Moje boje z gazownikami !!

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Nadszedł czas przeglądu gwarancyjnego instalki gazowej, wiec wyłuskałem 65 PLN i udałem się na stację no i zaczęło się:
- sprawdzenie szczelności
- wymiana filterka - ale tak w zasadzie nie potrzeba było bo był czysty
- wymiana świec – noo panie świece to do wymiany koniecznie na iskry GASowe 44 PLN i jeszcze przydało by się wymienić przewody WN – ni chuja!!
- regulacja – nie da rady bo ma pan dziurawy tłumik

Więc pędem do tłumikarza, ale autko jakoś dziwnie gaśnie na wolnych obrotach co gorsza bez różnicy czy na gassie czy na Pb
- wymiana tłumika końcowego 100 PLN (nawet tanio ) – panie ale tłumik środkowy to wytrzyma jeszcze z miesiąc (jasnowidz jakiś czy co ??)
- wymiana tłumika środkowego 117 PLN + jakieś opaski w sumie wyszło 237 PLN

Z powrotem do gazownika, mówię co i jak z autem, a mechanior wysuwa hipotezę – na pewno padł silniczek krokowy (ciekawe że akurat podczas przeglądu ) no więc odsyła mnie na diagnozę do zaprzyjaźnionego warsztatu samochodowego , na pytanie kto ponosi koszta diagnozy uzyskuję wymijającą odpowiedź, co i tak nie miało większego znaczenia bo w warsztacie pan (w ilości sztuk 1) nie był zbytnio zainteresowany moim autkiem.
Więc jadę do domciu, fura gaśnie co zakręt i doprowadza mnie do szału więc zablokowałem cięgno przepustnicy tak aby było min 2000 obrotów i dało się jechać Umówiłem się z zaprzyjaźnionym mechaniorem ale siedzę i kombinuję....
Poruszałem wszystkie wtyczki, kabelki i wszystko co się w ogóle dało przy silniku i nic, już jechałem na warsztat gdy nagle mnie tknęło i postanowiłem wymienić świeczki, niestety miałem w bagażniku tylko jakieś stare BOSCHki z przed prawie 3 lat ale założyłem – odpalam I JEST JAK DAWNEJ autko chodzi cichutko nie gaśnie nic złego się nie dzieje.

Znów do gazownika a tam - no wie pan ale my w świece nie możemy zajrzeć i jak mają przebicie to nic się nie da zrobić????
Noż kurwa mać to po to przyjeżdżam na przegląd żeby mi popsuli furę i jeszcze zabili głupimi tekstami??
To ja mam wiedzieć z jakiego powodu może gasnąć auto, szczególnie że przed „przeglądem” chodziło idealnie ??

Brak mi słów i ręce opadają , jedyne za świece oddali i następny przegląd będzie 50% taniej ale i tak na niego nie pojadę, bo postanowiłem że jeżeli nic się nie będzie urywało, psuło, gasło itp. to nie ruszam i nie wymieniam (oprócz hamulców opon i rozrządu)

ps.dziś rano było -10 i nie mogłem zapalić chyba przez 4 minuty, nigdy wcześniej tak sie nie działo, czy to mogą być świece

Cytat:
ps.dziś rano było -10 i nie mogłem zapalić chyba przez 4 minuty, nigdy wcześniej tak sie nie działo, czy to mogą być świece

To mogą być świece - kup NGK V-line i bedziesz miał z głowy...

Jestem zaskoczony tym ,że ISKRY miały wewnętrzne przebicie - jeszcze nigdy nie widziałem, słyszałem o problemach z tymi swiecami (sam uzywałem ich w Polonezie).

JACO czy iskra miała przebicie - nie wiem, to było stwierdzenie "fachowca" co dziwne na zimnym silniku wszystko było ok problemy zaczynały sie po rozgrzaniu.

ps.Możesz podać dokładny typ świeczek które polecasz ??

Nie pamietam jaki numer ma NGK V-Line do Espero (dawno kupowałem) , ale w każdym sklepie motoryzacyjnym czy na giełdzie jak powiesz ,że do Espero to Ci dobiorą odpowiedni numer. Na te świece chyba jeszcze nikt na forum (poza forum też)nie narzekał, a kraj producenta (Japonia) gwarantuje jakość, a cena nie jest wygórowana.

