3 pytania [dot. bloku, resora i fantachromu (please help!)]

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mam takie pytania (może trochę śmieszne ale dla mnie ważne):
1. Z czego jest zrobiony blok silnika (126p)??? wydaje mi się że z aluminium. Jeśli tak to czy pokrywa rozrządu też z alu???
2. W jakiej cenie jest fantachrom???, jaki podkład do tego? i ile może go wejść na ranty rekinowskich felg?
3. Na ile cm wyklepać resor przy kołach: fele o szer. 5cali BMW(rekin) + opona 145x70R13 Dębica? - chodzi mi o strzałkę ugięcia...

Z góry dziękówa za odpowiedzi.

Pozdrawiam.

1. Blok z aluminuim
2. Fantachrom jest natryskowy. Czym felgę przygotować nie wiem.
3. Klep na 11cm albo nawet na 10 cm

Dzięki Mochu, to mi już dużo wyjaśnia .
Natomiast co do tego fantachromu to czekam na dalsze wypowiedzi...

A ja uważam, że lepiej resor doginać po kawałku niżeli raz za mocno a potem go odginać z powrotem. Doginanie na większą strzałkę jest niekożystne dla resoru i nie przynosi już wymaganego skutku. Lepiej goginać po troszeczku a najlepiej workiem cementu w bagazniku

Worek cementu się telepie i wcale nie jest tak super.

fantachrom jest w cholere drogi pomalowanie i przygotowanie felgi 5,5/13'' kosztuje 320zł

Tylko że jest przygotowanie felgi całej i nie wiemy czy STALOWEJ.

Przygotować i prysnąć fele bym chciał sam. Plan jest taki że rant feli zapodać w fantachromie (ew. coś o podobnym efekcie) a środek na czarno lub pod kolor nadwozia (ale raczej na czarno). Chodzi mi o koszt samego fantachromu (np. ile kosztuje 1l?).

Fantachrom to chyba jest firma ktora to wykonuje a nie rodzaj powloki... albo cos pokickałem Chromu nie dostaniesz w sklepie, w kazdym razie nie widziałem nigdzie, sa imitacje chromu ale to bardziej wyglada jak farba niz chrom Poszukaj, jak znajdziesz to daj znac bo tez bym sobie pochromował kilka elementow w rowerze

Koszt fantachromowania jest ustalany indywidualnie z Klientem i jest zależny od takich czynników jak:

Ilość produktów mierzona w sztukach
Powierzchnia produktu mierzona w m2 nie mniej jednak niż 0,25m2
Przygotowanie powierzchni w zależności od ilości pracy przy oczyszczaniu, ew. renowacji, czy pokryciu specjalnym podkładem (wymaganym dla plastiku, aluminium czy styropianu)
Orientacyjne ceny fantachromowania felg:
(rozmiar - cena ZA SZTUKĘ)
13'' 275 - 375 zł
14'' 300 - 440 zł
15'' 340 - 500 zł
16'' 375 - 560 zł
17'' 440 - 560 zł
18'' 440 - 590 zł
19'' 440 - 625 zł
Orientacyjne ceny fantachromowania lusterek:
samochody osobowe 90 - 150 zł

*wszystkie podane ceny są cenami orientacyjnymi brutto

Cennik komponentów do fantachromowania

Pakiet 35
Cena „Pakietu 35”: 6.000,-zł netto + koszt wysyłki
Wydajność: 35m2 powierzchni płaskiej*
Koszt materiału na 1m2: 171,40 zł netto

Pakiet 70
Cena „Pakietu 70”: 11.000,-zł netto + koszt wysyłki
Wydajność: 70m2 powierzchni płaskiej*
Koszt materiału na 1m2: 157,10 zł netto

Pakiet 100
Cena „Pakietu 100”: 15.000,-zł netto + koszt wysyłki
Wydajność: 105m2 powierzchni płaskiej* Koszt materiału na 1m2: 142,80 zł netto

