Krzyzaki - bardzo proszę o pomoc!

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam wszystkich po dluższej przerwie. Zwracam sie do Was z duzą prożba...padły mi krzyżaki Strasznie mi auto sie telepie i wiem ze to naprwno sa krzyżaki na wale. Bardzo bede wam wdzieczny jęzeli mi ktos z was opisze jak je zmienic bo z tego co słyszałem to ciezko je "wybic", zjdac. Napisze jeszcze ze nie jestem jakims fachowcem ale to zapewne wiecie skoro sie pytam o krzyżaki ale porafie zdjac wał. Duze dzieki za odpowiedzi, pozdrawiam i zycze slonecznych wakacji!!!

Przyś nie pomylił szklanek, czyli nie zdejmuj wszystkich od razu. Przed zdjęciem wału musisz zaznaczyć położenie wszystkich części. Inaczej nie ominie Cię wyważanie. Po zdjeciu zawleczek (powinny być pierscienie Zegera - czy jak to się pisze) wybijakiem musisz wybić krzyżak. Ogólnie - poza wybijaniem - nic na siłę. Przed złożeniem sprawdź, czy nowe krzyżaki sie nie zacinają. Uważaj na łożyska igiełkowe, żeby sie nie rozleciały. Montaz w odwrotnej kolejności.
Nie pokazałem talentow oratorskich, ale może coś Ci pomogłem.

Coś pokręciłem. Chodzi o to abyś nie zdejmował od razu wszystykich szklanek z nowego krzyżaka.

Szczegółowy opis wymiany krzyżaków jest w książce Naprawa Samochodów Polski Fiat 125p Wydawnictwa Komunikacji i łaczności, Wydanie I, 1970 str 142.
Niestety w tej chwili nie moge zrobić skana.

kgali - TUTAJ masz potężny wątek na temat krzyżaków, zapoznaj się z nim zanim zaczniesz wymieniać krzyżaki bo może sie okazać że to nie to

Wymiana krzyżaków to paskudna robota, jeżeli masz troszkę kasy to daj samochód do warsztatu - stracisz kasę, a zaoszczędzisz sobie nerwów.

nie jest aż tak źle z wymianą krzyżaków

Tak na wstępie to od razu dzięki za dotychczasową pomoc i poświęcenie czasu. Jutro dowiem się ile kosztuja krzyżaki i zapytam sie mechanika ile by mnie skasował za tą usługe Jak za duzo to moze sam się do tego zabiore ale sporo osób mi odradza, musze sie z tym przespac. Jeszcze raz duże dzieki, jak wymienie to napisze co i jak, pozdrawiam!!!

Krzyżaki do DF-a są po dwadześcia parę za sztukę.

Nie rozpędzaj się tak z wymienianiem. W moim przypadku na 100% zapieczone krzyżaki okazały się nie krzyżakami, a zużytymi łożyskami na piastach. Swoją drogą zużytymi nietypowo - nie szumiały i nie dały się zlokalizować w jednym kole, tylko powodowały dudnienia całej karoserii.

Wymiana krzyżaków to jakieś 2h roboty, z nietypowych narzędzi trzeba się wyposażyć w klucz 18. Najwięcej zabawy jest z wkładaniem nowych - przy braku wprawy igiełki lubią się odkleić. Cena samych krzyżaków to 30zł-50zł.

Dzbanek

[ wiadomość edytowana przez: dzbanek dnia 2004-07-30 07:33:50 ]

Cytat:
Wymiana krzyżaków to jakieś 2h roboty, z nietypowych narzędzi trzeba się wyposażyć w klucz 18.

Nie dalej jak w sobote wymieniałem 2 krzyżaki i podporę wału i z kluczy nie spotkałem się z 18-tką. Z tyłu przy moście jest 13-tka, przy gumowym łączniku jest 19-tka, a przy mocowaniu podpory 13-tki.

18 występuję na śrubie którą wypycha się w stronę skrzyni, chyba dobrze pamiętam

ale słyszałem że ta 18 nie występuje we wszystkich DF-ach/PN-ach.
U mnie ten klucz był potrzebny,

Cytat:
Nie dalej jak w sobote wymieniałem 2 krzyżaki i podporę wału i z kluczy nie spotkałem się z 18-tką. Z tyłu przy moście jest 13-tka, przy gumowym łączniku jest 19-tka, a przy mocowaniu podpory 13-tki.

Od strony wału przy gumowym łączniku mam śruby na klucz 19 i nakrętki na 18. Reszta faktycznie to same 13. Wydaje mi się, że od strony skrzyni gumowy łącznik jest na 19/19.

Dzbanek

Cytat:
Wydaje mi się, że od strony skrzyni gumowy łącznik jest na 19/19

faktycznie odkręcałem gumowy łącznik od strony skrzyni i tam było 19/19 a i od strony wału równiueż 19/19 bo miałem wały na stole to dla pewności dociągałem wszystko słuszną siłą - może w fso nie mieli nakrętek 18-tek i takie zapodałi

A wierzcie mi sir Gumiś ma troche siły

Krzyzaki wymienione a dokładniej jeden ten bliżej mostu. Znalazłem mechanika wymienił mi za 30 zł i do tego kupiłem u niego nowego krzyżaczka za 20 zł. Jestem bardzo zadowolony bo zostało mi troche kaski i obkleiłem dzis szybki folia Pozdrawiam!

Cytat:
2004-09-02 22:27:31, kgali pisze:
Krzyzaki wymienione a dokładniej jeden ten bliżej mostu. Znalazłem mechanika wymienił mi za 30 zł i do tego kupiłem u niego nowego krzyżaczka za 20 zł. Jestem bardzo zadowolony bo zostało mi troche kaski i obkleiłem dzis szybki folia Pozdrawiam!

Musisz kiedyś wpaść do nas na spot swoim Poldkiem

W FSO nigdy nie było śrub ani nakrętek na klucz 18. Zdarzyć się to mogło tylko w Szczecinie bo tam były robione wały (sprzęgło gumowe przykręcone do wału).

Dokładnie w Polmo

Będe musiał wpaść Teraz praca i nauka bo czeka mnie zaległy egzam