Xenony do espero

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
może ktoś wie ile kosztuje założenie xenonów do espero?
czy trzeba wymieniać całe reflektory czy można wymienić same żarówki na xenonowe ?

Zapuść wyszukiwarkę to się dowiesz. Ogólnie xenony to nie tylko żarówka (chyba, że masz na myśli te żarówki dla wieśniaków z allegro), ale też reflektor, odbłyśnik, poziomowanie, spryskiwanie... kilka tys zł.

Cytat:
Zapuść wyszukiwarkę to się dowiesz. Ogólnie xenony to nie tylko żarówka (chyba, że masz na myśli te żarówki dla wieśniaków z allegro), ale też reflektor, odbłyśnik, poziomowanie, spryskiwanie... kilka tys zł.

Buraku ze wsi w tym momencie obrazasz wiekszosc ludzi z naszego klubu co posiadaja takowe zarowki xsenonowe

http://www.kaminpro.pl/xenony.html

Zajżyj pod ten adres (znaleziony przez Tomka Mydłowskiego).
Poza tym tak jak mówił Piotrek zajżyj do archiwum i pogadaj koniecznie ze Speederkiem (najpierw jednak archiwum!).

[ wiadomość edytowana przez: -JACO- dnia 2004-01-28 12:55:22 ]

Burak to ty jesteś wieśniaku. Powiedz kto cie zrobił to cię pomszczę!

Cytat:
Burak to ty jesteś wieśniaku. Powiedz kto cie zrobił to cię pomszczę!

Smieszny jestes

sam zaczołeś młocie!

Cytat:
2004-01-28 12:49:20, Bartek1112 pisze:
Cytat:

Buraku ze wsi w tym momencie obrazasz wiekszosc ludzi z naszego klubu co posiadaja takowe zarowki xsenonowe

Mnie tam nie obraża... Większość klubową także

Więc Bartek mów za Siebie, ok ?

Cytat:
Więc Bartek mów za Siebie, ok ?

Dobra mowie za siebie w takim razie. A piotrek swoje glupie teorie wsadz sobie w d...

[ wiadomość edytowana przez: Bartek1112 dnia 2004-01-28 13:02:33 ]

Cytat:
2004-01-28 13:02:10, Bartek1112 pisze:
Dobra mowie za siebie w takim razie. A piotrek swoje glupie teorie wsadz sobie w d...

Przepraszam bardzo. Niniejszym oświadczam, że żarówka która w sklepie/magazynie leży przez minimum 3 dni obok żarówki xenonowej staje się w 99% żarówką xenonową!
A skoro masz takie żarówki z allegro to jest to wyłącznie Twój problem - nie mieszaj mnie w to. Dalej będę twierdził, że to wieśniactwo i tyle!

Cytat:
Przepraszam bardzo. Niniejszym oświadczam, że żarówka która w sklepie/magazynie leży przez minimum 3 dni obok żarówki xenonowej staje się w 99% żarówką xenonową!
A skoro masz takie żarówki z allegro to jest to wyłącznie Twój problem - nie mieszaj mnie w to. Dalej będę twierdził, że to wieśniactwo i tyle!

No i zajbiescie

Bez kłótni, bo temat poleci...

Będę Was obserwował

Myślę Zoltar, że wszystko zostało wyjaśnione. Możesz zamykać... aha i zmieniłbyś temat "urzywane opony" w końcu - leniu jeden

Piot-rek!! Jak ja Cię lubię!!NAPRAWDĘ!! Nie trawiłem Cię na początku bo czasem przeginałeś aż się jajecznicą odbijało..../pewnie żonaka była na dłuuuugim wyjazdowym urlopie co?? / ale od pewnego długiego bardzo skutecznie "harmonizujesz" poziom młodych /i wściekłych / umysłów pewnych Klubowiczów!.....cikawe kiedy /i czy w ogóle/ dojrzeją do tego, żeby w odpowiedzi uśmiechnąć ryja, a nie gotować sobie krew ??!! TAK TRZYMAĆ!!
Pozdrawiam i wszystkim życzę GŁĘBKOKIEGO POCZUCIA HUMORU !
P.S. ZOLTARKU!!...ni wycinaj mojego OT...proszęęęęęęęę

Cytat:
2004-01-28 12:37:29, FAFA pisze:
może ktoś wie ile kosztuje założenie xenonów do espero?
czy trzeba wymieniać całe reflektory czy można wymienić same żarówki na xenonowe ?

Dobra. Tak wracając do tematu, to założenie żarników xenonowych do seryjnego reflektora z niezmienionym odbłyśnikiem wacha się w cenach 1300 - 1500 zł.
W tą cenę wchodzą: żarniki, przetwornice ze stabilizatorem napięcia, podstawowy zestaw kabelków i kostek.