Pakiet 140
Cena „Pakietu 140”: 18.000,-zł netto + koszt wysyłki
Wydajność: 140m2 powierzchni płaskiej*
Koszt materiału na 1m2: 128,50 zł netto

jak chcesz to na zwyklych stalowych felgach to daj je do jakiejs huty to ci wloza w wanne elektrolityczna i po chromuja jak chesz wiecej info to sie zapytam w hutmenie bo ta operacja nie jest droga

nie polecam fantachromu w maluchu!! to jest dobry bajer do showcarow na tuningparty.. przy codziennej exploatacji fantachrom daje bardzo szybko dupy i zlazi... niestety to nie ma nic wspolnego z chromem galwanicznym... niska trwalosc a juz nie mowie jak to wyglada gdy sie uszkodzi fragment powierzchni..... szkoda kasy... lepiej juz jak forti radzi pochromowac galwanicznie felgi...taniej {nie mowie ze bardzo tanio poza tym chrom przemyslowy to tez lipa bez wczesniejszego miedziowania i niklowania jak juz robic to profesjonalnie bardziej} jeszcze jedno felgi do chromowania musza byc w baaardzo dobrym stanie... najlepiej nowe !! nic tak nie szpeci chromu jak brak idealnie rownej powierzchni jakies dziurki kratery powstale w skutek rdzy.... nawet malutkie i niewidoczne przed chromowaniem potem kluja w oczy jak cholera

Nie lepiej kupić za takie pieniądze alufelg? Za ok 300 zł można już mieć z polerowanego aluminum z szerokim rantem - tarcza czarna perła lub srebrna pięcioramienna. Produkt turecki, ale na feldze jest znaczek ELBA. No i rozstaw śrub jest fiatowski!
Pozdr.

Forti jakbyś mógł się czegoś więcej dowiedzieć to byłbym wdzięczny - głównie chodzi mi o cenę.

X-men gdzieś Ty widział ELBY po 300zł??? (no chyba że jedna to rozumiem...)

Ale z tego co widzę to chyba najlepiej i najtaniej kupić srebrzankę i zwyczajnie nią śmignąć fele a jak kasy przybędzie to chyba jednak wrócę do alusków (na pewno nie ccs'owskich...)

Dzięki wszystkim za odpowiedzi .

X-man mnie też interesuje skąd taka cena na te fele?? Za komplet czy sztuke??

ja widzialem ELBY za darmo u niemca czesto leza przed domem na "wystawce" ..... nic ciekawego.... a tak serio to takich felg teraz woza zza odry na kilogramy i w cenie zlomu bo niemcy maja taka manie ze do kazdego prawie auta montuja wieksze conajmniej o 3 cale na szerokosc i w srednicy felgi tak ze rozmiar 13 i 14 to w niemczech naprawde mozna dostac za grosze albo za friko nawet u wulkanizatora.... moj znajomy jezdzi co tydzien do niemiec po felgi i opony, z tego zyje i mi duzo opowiada{czasem mi przywozi jakies rodzynki typu PLS Hockenheim 8x13 .... sa oczywiscie tez 13 felgi ktore nie kupi sie w niemczech taniej niz za 500 euro a sa tez komplety 13 po 1000 euro ale to nie ELBY napewno.....

[ wiadomość edytowana przez: bart128 dnia 2004-02-04 22:10:20 ]

No 300 za komplet to już byłaby przesada. Oczywiście chodzi o 1 szt. - nówka. Znaczek jest ELBY ale produkcja turecka, więc cena moim zdaniem nie jest wygórowana (porównywalna np. do polskich a o niebo lepiej wygląda). Kupić to można było w Knurowie koło Gliwic, lub na giełdzie w Gliwicach. Niestety nie wiem czy to jeszcze jest aktualne (pewnie tak), bo swoje mam już od dłuższego czasu.

Jeśli masz możliwość to zapodaj foto.

No i resorek sklepałem na 10cm i mam dodane pióro i muszę powiedzieć że jeździ mi się elegancko . Mam natomiast pytanie - jak długo będzie się resor układał??? tzn. chodzi mi o że jeszcze nie siadł tak jak powinien i tu moje pytanie co należy zrobić aby pomóc resorowi "ułożyć się"??? czy dobrym pomysłem jest wrzucić do bagażnika np. worek 40kg z solą czy piachem na kiolka dni...???