MotoNews.pl
7 Jakie sprezyny do 123 kombi bez niwo? (122372/0) - PT

Jakie sprezyny do 123 kombi bez niwo?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Jakie najlepiej dać sprężyny na tył do kombi, w którym już nie ma niwo? Mam konkretnie beczke 240TD.

A co sie dzieje czy osiadł? Jeśli tak to tylko orginał od kombi ewentualnie od 126 ale trzeba się liczyć z tym,że jeśli będą nowe to będzie ok. Jesli zaś używane to i tak może stać tak samo jak przed wymianą. Ważne też żeby amortyzatory były w b. dobrym stanie. Sam miałem od 126 i samochód urósł oparę centymetrów .A dlaczego zdemontowałeś nivo? Do nowego 123 kombi też takie wkładam . P.S. szukam tylnej lewej lampy.Pozdrowienia Jacek -tatarak100@wp.pl

Auto może rzeczywiście nieco usiadło, ale główny problem to, że ma dwie różnej długości sprężyny, więc tak czy siak muszę je wymienić. Dlaczego właśnie od 126? Jaką one mają grubość, bo najgrubsze jakie spotkałem do 123 to 17mm. Jak sprawdzić, czy amory są jeszcze ok, czy już nadają się do wymiany? Co do lampy- to ja akurat tez mam lewą lampę z tyłu klejoną

Cytat:
2005-11-09 20:36:23, seazaki pisze:
Dlaczego właśnie od 126?

1. Idealnie pasują

2. Będziesz miał utwardzone zawieszenie

Ja u siebie też będe musiał zmienić z tyłu sprężynki. Tylko ja mam 123 ale w sedanie

Sprężyny od 126 są łatwiej dostepne niż od kombi a przy kupnie używanych sprężyn z innego kombi nikt nie gwarantuje ,że samochód będzie stał nieco wyżej niż poprzednio a o to chyba chodzi (chyba że oddamy je do rozciągnięcia) skoro decydujemy się na usunięcie nivomatu.Kombi ma cięższy tył i przy sprawnym nivo można do niego sporo załadować.Bez niego przy zwykłych sprężynach do bagażnika może i sporo wejdzie ale jazda przy przesuniętym środku ciężkości jest bardzo fajna.Używane od 126 są wyższe bez rozciągania.Ale trzeba pamiętać że jeżeli mamy sprawny nivomat to ważną sprawą jest regulacja tyłu na śrubie rzymskiej przy regulatorze i sprawne t.z.gruszki bo inaczej tył wariuje.Po włożeniu do mojego 123 kombi sprężyn od 126 nie tylko podniósł się tył ale i przód . Mogłem do niego założyć koła 16"