Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() golob Espero 1.8 Wrocław | 2004-01-17 20:19:03 Witam!
Często czytam to forum ale pierwszy raz sie wypowiadam a własciwie chce zadac pytanko: Chodzi mi o gumy które wklada się w spreżyny te które sprzedają na allegro, czy ktoś kto ich uzywa moglby sie wypowiedzieć na ich temat?? Mnie te gumy interesuja tylko z JEDNEGO powodu : chce usztywnic tył samochodu zeby nie siadał, bardzo czesto jezdze na dlugich trasach w 4-5osob +bagaz i to jest tragedia w espero (amortyzatory mam dobre a sprezyny maja kilka tysiecy km. bo ostatnio jedna połamałem) ciagam wtedy zderzakiem po ziemi i strach jechac z predkosci powyzej 100km/h, choc silnik ciagnie bez problemu. COs przydlugie wyszlo moje pytanie to sorry, z góry dziekuje za odpowiedzi. Pozdrawiam golob golob@poczta.fm |
![]() golob Espero 1.8 Wrocław | 2004-01-17 20:42:49
To ja wiem ![]() ![]() |
![]() golob Espero 1.8 Wrocław | 2004-01-17 20:58:11 U mnie to wyglada tak ze np. jedziemy 5 spooorych chlopow i bagaznik tak zaladowany ze we dwoch trzeba go zamykac ![]() ![]() |
Zoltar Fajne Gdańsk | 2004-01-17 21:07:33 Rozumiem ![]() Jeżeli tak sprawa wygląda. To zaryzykuj i wstaw gumy, tylko nie przesadź z grubością ![]() |
![]() Navi Klubowy Weteran Auto wybitnie zastęp ... Lublin / Shire | 2004-01-26 20:36:56 Witam,
Wypowiadam się pierwszy raz. Mam nadzieję, że będę częściej. Co do tych gum - swego czasu robiłem trochę w produkcji sprężyn. W Espero są (z tyłu) sprężyny zwane "miniblokami" - mają one nie tylko różną średnicę zwoju (najszersze po środku wysokości) ale też zmienną średnicę PRĘTA z którego są wykonane. Założenie takich gum (jak rozumiem takie jak na allegro) powoduje usztywnienie sprężyny w jej najsztywniejszej częśći -> większość obciążenia biorą na siebie fragmenty z drutu o znacznie mniejszej średnicy i - co za tym idzie - wytrzymałości. Po postu część sprężyny która powinna pracować przy największych obciążeniach "ma wolne" ![]() Pozdrawiam. KK Lublin |
![]() Andrzei Espero 1.5 GLX 16V Bielsko-Biała | 2004-01-26 21:35:21 Dokładnie jest tak jak pisze Navi
Nasze sprężyny są takie jak na rysunku poniżej. ![]() Sposób na usztywnienie sprężyn wziął się chyba przede wszystkim od "tuningowców" przerabiających "kaszlaki". Ale też sprężyny wyglądają w nich zupełnie inaczej. Są równe co do średnicy i grubości druta na całej długości. ![]() Inna sprawa, że ktoś kiedyś (chyba Krzysiek_Diackon) na Forum wspominał o możliwości zastosowania sprężyn z F126 do Espero. Może się to komuś udało ![]() [ wiadomość edytowana przez: Andrzei dnia 2004-01-26 21:45:12 ] |
![]() golob Espero 1.8 Wrocław | 2004-01-30 00:22:00 Serdeczne dzięki za porady, myśle ze narazie dam sobie spokoj z tmyi gumami, poczekam az sie rozpadnie torche zawiesznie z tylu ![]() Swoja drogą jaki rozmiar opon letnich byscie polecali?? tzn feligi mysle 15 cali bo wiecej to juz troche dorozej, ale oponki jakie?? jaki profil i szerokosc??? chodiz mi o cos rozsadnego, zeby nie zniszyc łatwo opon i felg, a jednoczesnie zeby espero sie lepiej i pewniej prowadzilo. Pozdrawiam serdecznie golob |
jogi2 OPEL OMEGA 2.O 16VCD Kędzierzyn-Koźle | 2004-01-30 07:45:21 większych jak 15 nie założysz bo nie wejdą z oponąw nadkole
polecał bym stosowanie tego co piszą w instrukcji bo to jest pewne |
![]() plump Espero 1,8 CD + LPG Kraków | 2004-02-08 13:56:10 ja mam gumy bo chu.... sobie sprężyny kupiłem! ![]() ![]() ![]() mam takie jak Andrzej pokazał w drugim przypadku, tzn równe na całej długości, ale nie od malucha, tylko od Nexi i u mnie te gumy się sprawdzają w miarę tzn jak siędzie więcej osób to faktycznie nie siada. Jednak bardziej myb się cieszył jak bym wtedy co miałem potrzebę wymiany bo poprzednie popękały kupił od askony co spowodowało by podniesienie się tyłka mojej esoperyny do góry! Tak mnie to wqr.... , że mam taki przyklęk z tyłu! błeeeee!!! ![]() ![]() ![]() Sam sobie jestem winien bo wąż w kieszeni, a teraz wiele bym dał, żeby ktoś ode mnie kupił te 4 miesięczne spreżyny, żebym miał kasę na nowe wyższe i twardsze! Jak kotoś je chce to niech daje znać! O! ![]() ![]() ![]() Pa. |
![]() SpeedR Była biała lodówka, ... Wawa/ Perth (Aussie) | 2004-02-08 14:06:24
A cóż to za dziwna teroria ?? Stosując większą felgę, zmniejszamy jedynie profil opony w taki sposób, aby średnica całego koła (wraz z opona) pozostała niezmieniona ![]() Takim oto trickiem wciskamy nawet 17", ale... można by w tym miejscu przytoczyć mądry text o tzw. bezwładności w ruchu obrotowym ![]() ![]() |
![]() plump Espero 1,8 CD + LPG Kraków | 2004-02-09 19:23:16 o tu zapytam HenBas jaki koszt czy masz jakieś dojście do tańszych tych rzeczy? (bo w innym poście pytałem jaki Ty masz zestaw, ale już wiem ![]() ![]() ![]() |
![]() plump Espero 1,8 CD + LPG Kraków | 2004-02-09 23:00:18 a czemu z przodu amorki innej firmy? ![]() Ja w takim razie narazie chyba tylko sprężyny wymienię ![]() A ta cena 185 to za szt? ![]() |
![]() plump Espero 1,8 CD + LPG Kraków | 2004-02-09 23:10:11 i rozumiem że te sprężyny do Askony? ![]() |