Koszty rosną jeśli należy wymienić część wiązki elektrycznej, która ma prawo nie wytrzymać w chwili wytworzenia łuku świetlnego, który bądź co bądź potrzebuje chwilowego zapodania energi "iskry" na poziomie 20 - 24 tys. volt.

Pozdrawiam - Speed R

SpeedeR - 1300 za jeden reflektor czy za oba?

Za oba - of course

Korzystając z namiaru Tomka pozwoliłem sobie zapytać o montaż do Esperaczka i oczywiście rabat dla Klubu gdyby się zleciło montaż w kilku powtarzalnych autach /Espero oczywista/: oto odpowiedź którą otrzymasłem /błyskawicznie zresztą!/:

witam
Są dwie opcje przeróbki:
1.W miejsce żarówki H1 w światłach mijania montujemy palnik xenonowy D2S. Koszt jednostkowy ok.1200zł za parę. Operacja nie wymaga poważnych przeróbek reflektorów, ale może się okazać, że promień światła nie będzie prawidłowy (mogą być problemy podczas przeglądu). Wszystko okaże się w trakcie przeróbki, i jeżeli byłby problem, można zrezygnować (w takim przypadku klient nie ponosi żadnych kosztów), albo wybrać wariant drugi.
2. W miejscu światła mijania montujemy projektor soczewkowy z palnikiem xenonowym. Taka opcja daje najlepsze efekty, jednak wymaga poważnej ingerencji w reflektor i jest droższa. Koszt takiej opcji to ok. 1500-1600zł.
W koszty wchodzą wszystkie części i robocizna.
Czas przeróbki w pierwszej opcji to kilka godzin, w drugiej ok.2 dni.
W przypadku przeróbek "hurtowych" można liczyć na znaczne rabaty, jednak dokładne kwotay musielibyśmy ustalić indywidualnie.
W razie dalszych pytań proszę o maila.
pozdrawiam
Paweł Kamiński
KaminPRO
www.xenony.pl

Ciekawe czy gwarantują zwrot kasy i nowe oryginalne reflektory w przypadku gdyby auto nie przechodziło przeglądów...
SpeedR jak wygląda sprawa u ciebie? Policja nie wnika w twoje światła? a jak diagności?
Poza tym technologia ksenonowa nie wydaje się "kosmiczna", na razie wprawdzie ceny są zaporowe, ale za rok-dwa powinny spaść dość znacznie i xenony trafią pod strzechy. Choć może się mylę?

Na pewno nikt nie da nowych, oryginalnych reflektorów, gdyby autko nie przechodziło przeglądów Po prostu, nie chcesz - nie przerabiaj - ryzyko po Twojej stronie.
W przypadku montażu żarnika do seryjnej lampki nie ma takiego problemu, po prostu odpinasz przetwornicę, odłączasz wiązkę i "wracasz" do seryjnej żarówki halogenowej.
W przypadku mojej lampki, konieczne jednak były drobne modyfikacje "grzybka" w reflektorze.
To co mogę powiedzieć od siebie, to fakt, że reflektor FF z żarnikiem xenonowym (naturalnie - prawidłowo zamontowanym) świeci jak najbardziej prawidłowo Mój esperak przechodził ostatni przegląd już z tym typem oświetlenia (bez problemów).
Z policją również nie miałem absolutnie żadnych niesnasek.

Jeśli chodzi o modyfikacje reflektora polegające na wszczepieniu do niego soczewki, która posiada własny układ optyczny, kwestie prawne są bardziej skąplikowane.
Bowiem w takim przypadku nie wymieniasz jedynie elementu świetlnego (źródła światła) do czego faktycznie zbytnio nikt nie ma prawa się przyczepić, ale poruszasz się już z całkowicie nowym, niehomologowanym reflektorem, za który z powodzeniem każdy policjant czy diagnosta ma prawo zarekwirować Ci dowód rejestracyjny... niestety.
Poza tym, należy pamiętać, że soczewki oryginalne ustawiane są pod odpowiednim kątem w reflektorze na podstawie danych labolatoryjnych, a tego typu przeróbki (moje także) są jedynie efektem mojej pracy (manufaktury ) i niestety nikt prócz producentów oświetlenia (Hella, In Pro, Valeo, Bosh) takowego sprzętu, ani warunków do prowadzenia doświadczeń z dziedziny optyki nie posiada.

Co do Twojego pytania o "przyszłość w oświetleniu) to uważam, że w najbliższej przyszłości do powszechnego użytku prócz lamp xenonowych (argonowych) dojdzie również technologia świateł przednich oparta na diodach LED. Takie rozwiązanie proponowane jest już np. w najnowszym modelu Audi A8. W tym przypadku Zestaw kiernkowych diod LED pełni funkcę wspomagania świateł zasadniczych (xenonowych) poprzez wygenerowanie skierowanej w konkretne miejsce na drodze dodatkowgo strumienia światła o barwie bardzo zbliżonej do światła emitowanego przez lampy xenonowe. Bardzo praktyczne rozwiązanie