się orientuje czy można przełożyć instalację gazową z jednego auta do drugiego?? Mam w starej samarce instalację a że zamierzam kupić nowszą chciałbym zrobić przekładkę.Bo z tego co słyszałem to są jakieś problemy z atestem butli cy cuś. Coś mi dzwoni ale nie wiem w którym kościele.

Witam,
Jakis czas temu pytałem się o to w zakładzie który instaluje gaz. Podobno wszystko zalezy kiedy była zakładana instalacja gazowa jeżeli przed 1 stycznia 2003 roku to jest z tym ogromny problem i trzeba załatwiać lewe papiery na reduktor. Po za tym jeżeli uzywana instalacja ma być założona w innym samochodzie to musi byc wyjęta z tego poprzedniego samochodu przez warsztat który ma do tego uprawnienia, za taką impreze zyczą sobie ok 200-300 zł, plus założenie następne 200-300 zł plus nowe przewody jakieś 100- 150 zł. I to wszystko jeżeli oczywiście reduktor nie wymaga regeneracij. Do tego jeszcze standartowe koszty przeglądu technicznego. (to jest ta legalna metoda i zgodna z przepisami)
Biorąc pod uwagę że nową instalacje mozna juz za ok 1000 zł założyć, przekładnaie robi się mało opłacalne.
Bardziej opłaca się sprzedać autko z instalacja za pare groszy więcej, a w nowym założyć nową instalacje.
Pozdrawiam
PRYMI

sam bym chccial wiedziec... pytalem gazownika o cene takiej przekladki - i zaspiewal 800 zeta... czyli sprawa malo oplacalna raczej....

Hmm, widzę dla siebie jedno tylko rozwiązanie w tym wypadku- kupić nowszą samarkę już z instalacją, heh, paranoja, starą mogę wyrzucić do kosza chyba bo auto nie nadaje się już do sprzedaży chyba
Dzięki panowie za info, pozdrawiam.

Zgadza się, przekładka jest nieopłacalna. U mnie za samo przełożenie zaśpiewali 800,- a nowa kosztowała jakiś 1000-1100
Pozdro.