Historia z chromowanymi zderzakami i... światłami

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Otóż historia zaczeła się od tego, że kupiłem maluszka z pękniętym tylnim zderzakiem [wąski plastyk z zamontowanymi światłami stopu i cofania].

Pojechałem więc któregoś dnia na szrot i uprzejmy pan wynalazł specjalnie dla mnie przedni i tylni zderzak chromowany. Po powrocie do domy wziałem się za montaż. oakzało się że ni było to takie łatwe jak mysłałem [zardzewiałe śruby, trudny dostęp do nich itp itd]. W rezultacie jednak udało mi się je zamontować.

Problem zaczął się od momentu kiedy chciałem przełożyć świtała cofania i stopu. Po pierwsze szkod mi było wiercić dziury w zderzaku a po drugie jakoś tak nie bardzo te plastikowe światła pasowały do chromu. Tak więc parę dni jeździłem z duszą na ramieniu bez tych świateł.

W niedzielę wybrałem się na giełde samochodową w poszukiwaniu jakis ciekawych lampek, które mógłbym wykorzystać jako stop i cofania. Niestety jakoś nic nie rzuciło mi się w oczy. Wychodziłem ju zrezygnowany z giełdy kiedy przechodząc koło kobitki handlującej starociami zauważyłem ciekawe lampy do malucha. Na piewszy rzut oka wyglądały jak te pierwsze stosowany w malcach. takie duże i kańciaste. Te jednak były troche inne - miały trzy "strefy". od góry pomarańcz, czerwony i biały. Nie bardzo wiedziałem czy są to od malucha czy od jakiegoś innego auta, ale kobita stwierdziła że od malca. Wziałem więc je i obejrzałem bliżej. Oakzało się że napewno pasują do malca i mają wyprowadzone kabelki do wstecznego !!!/ Zadowowlony z takiego obrotu sprawy zapytałem z trwogą o cenę, a kobita dasz pan 20 PLN i bierz je pan. Nie wachałem się oni chwili i je kupiłem. Założyłem do auta i chulają. Pytanie tylko czy można do lewej lampy zamiast białej żarówki zamontować czerwoną i będzie służyła jako halogen czy raczej wymyślić coś innego ??

Acha czy takie lampy były kiedykolwiek stosowane seryjnie czy to jakis polski wynalazek rzemioisła ??

to byly lampy "eksportowe" montowane na czesci maluszkow idacych za granice i pewnie w sladowych ilosciach dla "specjalnych" klientow na rynek wewnetrzny...dawno juz takich nie widzialem...nawet ciekawe lampy a co do montowania stopu{chyba chodzi ci o przeciwmgielne??} w obudowie swiatla cofania to nie wiem czy by sie niebiescy nie czepiali ale pomysl niezly...dla wzmocnienia efektu moznaby zalozyc zarowke led ktos takie sprzedaje na allegro....bedzie sie chyba dobrze spisywac jako przeciwmgielne...

Oczywiście chodziło mi o przeciwmgielne światło a nie o stop-u

Problem jednak w tym że miesce pozostawione na światło cofania jest dośc małe i wątpie aby zmieściła się tam większa żarówka [diody LED] ale może coś wykąbinuje