| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Krzysztof-Fleszer SYMPATYCZNY GOŚĆ Lada 2107 Krakow | 2004-02-10 14:46:22 Jest jeszcze inne wyjscie!!
Interesowalem sie tym duzo, bo sam niedawno rozawiercalem silnik 2103(czyli fabryczne 1.5). Wiec sprawa wyglada tak- spokojnie mozesz rozwiercic do sr tloka 79. jak Ci robia remont z tulejowaniem, to wierca twoj blok do 80 i tez jest dobrze - ale wstawiaja tuleje - wiec to inna spiewka. Oczywiscie w kazdym z tych przypadkow moze okazac sie ze jednak twoj blok tego nie wytrzyma. A teraz do rzeczy - wegrzy twierdza ze silnik 2103 da sie rozwiercic do sr 82- aczkolwiek nie jestem do konca pewnien - wiadomo jak to tlumaczenia Wiec nie polecam wiercenia do 82 silnika 2103, bo moze sie okazac ze albo scianki beda na tyle cienkie, ze po prostu zrobia sie w nich dziury, albo bedzie Ci sie auto grzalo jak nie wiem co! Zdaje sie ze Grzegorz 2107 to przerabial. A teraz to inne wyjscie- po prostu robisz sobie "short roda"- czyli krotko korbowy silnik Oczywiscie mozesz pogadac z tymi co szlify robia, moze wstawia Ci wieksze tuleje - ale moim zdaniem nie jest to proste, a to z tego powodu, ze wtedy dzialaja inne sily na wal korbowy, ktory moze tego nie wytrzymac, badz konieczne bedzie oszlifowanie go w inny sposob- ale w jaki- tego podejzewam nikt Ci nie powie- nawet Ci co robia silkniki zawodowo Uwazam ze zwykle 1.6 z 1.5 powinno Cie zadowolic pozdrowka |
Grzegorz2107 SYMPATYCZNY GOŚĆ Lada 21072 Västerås/Sverige | 2004-02-10 16:11:38 Mam 1700 z 2105 i nie polecam tego i nie polecam tego rozwiązania. 1600 miało zupełnie dobre osiągi i nie czułem poprawy z tej kolejnej ( wymuszonej co prawda awarią ) modyfikacji. Nie wiem jakie są różnice w budowie bloku silnika 2103 , ale nawet jeśli to jest możliwe to zapewniam, że zupełnie zbędne... |
sheriffnt Loża Szyderców Łada 21072/Fiat Temp ... Gdynia | 2004-02-11 05:06:55 Witam
stronka Miłego jestem w tej szczesliwej sytuacji ze posiadam 3 silniki, zaczne chyba od przeróbki 1500 na 1600, kosztów przeróbki jeszce nie liczyłem dokładnie, ale nie powinny przekroczyć wiele kosztów normalnego remontu w przybliżeniu więc: tłoki ok 120 pln pierscienie 40 szlif 100 szli walu 90 panewki 30 uszcelki 50 nie licze na razie głowicy, rozrządu i innych spraw, zakładam ze demontaż i montaż silnika wykonam sam, wiec nie licze robocizny głowicy nie trzeba przerabiac, ale wypada zrobić gniazda zaworów, uszczelniacze i planowanie to ok 200-250 zeta ogólnie w 1000 pln bez szaleństw pownienes się zmieścic Potem jak zdobede skrócone korbowody popróbuje chyba 1300 na 1600, bardzo mnie kusi ten pomysł... co wtrysku jak w Niwach, w ksiazce pozyczonej od Franca jak zobaczyłem ile trzeba dodatkowych podzespołow , to wymiekłem nie wiem czy się to w Polsce da skompletowac, inny kolektor, inny zapłon, kupę czujników, elektroniki, i katalizator plus przeróbka gazu, chyba dam na luz, raczej zmienie gażnik na wydajniejszy, może od Poldka jak u Jasia Mendrali, albo poszukam jakiegoś włoskiego, Mirafiroka albo Regata 105 |
Krzysztof-Fleszer SYMPATYCZNY GOŚĆ Lada 2107 Krakow | 2004-02-11 11:14:38 O jaaa, nie cche mi sie powtarzac tego samego po dziesiec razy- poszukaj w archiwum.
Jesli na codzien ma byc uzywane to rozwiert i lekkie zwiekszenie stopnia sprezania. Takei cos kosztuje tyle co zwykly remont. |