| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
-JACO- Klubowy Weteran Megane RS250 Cup Warszawa | 2004-01-28 12:53:06 http://www.kaminpro.pl/xenony.html
Zajżyj pod ten adres (znaleziony przez Tomka Mydłowskiego). Poza tym tak jak mówił Piotrek zajżyj do archiwum i pogadaj koniecznie ze Speederkiem (najpierw jednak archiwum!). [ wiadomość edytowana przez: -JACO- dnia 2004-01-28 12:55:22 ] |
FAFA Member Klubu Espero Espero Międzyrzec Podlaski | 2004-01-28 12:53:46 Burak to ty jesteś wieśniaku. Powiedz kto cie zrobił to cię pomszczę! |
Bartek1112 Mercedes A35 Warszawa | 2004-01-28 12:55:31
Smieszny jestes |
FAFA Member Klubu Espero Espero Międzyrzec Podlaski | 2004-01-28 12:57:44 sam zaczołeś młocie! |
Zoltar Fajne Gdańsk | 2004-01-28 12:59:10
Mnie tam nie obraża... Większość klubową także Więc Bartek mów za Siebie, ok ? |
Bartek1112 Mercedes A35 Warszawa | 2004-01-28 13:02:10
Dobra mowie za siebie w takim razie. A piotrek swoje glupie teorie wsadz sobie w d... [ wiadomość edytowana przez: Bartek1112 dnia 2004-01-28 13:02:33 ] |
piotr-ek | 2004-01-28 13:07:46
Przepraszam bardzo. Niniejszym oświadczam, że żarówka która w sklepie/magazynie leży przez minimum 3 dni obok żarówki xenonowej staje się w 99% żarówką xenonową! A skoro masz takie żarówki z allegro to jest to wyłącznie Twój problem - nie mieszaj mnie w to. Dalej będę twierdził, że to wieśniactwo i tyle! |
Bartek1112 Mercedes A35 Warszawa | 2004-01-28 13:11:25
No i zajbiescie |
Zoltar Fajne Gdańsk | 2004-01-28 13:13:10 Bez kłótni, bo temat poleci...
Będę Was obserwował |
piotr-ek | 2004-01-28 13:41:01 Myślę Zoltar, że wszystko zostało wyjaśnione. Możesz zamykać... aha i zmieniłbyś temat "urzywane opony" w końcu - leniu jeden |
bogdan1 Klubowy Weteran Verona ..& Epica ;) Katowice | 2004-01-28 19:24:56 Piot-rek!! Jak ja Cię lubię!!NAPRAWDĘ!! Pozdrawiam i wszystkim życzę GŁĘBKOKIEGO POCZUCIA HUMORU ! P.S. ZOLTARKU!!...ni wycinaj mojego OT...proszęęęęęęęę |
SpeedR Była biała lodówka, ... Wawa/ Perth (Aussie) | 2004-01-28 20:02:34
Dobra. Tak wracając do tematu, to założenie żarników xenonowych do seryjnego reflektora z niezmienionym odbłyśnikiem wacha się w cenach 1300 - 1500 zł. W tą cenę wchodzą: żarniki, przetwornice ze stabilizatorem napięcia, podstawowy zestaw kabelków i kostek. Koszty rosną jeśli należy wymienić część wiązki elektrycznej, która ma prawo nie wytrzymać w chwili wytworzenia łuku świetlnego, który bądź co bądź potrzebuje chwilowego zapodania energi "iskry" na poziomie 20 - 24 tys. volt. Pozdrawiam - Speed R |
Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2004-01-28 21:29:33 SpeedeR - 1300 za jeden reflektor czy za oba? |
SpeedR Była biała lodówka, ... Wawa/ Perth (Aussie) | 2004-01-28 21:35:06 Za oba - of course |
bogdan1 Klubowy Weteran Verona ..& Epica ;) Katowice | 2004-01-28 22:51:47 Korzystając z namiaru Tomka pozwoliłem sobie zapytać o montaż do Esperaczka i oczywiście rabat dla Klubu gdyby się zleciło montaż w kilku powtarzalnych autach /Espero oczywista/: oto odpowiedź którą otrzymasłem /błyskawicznie zresztą!/:
