| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
martyl DAEWOO ESPERO Szczecin | 2004-02-17 23:20:12 O GAZIE |
n0ras skośnookie z krzyżyk ... Kraków | 2004-02-18 09:05:56
Dokładnie tak - odetniesz pompę i po jakimś czasie szlag trafi wtryskiwacze. Zarówno mój zaprzyjaźniony mechanik, jak i gassownicy, którzy mi gassowali auto, mówili, że tak się nie robi (tj. nie odcina pompy) - nie mam powodu, żeby im nie wierzyć, bo z elektrycznego punktu widzenia przerwanie obwodu zasilania wtryskiwaczy, czy zasilania pompy jest bez znaczenia. To, że jakaś ilość no-Pb odleci do nieba jest kosztem zachowania żywych wtrysków - a to naprawdę niewiele. Z gassem jest niestety tak, że wielu jak zobaczy, że oszczędza 50%, to na siłę próbuje oszczędzić 55% - i stąd instalki "na śrubę" z max. ubogą mieszanką = wyplute uszczelki pod głowicą; niewymieniane świece i kable = wystrzały i rozwalone obudowy filtra; odcięte pompy, odpalanie bezpośrednio na LPG i wiele, wiele innych. A potem krzyk - gass to zło.., niszczy silnik, auto szarpie...... |
Krzysiek-Diackon Opel Astra G Caravan Piaseczno | 2004-02-18 10:22:30
Nareszcie mądre słowa!!! ZGADZAM SIĘ W 100%!!! |
Dominik_Olechnowicz Szczecin | 2004-02-18 14:38:10 tak dolej sobie plynu czyszczacego .....wtryski dowymiany....juz to destowalem...dalem dawke 10 razy mniejsza niz wskazana....a potem nie moglem samochodu odplac...gasl krztusil sie i cuda wyczynial.....Lukasz Gajer chyba przez to zalatwil wtryskiwacze |
Krzysiek-Diackon Opel Astra G Caravan Piaseczno | 2004-02-18 14:59:19 Ja wolę żeby benzynka parowała
a listwę niech chłodzi i żadnych dodatków... |
Tomek-Mydlowski Warszawa | 2004-02-19 03:50:35 Kiszka prawda z tą listwą Projektując wtryskiwacze uwzględnia się warunki pracy. Jeżeli były by tak wrażliwe jak piszecie to auto stawało by przy większych upałach. Odcięcie pompy w żaden sposób nie szkodzi wtryskom i listwie. Wtryskiwaczom może zaszkodzić ich nieużywanie, dlatego minimum raz na dwa tygodnie zalecam przegonić auto na Pb..... Co dalej - należy utrzymywać ok połowy baku szczególnie w okresie zimowo jesiennym i dolewać raz na dwa tygodnie za 20zł To zapewni świeżość paliwa w zbiorniku i uchroni przed skraplaniem sie pary wodnej. |