Nadawca spamu

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam
Chciałbym się Was doradzić jak mógłbym sobie poradzić z uporczywym nadawcą spamu. Nadawca ten ...jest mi znany – spotkaliśmy się ok. 2 lata temu w szerszej grupie na jakimś szkoleniu (...) i jak to zazwyczaj bywa po takim szkoleniu – wymieniliśmy się ze wszystkimi adresami e-mailowymi...
Po tej wymianie adresów okazało się, że ów nadawca wykorzystuje mój adres (i adresy osób ze szkolenia) do przesyłania nam głupot w postaci historyjek PPS itp... ale w takiej ilości, że szlag człowieka trafia... po kilka kilkanaście dziennie....
Cały czas próbuję jakoś pozbyć się tego natręta. W opcji antyspam swojej skrzynki pocztowej [na onecie] wpisuję wszelkie możliwe konfiguracje zapory i dane tego nadawcy, ale coś jest takiego, że to nie działa... Najdziwniejsze jest to, że inni nadawcy spamu są filtrowani i funkcja ta działa...
Wysyłałem do tego pacjenta prośby i groźby że sobie nie życzę itd... to w odpowiedzi dostałem na skrzynkę 5x tyle co zawsze spamu PPS
Przez okres tych dwóch lat zmienił już chyba ze 4 razy adresy z których ten chłam przesyła... nie wiem, czy mogę podać te jego adresy do wiadomości innych, bo się okazało, że jednej z osób która się wq.... bardziej niż ja i wygarnęła mu wszystko co najgorsze – nieprzebierając w słowach – zagroził procesem o zniesławienie ....
To jest jakiś oszołom....

No dobra jego adres podobny jest do xxxxxxxxx@gmail.com
Może administrator tej domeny coś pomoże – ale jak się z nim skontaktować ? albo co innego mogę zrobić ?

W nagłówku każdego maila jest podany numer IP z ktorego wyslany został ten mail. Na tej podstawie łatwo namierzysz jego dostawcę internetu. Wysyłaj maile do jego providera z informacją że z jego zakresu IP jest wysyłany spam w raz z pełnym nagłówkiem i treścią maila za każdym razem jak dostaniesz śmieci od tego typa. Każdy provider ma obowiązek odpowiedzieć na Twój mail. Ta odpowiedź powinna mieć jakiś numer na który powołuj się w dalszej korespondencji.
Życzę powodzenia

a czy przypadkiem "spam" to tez nie jest przestepstwo i czy nie jest to karalne ??

hmm. moze poszukaj programu, który na kazdego maila odebranego od niego wysle mu 5 innych

A tak wogole, to poczte masz w jakims serwisie internetowym, czy np. na serwerze w firmie? moze napiszesz do jakiegos admina o blokowanie tego adresu?

Pozdr.

Cytat:
2007-11-21 22:08:50, Bedzio pisze:
a czy przypadkiem "spam" to tez nie jest przestepstwo i czy nie jest to karalne ??

Jest i to niekoniecznie przez wymiar sprawiedliwości...
jeden
dwa

Cytat:
W nagłówku każdego maila jest podany numer IP z ktorego wyslany został ten mail. Na tej podstawie łatwo namierzysz jego dostawcę internetu. Wysyłaj maile do jego providera z informacją że z jego zakresu IP jest wysyłany spam w raz z pełnym nagłówkiem i treścią maila za każdym razem jak dostaniesz śmieci od tego typa. Każdy provider ma obowiązek odpowiedzieć na Twój mail. Ta odpowiedź powinna mieć jakiś numer na który powołuj się w dalszej korespondencji.

To nic nie da provider nie ma zadnego obowiazku zeby cos z tym zrobic,ba odpisze albo i nie w zalenosci czy bedzie mial czas.
Najprostszym sposobem jest zablokowanie danego adresu mailowego na stronie gdzie masz konto i musi to dzialac a jezeli nie dziala jak w Twoim przypadku to zmiana konta na np. o2 wraz z wczesniejszym rozeslaniem nowego adresu do znajomych.Tam filtrowanie dziala bez zarzutu gdyby kiedys cos takiego jeszcze Cie spotkalo.
Pozdrawiam.

Rzeczywiście ...zablokowanie danego zdresu byłoby najprostszym rozwiązaniem... ale akurat tego adresu na mojej skrzynce nie da się zablokować.... Wq.... mnie to, bo mam konto na Onecie od kilku lat i w dodatku płatne..... Tak je zachwalali że och ach a podstawowe funkcje nie działają.
Zmiana adresu w moim przypadku ...tak średnio mi się podoba...
Pisałem do administratora poczty ale oczywiście mnie olali.... żadnej odpowiedzi
Napisałem też zapytanie do jakiejś komórki Komendy Wojewódzkiej Policji ....i też żadnej odpowiedzi - ja głupi od policji pomocy chciałem

Zresztą ten problem nie dotyczy tylko mnie ale wszystkich osób do których ten pojeb wysyła te głupoty....

