MotoNews.pl

(panda)Przedmuchy??

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam wzystkich! MAm takie pytanko jak poznac czy silnik ma przedmuchy??pytam sie gdyz mechanik stwierdzil ze z moim silnikiem wlasnie tak jest i zaproponowal mi naprawe glowna za 2500zl Dodam ze silnik to 750fire z przebiegiem ok. 130tys km, nie zauwazylem spadku mocy i nie wymaga ciaglego dolewania oleju. Wiec prosze jakie sa oznaki tego ze silnik ma przedmuchy??Pozdr

No to chyba cie mechanik w chu.... robi. Jedz na towarową do Ryśka Madajczyka i powiedz ze ja cie przysyłam. Będziesz mial Fiacika na cacy zrobionego.

Mój tata też jest mechanikiem, ale tu nie o to chodzi. Powiedz naj kiej podstawie stweirdził że silnik ma przedmuchy co przez to mamy rozumieć że co uszczelka pod głowicą jest wydmuchana ?/?

przedmuchy to są jak sprężone pow./mieszanka, dostaje się przez pierścienie do skrzyni korbowej,można sprawdzić-wyciągając bagnet oleju i sprawdzić czy dmucha.
lub w drugą str. to znaczy przez uszczelniacze zaworów,sprawdzasz ściągając korek wlewu oleju i przystawiając dłoń nad niego sprawdzasz czy wypluwa olej..
a co do ceny remontu to znajomy zrobił za ok.700-800 zł. tłoki nadwymiar,pierścienie,panewki. panda (ta starsza na gaźniku)

nie mam pojecia na jakiej podstawie on to stwierdzil.pojechalem zeby mi cos podregulowal a on do mnie ze silnik ma przedmuchy do skrzyni korboej czy jakos tak.ale czy ktos moglby mi opisac jakie sa tego objawy?jedyne co zauwazylem ze z odmy leci troche syfu, ale czy o to chodzi??

a i jakie sa negatywne skutki tych przedmuchow????

tzn ze pewnie na ktoryms tloku Ci perdyknal - pierscien olejowy i dlatego leci Ci z odmy - efekt tego taki ze np na wolnych chodzi nie rowno i sie dusi bo do spalania mieszanki dostaje spalony olej zamiast powietrza - potrzebnego do spalenia mieszanki. Koszt ja wiem - zalezy od mechanika i od tego jak bardzo zaawansowana jest usterka - ale skoro mowisz ze malo leci z odmy to im wczesniej to zrobisz tym mnieszje koszty. za 2500 tys - to smialo powiedz kolesiowi zeby sie pocalowal w dupke ;D

no ijednak mam przedmuchy tylko ze slysze dwie wersje: 1.trzeba robic kapitalny remonont silnika koszt ok2500tys a 2: ze trzeba wymienic tylko jakies pierscienie i bedzie dobrze. Prosze was poradzcie mi czy to prawda ze wystarczy tylko wymienic pierscienie zeby bylo OK?ile taka usluga kosztuje??Czy lepiej szukac innego silnika?koszt ok 900zl razem z przelozeniem. Prosze powiedzcie co bardziej mi sie oplaci??Ile kosztuje wymiana tych pierscieni i czy to wystarczy??Pozdr Prosze piszcie

kumpel mial to samo w silniku od 127 pojemnosc 903 ccm - mial za bardzo splanowana glowice i za duzy stopien sprezania wywalilo mu wszystkie 4 pierscienie. Koszt z czesciami nowymi filrami olejem - z robocizna zaplacil 1300 zloty - a robil mu to praktycznie za pol darmo kolega - wiec nie wiem czy Ci sie oplaca , Aha wymienial glowice tez. Zalezy jak mocno masz wywalone te pierscienie czy cylindry sa dobre jak zle to o kant dupy - lepiej kupic nowy silnik. Pozdrawiam - moje zdanie takie jest

Ja powiem tak. Moim skromnym zdaniem jeśli nie trzeba robić szlifu cylindrow to lepiej zmienic pierscionki i hulac dalej. Pamietaj że kupując inny silnik na dobrą sprawe nie wiesz co bierzesz, a jak zrobisz to masz pewność. Byłeś w tym zakładzie na Towarowej o którym ci pislaem????

a w jakim warsztacie tak cie chcieli przerobić na 2,5 tysia jak można wiedzieć ?

podaj mi adres tego warsztatu na Towarowej bo jest tam troche tych warsztatow a przerobic mnie chcieli w firmie AutoSzlif-Snarski.

Oj dokładnego adresu nie pamiętam:/
Ale jak sie zapytasz tam o warsztat Madajczyka to ci powiedza

Cytat:
2004-05-15 20:59:47, florek127 pisze:
Mój tata też jest mechanikiem, ale tu nie o to chodzi. Powiedz naj kiej podstawie stweirdził że silnik ma przedmuchy co przez to mamy rozumieć że co uszczelka pod głowicą jest wydmuchana ?/?

Wiekszej bzdury z zyciu nie slyszalem-uszczelka pod glowica jest wydmuchana-dlatego silnik ma przedmuchy,analizujac twoja porade dochodze do wniasku,ze poziom twojej wiedzy na temat mechaniki oscyluje w granicach obslugi manometru na stacji gdzie dokonuje sie zakupu paliwa....hahahaha