Problemy z moja lada 2106

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
chcialem sie dowiedziec czy po przekreceniu klucza w stacyjce gdy sie zapala lampka ostrzegawcza cisnienia oleju a po wlaczeniu silnika wskaznik pokazuje blisko, 0 ale wtedy lampa ostrzegawcza sie nie pali pod obrotomierzem czy to normalne?
Następna sprawa to z przedmuchami w silniku 2106 gdy sie odpali i pozostawi na malych obortach po odkreceniu wlewu oleju w kadlubie silnika czuc silne podmuchy (przewiewy) tak moze byc?
I ostatnia rzecz która chiałem sie dowiedziec od weteranów tego moedlu czy przy hamowaniu czuc pulsowanie pedału sygnalizuje cos niedobrego(dla dodania powiem ze przednie hamulce jak na razie nie działaja...)
pozdrawiam

[edit] Prosze o sensowne tytulowanie watkow

[ wiadomość edytowana przez: dcnt dnia 2005-05-08 10:48:02 ]
[ powód edycji: korekta tytulu na odzwierciedlajacy zawartosc postu ]

aaa i jeszcze jedno podczas jazdy swieci mi sie ciagle lampa kontrolna ładowania akumulatra. zauwazylem to gdy zleciał mi pasek napedu alternatora i pompy chlodzenia ,teraz mam nowy ale założyłem go bez regulowania napiecia ,jest on troche napiety moze tak pozostac ?i czemu ciagle sie ona swieci?

Hej _ najgorzej to z tym hamulcem...może to świadczyć o odklejeniu się okładzin od klocków , albo o bardzo krzywej tarczy- ale raczej to pierwsze- ściągnij więc koła z przodu i sprawdź czy klocki są na swoim miejscu(okładziny klocków). Jesli tak - to może sprawdź jeszcze tylne szczęki czy tam się cioś takiego nie stało.
Ciśnienie oleju może się swiecić na bardzo gorącym silniku jesli wolne obroty sa niskie( koło 700-8000 Ale powinno gasnąć nawet jak leciutko zwiększysz obroty silnika.Na zimnym silniku raczej nie powinno się swiećić.
A jesli chodzi o przewiewy - raczej normalne
U mnie nawet "przewiewa" nie tylko powietrze ale taki trochę dymek pochcodzący od spalonego oleju- ale nie masz się raczej czym przejmować
Paweł

Nie no - pasek musisz dość mocno naciągnąć- poprzez przesunięcie alternatora. Prawidłowo naciągnięty pasek nie powinien się dać łatwo ugiąć- przy mocnym naciśnięciu ręką pomiędzy kołami napędy alternatora i wału jakiś 1 cm
naciągnij go porządnie - a jesli dalej będzie świecić kontrolka - jedź czym prędzej do elektryka - ba sam widzę niewiele zdziałasz a szkoda akumulatora
Pozdr
paweł

to dobrze w takim razie zabieram sie do sprawdzenia okladzin w bebnach, z przodu mam spieczone tłoczki musze je przeczysic- tyle ze jak na zlosc deszcze grasuje od paru dni we wrocławiu...a z paskiem jest ok .w takim razie ojciec elektryk zadziała hehe

mam podobny problem z hamulcami!!!ale u mnie rozwiazanie bylo inne!!razem z wujaszkiem ktory jezdzil to lada i zna ja jak nikt inny odkrecilismy pompke hamulcowa i tam wystaje taki czarna tak jakby srubka!!!!trzeba ja w ktoras ze stron przykrecic lub odkrecic!to jest regulacja hamulcow. przypmne u mnie bez tego hamulce sie zamieszaly i gochodzilo do palenia opony!!!u mnie stukanie jest lekkie i teraz hamuje normalnie!!napisz jak u ciebiebierze pedal hamulca od razu czy przy samym koncu!!powodzienia

Miło widzieć nowego Kandydata z Wrocka, mam nadzieje ze jak już dostaniesz klubowicza nie znikniesz jak inni z forum.
P.S
Zapraszamy na cotygodniowy zlot o 20,00 na parkingu przy Mickiewicza, samo może za tydzień się pojawię.

pierwszy spot zaliczony z hamulcami musze zerknąć ale dopiero jak bedzie sloneczko bo w czasie deszcze nie wiele zdziałam...

ładowanie działa. chyba tylko kable nie łączyły. najlepiej wyjmij alternator i posprawdzaj wszystkie styki.

to wyszlo teraz szydlo z worka nie mam iskry w przewodach napiecia i nie pali chyba bede sie musial przejsc po te przewody.ktos wie ile one kosztuja?

ciekawe czy ten temat kiedyś przestanie istniec... kabelki są ,kolejnosci RACZEJ nie pomyliłem i nadal nie pali... co teraz cewka? co jesli pomyli sie kolejnosc kablow?

Cytat:
2005-05-12 20:32:06, adam_p1 pisze:
ciekawe czy ten temat kiedyś przestanie istniec... kabelki są ,kolejnosci RACZEJ nie pomyliłem i nadal nie pali... co teraz cewka?

Palec, kopułka, platynka, ew. kondensator. Cewka na ostatnim miejscu. Najsampierw sprawdź czy w ogóle dostaje napięcie na cewkę

Cytat:
co jesli pomyli sie kolejnosc kablow?

Nic. Nie zapali. Ewentualnie strzeli sobie w gaźnik czy wydech...
Ale iskra powinna być.
Pozdro.

iskry nie było .cewka została zakupiona ,zaraz zaczynam zamiane

to nastepny problem z ładna jak dla amatora podlaczylem cewke ale nie wiem czy kable sa na dobrych miejscach a schemat instalacji przewiduje 3 kable a ja mam 6 różnych do cewki i do mocowań jej ;/ gdzie ma isc masa ? do srub mocujących cewke nie pasuje