| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
nawigator5 Klubowy Weteran espero 1.5 lpg Poznań | 2007-11-21 11:53:24 Witam
Chciałbym się Was doradzić jak mógłbym sobie poradzić z uporczywym nadawcą spamu. Nadawca ten ...jest mi znany – spotkaliśmy się ok. 2 lata temu w szerszej grupie na jakimś szkoleniu (...) i jak to zazwyczaj bywa po takim szkoleniu – wymieniliśmy się ze wszystkimi adresami e-mailowymi... Po tej wymianie adresów okazało się, że ów nadawca wykorzystuje mój adres (i adresy osób ze szkolenia) do przesyłania nam głupot w postaci historyjek PPS itp... ale w takiej ilości, że szlag człowieka trafia... po kilka kilkanaście dziennie.... Cały czas próbuję jakoś pozbyć się tego natręta. W opcji antyspam swojej skrzynki pocztowej [na onecie] wpisuję wszelkie możliwe konfiguracje zapory i dane tego nadawcy, ale coś jest takiego, że to nie działa... Najdziwniejsze jest to, że inni nadawcy spamu są filtrowani i funkcja ta działa... Wysyłałem do tego pacjenta prośby i groźby że sobie nie życzę itd... to w odpowiedzi dostałem na skrzynkę 5x tyle co zawsze spamu PPS Przez okres tych dwóch lat zmienił już chyba ze 4 razy adresy z których ten chłam przesyła... nie wiem, czy mogę podać te jego adresy do wiadomości innych, bo się okazało, że jednej z osób która się wq.... bardziej niż ja i wygarnęła mu wszystko co najgorsze – nieprzebierając w słowach – zagroził procesem o zniesławienie .... To jest jakiś oszołom.... No dobra jego adres podobny jest do xxxxxxxxx@gmail.com Może administrator tej domeny coś pomoże – ale jak się z nim skontaktować ? albo co innego mogę zrobić ? |
Bedzio Ciemnogród | 2007-11-21 22:08:50 a czy przypadkiem "spam" to tez nie jest przestepstwo i czy nie jest to karalne ?? |
robertkaluza Klubowy Weteran Daewoo Espero 1.8 LP ... Tychy | 2007-11-21 22:13:18 hmm. moze poszukaj programu, który na kazdego maila odebranego od niego wysle mu 5 innych
A tak wogole, to poczte masz w jakims serwisie internetowym, czy np. na serwerze w firmie? moze napiszesz do jakiegos admina o blokowanie tego adresu? Pozdr. |
pyrekcb Klubowy Weteran gumoleon & już nie l ... Warszawa | 2007-11-21 22:27:10 |
![]() buzerek Nissan X-TRAIL Kraków | 2007-11-21 23:19:26
To nic nie da provider nie ma zadnego obowiazku zeby cos z tym zrobic,ba odpisze albo i nie w zalenosci czy bedzie mial czas. Najprostszym sposobem jest zablokowanie danego adresu mailowego na stronie gdzie masz konto i musi to dzialac a jezeli nie dziala jak w Twoim przypadku to zmiana konta na np. o2 wraz z wczesniejszym rozeslaniem nowego adresu do znajomych.Tam filtrowanie dziala bez zarzutu gdyby kiedys cos takiego jeszcze Cie spotkalo. Pozdrawiam. |
![]() JaRabbit Klubowy Weteran Toyota Corolla WF | 2007-11-22 07:57:51
poszukaj BLUE FROG to izraelski program antyspamowy. |
kisztan Klubowy Weteran Ford Focus i jeszcze ... Łańcut | 2007-11-22 08:11:34 Jeśli czytasz pocztę tylko na jednym kompie, to najprościej w Outlooku utworzyć regułę, by kopiowała wszystkie e-maile od tego nadawcy do innego katalogu. I wtedy zwyczajnie ignorujesz ten katalog.
A jeśli nawet chcesz to możesz sobie ustawić tak regułę, by usuwała te maile i nie zaśmiecała Ci dysku. |
robertkaluza Klubowy Weteran Daewoo Espero 1.8 LP ... Tychy | 2007-11-22 10:59:13 A moze sproboj zalozyc maila w innym serwisie i ustaw przekierowywanie wszystkich maili ze starego adresu na onecie. Wtedy wszystko bedzie po staremu, tylko bedziesz to robil za posrednictwem innej skrzynki i moze jej sie uda odrzucac jego maile
Pozdrawiam Robert |
Cruxx Espero Kraków | 2007-11-22 15:08:21
Zerknij do nagłówka wiadomosci tam musi byc IP. Jeżeli jest tak bezczelny to na pewno nie ukrywa go w żaden sposób. |
Navi Klubowy Weteran Auto wybitnie zastęp ... Lublin / Shire | 2007-11-22 19:36:28 |
![]() buzerek Nissan X-TRAIL Kraków | 2007-11-27 01:49:02
Sluszna uwaga, a jezeli go tam nie ma...to i tak tam jest
Chyba ze...badziewny onet nie przewidzial takiej mozliwosci jak sprawdzenie IP nadawcy.Tu sie nie wypowiadam nie posiadam kont na takich serwerach ze o platnym nie wspomne
Jezeli tak sobie nie radzisz zacznij odbierac poczte przez Outlooka 5 min wklepywania i gotowe.Tam zobaczysz IP goscia. Tak wlasciwie to podobny przypadek mam,otoz dostaje maile od fotka@mail.fotka.pl lub jak ostatnio po zablokowaniu tamtego adresu od service@youtube.com.W mailu jest zaproszenie na strone http://www9.fotka.pl.poolid93140.njexnz4.xz.cn/service/profil/?agent=14fvidsdpDahZOjy lub podobna strone gdzie po kliknieciu na Flash_Player v.9.0.47 laduje sie nam trojan. Dzis 10 min szukania w sieci i mam nr. tel do firmy ktora jest wlascicielem serwera i niewykluczone ze niebawem tam zadzwonie. Tak wiec jak to mowia chciec to moc
Pozdrawiam. |
nawigator5 Klubowy Weteran espero 1.5 lpg Poznań | 2007-11-27 09:16:18
...rzeczywiście badziewny onet nie przewidział... ale już mam jego IP - Outlok mi wyświetlił - dalej już jakoś poleci |