Co do tych Iskier to faktycznie jeśli kaszaniły się na ciepłym silniku to wyglada na przebicie - dziwne Iskry to naprawdę bardzo dobre świece

[ wiadomość edytowana przez: -JACO- dnia 2004-02-12 10:53:12 ]

Grzegorz NAPISZ W JAKIM WARSZTACIE BYŁ PRZEGLAD JA TEŻ JESTEM Z KATOWIC i wkrótce jadę na przegląd może to te same firmy ?

Cytat:
2004-02-12 14:58:16, marekch pisze:
Grzegorz NAPISZ W JAKIM WARSZTACIE BYŁ PRZEGLAD JA TEŻ JESTEM Z KATOWIC

Mnie też....taka informacyja może się bardzo przydać!!

To jest Auto-gaz na ul.Bytkowskiej na ośrodku OPT .
Wcześniej nie miałem tam problemów (ale też nic sie złego nie działo) teraz widzę że jest jak wszędzie - Aby szybciej i po łebkach byle kasiorę sciągnąć, a co złego to nie my to juz tak było!!

Cytat:
2004-02-13 09:55:34, Grzegorz pisze:
To jest Auto-gaz na ul.Bytkowskiej na ośrodku OPT .

O Rany!! Bytkowska!! ....Mój kolega też nie miał tam "wcześniej problemów"....po szóstej /!!/ bezskutecznej reklamacji wzięła go qrwica!-nie zdzierżył, zrobił taką akcję, że panowie "gazownicy" / / zdemontowali mu instalkę,zwrócili koszty i mocno przepraszali.
Wcześniej było sto pomysłów dlaczego nie hula LPG!!-świece,katalizator, tłumiki, "komputer" w aucie, zły tryb jazdy /!?/ i tym podobne debilizmy!...podobno kolejka reklamujących była dłuższa niż ta z chętnym do montażu /już Bramkarze przy wjeździe zaczęli ostrzegać kolegę coby dała sobie siana bo odwalają tu straszną kaszanę!!! /

Jesli moge polecic, to w katowicach na os. Paderewskiego przy salonie MITSUBISHI i KIA (ul.Paderewskiego chyba) jest koles co montuje instalki dosyc tanio i dobrze. Poprawiał mojego esperaka po tym jak mi w Starachowicach załozyli gas i sp..... robote na maxa. Facet konkret, ode mnie bierze kase po regulacjii tylko wtedy jak owa regulacja daje jakies pozytywne efekty. Jezeli nie to reguluje do skutku (i tak bierze kase ,ale tylko za jedną regulacje). Polecam ,niektórzy mają złe zdanie o nim ale ja jezdze do faceta od kilku lat najpierw nissanem potem polonezem teraz espero, i jest OK

Wiem gdzie to następnym razem może tam uderzę (jak się coś popsuje ) ale dzięki za info

Grzegorz gdzie tak tanio tłumiki wymieniłeś ? Co do Bytkowskiej to JA W TYM SAMYM ZAKŁADZIE ZAKŁADAŁEM przejechałem 4 tys i jest ok nawet za darmochę mi regulowali ale nie mam złudzeń i jak nic się nie będzie działo to za 20 tys jadę na przegląd wcześniej nie ma sensu filtry i tak są czyste a szlam po 30 tys się zbiera . MAM PYTANIE CZY TOBIE TEŻ PRZEZ TELEFON MÓWILI ŻE GWARANCJA JEST NA 2 LATA I 60 TYS. KM A W DOMU W KSIĄŻCE GWARANCYJNEJ PRZECZYTAŁEŚ ŻE MASZ GWARANCJE NA ROK I 50 TYS KM. ?

Tlumiki robłem W AUTO-CZĘŚCI 40-847 Katowice ul. Bocheńskiego 71 (032) 352 08 20
A co do gwarancji od gazowników to szczerze powiem że niepamiętam

Też mi się wydaję, że Grzegorz tanio wymienił tłumiki
Grzegorz, czy ten warsztat ma przy ul. Bocheńskiego sklep a zaplecze z tyłu szaberplacu ?

Cytat:
2004-02-15 13:44:02, HenBas pisze:
Też mi się wydaję, że Grzegorz tanio wymienił tłumiki
Grzegorz, czy ten warsztat ma przy ul. Bocheńskiego sklep a zaplecze z tyłu szaberplacu ?

Dokładnie tak