Propozycja

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mam taka propozycje do wszystkich Klubowiczow. Moze bysmy stworzyli cos w stylu takiego kompendium z w miare dokladnym opisem napraw, ktore we wlasnym zakresie moglby wykonac uzytkownik. Moglyby to byc opisy z dokumentacja foto lub bez. Mysle ze byloby to przydatne wielu osobom i unikneloby sytuacji, w ktorej ktos po raz setny pyta: jak wymienic to i to... Niby jest wyszukiwarka, ale prawde mowiac znalezc to, co nas interesuje wsrod kilku tysiecy topikow jest naprawde wyzwaniem. Co o tym myslicie?

Sheriff juz o tym wczesniej pomyslal i pracuje nad tym.

jestem hepi że ktoś to już stara się złożyć w całość i uruchomić powodzenia ,jestem ciekaw jak to bedzie wyglądać PANONI

Witam
mój pomysł się już jakby skrystalizował, i zaczałem nawet pisać stronke na ten temat, na wzór tego co widziałem w bratnim FSOAK, czy na stronie Cytrynki, niestety brak czasu nie pozwala pochwalić już sie konkretami.
Myslę na ogólnopolskim zlocie w kwietniu w Borsku, zrobić na zywo taki dział, w formie pogadanki i wymiany pogladów, na temat po pierwsze: jak poradzić sobie z niektórymi awariami w trasie,
po drugie: jak zdiagnozować uszkodzenia i czy wczesniej je przewidziec po objawach
po trzecie: na co zwracać uwagę kiedy powierzamy autko serwisowi
po czwarte: ranking częsci zamiennych, co polecic i jakich nie kupować
a po piate: jak miałoby to wszystko wygladać na stronie, by nasi mniej zaawansowani technicznie klubowicze mieli z tego pozytek
Oczywiście zapraszam kolegów do wspólpracy i dyskusji na ten temat co powinno się znalezc a tak rozumianym dziale technicznym na naszej stronie,

tylko przyklasnąć

sheriffnt:

Według mnie wygląd mógłby mieć taki kształt:

Kategoria:
Hamulce:
Podkategorie:
Ręczny:
-Wymiana
-Regulacja
Klocki:
-Diagnoza (Wygląd)
-Wymiana
Tarcze:
-Diagnoza (wygląd)
-Wymiana

I tak dalej. Wszystkie kategorie jakie widzicie otwierały by się jako podkategorie, po lewej w menu, żeby człowiek się nie gubił i miał na dłoni wszystko. Nie musiał robić w stecz, wstecz itp. Tylko od ręki mógł zmienić nie tylko kategorie ale i podkategorie, która go interesuje.

Najważniejsze jednak, w dokumentacji fotoraficznej (co jest niesamowicie przydatne..w końcu 80% pamięci człowieka to pamięć wzrokowa) byłyby strzałki ponumerowane od 1 do np. 4 czy tam ilu.

A pod zdjęciem opis danej części 1- taka i taka ,2- taka i taka i co z nią robimy. (Nie będziemy przecież robić 10 zdjęć jak ktoś macha ręka i zdejmuje spreżynke chociażby, maxymalnie można uchwycić później, zdjęcia typu w jaki sposób chwycić i w którą strone szarpnąć)

Wiem że to srania się a srania, ale laik nie wiem ...więc uważam że powinno to mieć postać jak instrukcja do mikrofalówki. Czyli "nawet informatyk aby dał rade bez zbędnych pytań"

Zdjęcia w miniaturkach odpalane w oknach javy, z możliwością pod rysunkiem "<-wstecz dalej->" oraz opisem.(Ewentualnie okna przeglądarki, oddzielne z takimi samymi parametrami: opisy i nawigacja.)

W każdym dziale na jego końcu winna się znaleźć możliwość, ściągnięcia dokumentacji na komputer. Chociażby w dokumencie doc. Obecnie darmowe wersjie programów offica, który osobiście posiadam nie rózni się praktycznie wiele od oryginału, a prawnie jesteśmy zabezpieczeni. Korzystamy w końcu z darmowego oprogramowania a nie offica, pozatym na tym nie zarabiamy co jest jedynie podstawą prawną do roszczeń.

No no gdyby cos takiego powstalo to idealna sprawa
Bo faktycznie tak po wyszukiwarce to ciezko cos znalezc - z calym szacunkiem dla wyszukiwarki
Tylko jedna mala prosba ze strony osoby, ktora Lada jezdzi dopiero od niedawna czyli ode mnie - zeby to wszystko bylo w miare prosto i zrozumiale napisane, bo czasem ktos chce pomoc, ale opisuje to fachowym jezykiem, a jak sie nie wie jakiegos fragmentu to calosc opisu tez na nic
Pozdrawiam !

No właśnie po to chce strzałki ładować będzie wiadomo co ruszamy i jak to ruszyć poprzez kilka fotografii.