pstryczek to najlepiej omowierzem sprawdzić, albo zwykła żarówka+bareia i trochę kabla. Co do redukcji biegu przy nie wciśniętym gazie - mi się też tak zdaża, zwłaszcza jak jedzie np na 4 ok80 km/h wciśnie się lekko gaz - wtedy sam zredukuje. Kick down czasami nie zadziała. Sprawdź jakie masz zakresy prędkości na poszczególnych biegach( z S-ką i bez) i na tej podstawie będziesz wiedział kiedy nie będzie redukcji biegu(u mnie np 2 jest do ok 120 km/h i jadąc 130 nawet przy gazie do oporu nie ma siły żeby zredukowało bieg)
Parę razy zdarzyło mi się, że mimo wciśniętego pedału na max nie chciał zredukować do dwójki(przy ok 80-90 km/h) - a powinien. Wtedy wciskałem "s-kę" i redukował bez marudzenia!!!
Pytanie z innej bajki - masz właściwą ilość oleju w skrzyni? może tu tkwi problem.
Co do drugiej części pytania - to może być linka gazu, albo czujnik położenia przepustnicy - czyli coś związanego ze sterowaniem silnika. Ale w tej kwestii to ja się nie za bardzo wypowiadam(z gaźnikiem robiłem co chciałem, ale wtrysk to już komputer...

)
powodzenia
Mały