witam Są dwie opcje przeróbki: 1.W miejsce żarówki H1 w światłach mijania montujemy palnik xenonowy D2S. Koszt jednostkowy ok.1200zł za parę. Operacja nie wymaga poważnych przeróbek reflektorów, ale może się okazać, że promień światła nie będzie prawidłowy (mogą być problemy podczas przeglądu). Wszystko okaże się w trakcie przeróbki, i jeżeli byłby problem, można zrezygnować (w takim przypadku klient nie ponosi żadnych kosztów), albo wybrać wariant drugi. 2. W miejscu światła mijania montujemy projektor soczewkowy z palnikiem xenonowym. Taka opcja daje najlepsze efekty, jednak wymaga poważnej ingerencji w reflektor i jest droższa. Koszt takiej opcji to ok. 1500-1600zł. W koszty wchodzą wszystkie części i robocizna. Czas przeróbki w pierwszej opcji to kilka godzin, w drugiej ok.2 dni. W przypadku przeróbek "hurtowych" można liczyć na znaczne rabaty, jednak dokładne kwotay musielibyśmy ustalić indywidualnie. W razie dalszych pytań proszę o maila. pozdrawiam Paweł Kamiński KaminPRO www.xenony.pl |
Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2004-01-28 23:13:23 Ciekawe czy gwarantują zwrot kasy i nowe oryginalne reflektory w przypadku gdyby auto nie przechodziło przeglądów...
SpeedR jak wygląda sprawa u ciebie? Policja nie wnika w twoje światła? a jak diagności? Poza tym technologia ksenonowa nie wydaje się "kosmiczna", na razie wprawdzie ceny są zaporowe, ale za rok-dwa powinny spaść dość znacznie i xenony trafią pod strzechy. Choć może się mylę? |
SpeedR Była biała lodówka, ... Wawa/ Perth (Aussie) | 2004-01-29 01:12:40 Na pewno nikt nie da nowych, oryginalnych reflektorów, gdyby autko nie przechodziło przeglądów W przypadku montażu żarnika do seryjnej lampki nie ma takiego problemu, po prostu odpinasz przetwornicę, odłączasz wiązkę i "wracasz" do seryjnej żarówki halogenowej. W przypadku mojej lampki, konieczne jednak były drobne modyfikacje "grzybka" w reflektorze. To co mogę powiedzieć od siebie, to fakt, że reflektor FF z żarnikiem xenonowym (naturalnie - prawidłowo zamontowanym) świeci jak najbardziej prawidłowo Z policją również nie miałem absolutnie żadnych niesnasek. Jeśli chodzi o modyfikacje reflektora polegające na wszczepieniu do niego soczewki, która posiada własny układ optyczny, kwestie prawne są bardziej skąplikowane. Bowiem w takim przypadku nie wymieniasz jedynie elementu świetlnego (źródła światła) do czego faktycznie zbytnio nikt nie ma prawa się przyczepić, ale poruszasz się już z całkowicie nowym, niehomologowanym reflektorem, za który z powodzeniem każdy policjant czy diagnosta ma prawo zarekwirować Ci dowód rejestracyjny... niestety. Poza tym, należy pamiętać, że soczewki oryginalne ustawiane są pod odpowiednim kątem w reflektorze na podstawie danych labolatoryjnych, a tego typu przeróbki (moje także) są jedynie efektem mojej pracy (manufaktury Co do Twojego pytania o "przyszłość w oświetleniu) to uważam, że w najbliższej przyszłości do powszechnego użytku prócz lamp xenonowych (argonowych) dojdzie również technologia świateł przednich oparta na diodach LED. Takie rozwiązanie proponowane jest już np. w najnowszym modelu Audi A8. W tym przypadku Zestaw kiernkowych diod LED pełni funkcę wspomagania świateł zasadniczych (xenonowych) poprzez wygenerowanie skierowanej w konkretne miejsce na drodze dodatkowgo strumienia światła o barwie bardzo zbliżonej do światła emitowanego przez lampy xenonowe. Bardzo praktyczne rozwiązanie |