| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
igor002 VW Golf 1.6CL 1990 - ... Kraków | 2004-02-15 21:12:42 Witam wszystkich.
Jestem zklubu ritmo, ale mam pytanie do wszystkich fittowiczów. Mianowicie chce obnizyć mojego ritmiaczka 1.5 Z przodu są sprezyny a z tyłu resor poprzeczny, no i wszędzie amortyzatory. Co zrobić zeby go obniżyć i to jak najtaniej, a najlepiej bez kosztów tylko samemu we właśnym zakresie. Słyszałem o obcinaniu sprężyn alboi ściagnieciu np 2 zwojów. niewiem tez co z resorem, do kowala? ile to kosztuje? niemozna samemu jakoś? Co mi radzicie? Pozdrawiam wsystkich |
wilu136 Skodillak Krakoff | 2004-02-15 22:00:08 Czesc
jak dla mnie to masz podobna sytuacje co wlascciele kaszli. tylko na odwrot.Oni z przodu klepia resor i dodaja jedno pioro,zeby byl sztywniejszy,zas z tylu obcinaja w zaleznosci od potrzeb 1 lub 2 zwoje. Resor klepie kowal,kosztow nie znam.Sprawdz jaki jest ten resor u Ciebie.Wymiary ,na pewno znajdziesz cos podobnego wymiarami. Sprezyny utnij najpierw o jeden zwoj,jesli bedzie nadal za wysoko to dalej tnij( na wlasna odpowiedzialnosc) Pamietaj ze pozniej musisz odpowiednio podgiac sprezyne aby pasowala do kielicha na ktorym spoczywa.Robi sie to na goraco. Ale taka cieta sprezyna traci swoje wlasciwosci i nigdy nie wiadomo co sie z nia moze stac w trakcie eksploatacji. Moze dobijac do odbojnikow,a co za tym idzie szybciej sie bedzie buda rozlatywac. Ja u siebie bede chyba obcinal max jeden zwoj i nie bede wkladal zadnych gumowych tuleji.usze delikatnie zrownac przod z tylem i mam nadzieje ze taka operacja nie zaszkodzi skodillakowi Powodzenia w pracach |
igor002 VW Golf 1.6CL 1990 - ... Kraków | 2004-02-16 13:15:10 Dzieki za rade bende prubował A co do tyłu to słysząłem o wpakowaniu 4 gości na kanape i wsadzeniu dum takich od jelcza pod resor jak oni wysiadą to tak już zostaje |
krzych Malaria kraków | 2004-02-16 13:19:57 Nieda sie chyba stwierdzić ile sie obnizy jeśli utniesz 1 zwój to chyba zależy od spręzyny w jakim jest stanie pozostaje ci jedynie obcinanie sprężyny zakładanie i tak w kóło do uzyskania pożądanej wysokości |
wilu136 Skodillak Krakoff | 2004-02-16 15:41:06 hehe nie slyszalem o takim sposobie obnizania,ale mozna sprobowac.Koszta zadne ,chyba ze browara trza postawic gosciom co by mieli ochote siedziec w takim scisku hehe |
Sliwek_Wrc Skoda 105 L Krakow | 2004-02-19 19:53:17 mam???????????????? |