Ale skoro moje konto jest płatne to czy rzeczywiście provider nie ma obowiązku zareagować na moje skargi ?

Cytat:
2007-11-21 22:13:18, robertkaluza pisze:
hmm. moze poszukaj programu, który na kazdego maila odebranego od niego wysle mu 5 innych

poszukaj BLUE FROG to izraelski program antyspamowy.

Jeśli czytasz pocztę tylko na jednym kompie, to najprościej w Outlooku utworzyć regułę, by kopiowała wszystkie e-maile od tego nadawcy do innego katalogu. I wtedy zwyczajnie ignorujesz ten katalog.
A jeśli nawet chcesz to możesz sobie ustawić tak regułę, by usuwała te maile i nie zaśmiecała Ci dysku.

A moze sproboj zalozyc maila w innym serwisie i ustaw przekierowywanie wszystkich maili ze starego adresu na onecie. Wtedy wszystko bedzie po staremu, tylko bedziesz to robil za posrednictwem innej skrzynki i moze jej sie uda odrzucac jego maile

Pozdrawiam
Robert

Z tym drugim serwisem to całkiem rozsądna propozycja....
...i może uda się ustawić przekierowanie na tą nowa skrzynkę tylko tych "jego" wiadomości..... zamiast wszystkich ??? pomyślę

Cytat:
2007-11-21 13:52:32, Cruxx pisze:
W nagłówku każdego maila jest podany numer IP z ktorego wyslany został ten mail. Na tej podstawie łatwo namierzysz jego dostawcę internetu. Wysyłaj maile do jego providera z informacją że z jego zakresu IP jest wysyłany spam w raz z pełnym nagłówkiem i treścią maila za każdym razem jak dostaniesz śmieci od tego typa. Każdy provider ma obowiązek odpowiedzieć na Twój mail. Ta odpowiedź powinna mieć jakiś numer na który powołuj się w dalszej korespondencji. Życzę powodzenia

Wiadomości na mojej skrzynce, które odczytuję od tego nadawcy wyglądaja tak:

tak, że nie mogę namierzyć jego numeru IP ....

A jak widzicie w ustawieniach poczty... jest ustawione od niego i przekierowanie ...do niego, a i tak to nic nie daje ...wszystko przechodzi...

Pomyślę z przekierowaniem i drugim adresem....

Albo ostatecznie ....Faceci w czerni

Cytat:
2007-11-22 13:12:59, nawigator5 pisze:
...i tak, że nie mogę namierzyć jego numeru IP ....

Zerknij do nagłówka wiadomosci tam musi byc IP. Jeżeli jest tak bezczelny to na pewno nie ukrywa go w żaden sposób.

2 przydatne narzędzia:

mail bomber

e-mail tracker

Cytat:
Zerknij do nagłówka wiadomosci tam musi byc IP. Jeżeli jest tak bezczelny to na pewno nie ukrywa go w żaden sposób.

Sluszna uwaga, a jezeli go tam nie ma...to i tak tam jest

Chyba ze...badziewny onet nie przewidzial takiej mozliwosci jak sprawdzenie IP nadawcy.Tu sie nie wypowiadam nie posiadam kont na takich serwerach ze o platnym nie wspomne
Jezeli tak sobie nie radzisz zacznij odbierac poczte przez Outlooka 5 min wklepywania i gotowe.Tam zobaczysz IP goscia.
Tak wlasciwie to podobny przypadek mam,otoz dostaje maile od fotka@mail.fotka.pl lub jak ostatnio po zablokowaniu tamtego adresu od service@youtube.com.W mailu jest zaproszenie na strone http://www9.fotka.pl.poolid93140.njexnz4.xz.cn/service/profil/?agent=14fvidsdpDahZOjy lub podobna strone gdzie po kliknieciu na Flash_Player v.9.0.47 laduje sie nam trojan.
Dzis 10 min szukania w sieci i mam nr. tel do firmy ktora jest wlascicielem serwera i niewykluczone ze niebawem tam zadzwonie.
Tak wiec jak to mowia chciec to moc
Pozdrawiam.

Cytat:
2007-11-27 01:49:02, buzerek pisze:
Sluszna uwaga, a jezeli go tam nie ma...to i tak tam jest Chyba ze...badziewny onet nie przewidzial takiej mozliwosci jak sprawdzenie IP nadawcy.Tu sie nie wypowiadam nie posiadam kont na takich serwerach ze o platnym nie wspomne Jezeli tak sobie nie radzisz zacznij odbierac poczte przez Outlooka 5 min wklepywania i gotowe.Tam zobaczysz IP goscia.

...rzeczywiście badziewny onet nie przewidział... ale już mam jego IP - Outlok mi wyświetlił - dalej już jakoś poleci