Yaris- kto ma 195/45/16

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
cze kto ma cos takiego lub 195/50/16 - sa o 3 % wieksze o oryginalu i zastanwiam sie czy sie zmieszcza w Yarisie, zapewne szczelniej byłyby wypełnione nadkola , jednak czy przy skretach nic by nie obcieralo ? , jak wygląda dynamika samochodu po przejsciu z 175 i jak wyglada spalanie ??

pozdrawiam
Dominik

Ostatnio pytalem tu iowdzie o rozmiar opon i felg - stanelo na tym ze optymalnie dla Yarisa to jak juz felgi fajne cchesz to sa 15" opona 195/50 - nawet Turbo ma 15" kola - tak slyszalem

ja mam, spalania wiekszego nie zauwazylem, zmiany przyspieszenia tez nie (bo i tak 1.0 to muł).. Pozdrawiam

cze Stachu, a czasem sie nie widzielismy w Audio Complexie ??
bo jesli tak to ten twoj Yaris jest mułowaty bo car audio ma ze 200 KG i te przewody 33mm2 !!!! , zakończyles juz przebudowe ? za ile poszedł Steg ?, czy prostowales juz lub naprawiales ktoras opona/felga
, czy musiales zaginać ranty ?? , jak jest trakcja na mokrym i jakiej frmy masz opony, o ile jest opuszczony na sprezynach ? i czy nie myslales jak by to wygaldalo jak b bylo 195/50/16 ? 18 mm wieksza srednica od 14 czyli po 9 na strone by chyba szczelniej wypełnialy nadkole, tylko jak z zawieszenie m czy by nic nie obcieralo ?
pozdrawiam

Dominik

ze wiecej kola bedzie w nadkolu to prawda tylko pamietaj ze ten samochodzik na ALU podniesie sie troche do gory i zeby czasem nie wygladal jak zadarta koza..... moze pomysl o jakich sprezynkach zeby ladnie osiadl i zeby nic nie obcieralo? ja mam 195/50/15 i jest loozik

yarisem jezdzi prawi zawsze 4 osoby (3+1) wiec generalnie on juz fabrycznie jest niskim samochodem a gdy jeszcze + 4 osoby to juz calkiem , wiec tak sobie myslalem aby zapoac sprezyny z wersji T-sport = -20 mm i byloby ok , chce miec ładnie wypełnione nadkola !!!

poz
Dominik

czesc Revolt, co do 16" to tu lest link: https://www.motonews.pl/forum/?op=fvt&t=36142&c=18&f=23
pozdrawiam

revoly moim zdaniem sprezyny -20mm od Tsporta niewiele zmienia... jezeli jezdzi samochodem 4 osoby to nie wiem czy nie beda one za miekkie jak na takie obciazenie? i nie jestem pewien tez czy Tsport nie ma innych amorkow... wiec uwazaj... bo sprawa sprezyn moze nie rozwiazac problemu... mi Crit i wwtcka polecili Lesjaforce -40mm progresywne i mysle ze bedzie Ok nawet przy 4 osobach bo z tego co mi opowiadali sa stosunkowo twardsze wiec chyba nie bedzie problemu z niewielkim obciazeniem

jest jeszcze Eibach - 30mm tylko ze ta cena , a odnosnie 16 to wpadłem na szalony pomysl aby zapodac alusy z Seat Ibiza cupra evo 1 ,maja 6,5 x16 cali 4x100 tylko nie wiem jakie ET , ale mozna montowac opony 185/50/16 !!!! dziwwny rozmiar, o 8 mm wieksze koło od seri ale przynajmniej sa wąskie

Dominik

No to od poczatku:
W audio-complexie mozliwe ze sie widzielmsy, ale to raczej nie byl moj samochod, ja mam skromnie 4 glosniki wzmacniacz i radio

Nie prostowalem jeszcze zadnej felgi ani nie naprawialem opon.

Aby zalozyc takie opony oczywiscie musialem zagiac nadkola.

Jezdzilem na sprzeynach OMP -40mm, teraz juz ich nie mam i bede jezdzil na seryjnych.

Trakcja byla zajebista (byly do tego jeszcze twarde amorki i sprezyny) -> jak po torach, ale komfort = 0 (slownie zero)

Na tym zestawie nadkola byly wypelnione szczelnie

Opony to jakis Michelin pilot...

Po cos producent montuje taki rozmiar kol wiec sie nie zastanawialem czy dac wieksze kola (195/50/16)

Sprezyny od Tsporta... tez nad tym myslalem ale Crit stwierdzil, ze silnik w tsporcie jest ciezszy wiec przod tak nie opadnie jak sie wlozy np do 1.0....

a co do felg od cupry, tez mi takie polecali na gieldzie ale mi sie nie podobaja, wlasnie et maja (chyba) 45 wiec to idelanie.

zeby felgi 16 nie ocieraly muszy byc max 7 cali i miec et 45, to samo sie tyczy felg 15, tez musza miec max 7 cali i et 45...

Sorry za haotyczna wypowiedz, ale mi sie spieszy

ps. revolt : masz yarisa i mieszkasz w poznaniu?

powiedzmy ze yaris sie buduje
jestem z Wolsztyna - 80 km od Poznania, mnie sie tys nie widza felgi od cupry ale myslalem aby je wyczyscic , pomalowac , i zapodac zaslepki od OZ - efekt troszkle lepszy, chyba tego paskudnego rantu nie daloby rady stoczyc , wiec ino kolor + zaślepki + opony 185/50/16 - generalnie to u mnie jest komfort na pierwszym miejscu i kazdy mm gumy sie liczy ktory mnie dzieli od asfaltu !!! , a do silniczka 1,4 D4-D nie bede kupowal za 1800 modulu aby caly power mi opony zjadły

pozdrawiam
Dominik