INFO na temat łady 21072

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Proszę o wszelkie informacje na temat łady 21072

Co ja mogę podać? Hm... ewentualnie tylko suche najważniejsze dane techniczne, nie wiem, czy Cię to zadowoli.
Pojemność silnika 1,3 (1,29) l; moc 64 KM przy predkosci obrotowej 5200 ob/min; moment obrotowy 126 Nm przy prędkości obrotowej 3400 ob/min; prędkość maksymalna 145 km/h; średnie spalanie 9,9. To są dane fabryczne.
Pozdrawiam

Wprawdzie nie mam 2107, ale myślę że możnaby nieco sprecyzować pytanie bo chyba nikt nie przepisze Ci instrukcji obsługi 2107 wraz z monografii fabryki w Togliatti.
Andrzej

Miły jest niezastąpiony w podawaniu"suchych" danych fabrycznych- sypie nimi jak z rekawa , ale ja Ci moge powiedzić ,ze oprócz tego co jest napisane w fabrycznej instrukcji obsługi - auto ma "DUSZĘ". Nie tak jak żelazko))
Napęd tył , tanie naprawy, tania eksploatacja (na gazie- bo benzynki troche potrafi przrobic na dym
Pozdr
Paweł

Miły , Paweł takie rzeczy to chyba nasz nowy kolega już wie jako że posiada to ruskie tałatajstwo imoże sobie kupić instrukcję do niego. A precyzując swoje pytanie dowie się tego co go naprawdę interesuje.
Andrzej

Precyzując moje pytanie:jestem szczęśliwym posiadaczem łady od okolo 3tygodni(wcześniej miałem malucha),moja wiedza na temat tego auta jest mocno ograniczona.Obbecnie mam problemy z gażnikiem nie można ustawić wolnych obrotoów,szarpie silnikiem i gaśnie na każdym skrzyżowaniu.

Przyczyn może być kilka:
1) żle wyragulowany gażnik : wbrew pozorom Łada ma dosyć trudny do regulacji gażnik więc jedz do mechanika który ma doświadczenie w serwisowaniu Ład bo nie każdy to potrafi zrobić
2) może dawać w kość pompka paliwowa - zaworki lub membrana
3) jeżeli dzieje ci się to przy hamowaniu z wciśniętym sprzęgłem może to być dziurawe serwo hamulca lub wąż z gaznika do serwa
4) sprawdz zapłon, kable, kopułkę, palec
To tyle co mi na szybko przyszło do głowy
Andrzej

Cytat:
2003-07-01 17:42:57, pawel_krakow pisze:
Miły jest niezastąpiony w podawaniu"suchych" danych fabrycznych- sypie nimi jak z rekawa

Ale zapewniam Cię, że prawie nic z pamięci. Najpierw zawsze zaglądam do wspomnianej już w dniu dzisiejszym ladaonline.

Cytat:
Miły , Paweł takie rzeczy to chyba nasz nowy kolega już wie jako że posiada to ruskie tałatajstwo imoże sobie kupić instrukcję do niego. A precyzując swoje pytanie dowie się tego co go naprawdę interesuje.
Andrzej

Jeżeli nie były to sprecyzowane zapytania to skąd ja miałem wiedzieć o co chodzi.

GAźniki w LADAch, tak jak pisze Andrzej - to złośliwa materia i potrafi dac w tyłek komus , kto nie potrafi ich rozgryźć. Ile ja sie namęczyłem z szarpaniem , przerywaniem w samarze. A wystarczyło pojechać do Władka(tzn. Serwisu w Bibicach) i oddac go odpowiednie ręce . pół godziny roboty (regulacja , czyszczenie) i chodzi jak zegarek. Aha - sam potrafiłem sobie tylko porzadnie "przedmuchać" dysze biegu jałowego( tę z elektrozaworem)i tez pomagało. A ciągłe przytykanie sie gaźnika nie było spowodowane paprochami ze zbiornika paliwa (był przecież filtr - a gaźnik sie zatykał)tylko starymi, sypiącymi sie fragmentami gumowych przewodów paliwowych i to tego kawałka między filtrm , a gaźnikiem. Ja je zmieniłem - wszystko minęlo jak ręką odjął))
Na pewno da się zrobić - zacznij od najprostszych rzeczy
Pozdr
Paweł

Cytat:
2003-07-01 17:37:41, mily_byd pisze:
Co ja mogę podać? Hm... ewentualnie tylko suche najważniejsze dane techniczne, nie wiem, czy Cię to zadowoli.
Pojemność silnika 1,3 (1,29) l; moc 64 KM przy predkosci obrotowej 5200 ob/min; moment obrotowy 126 Nm przy prędkości obrotowej 3400 ob/min; prędkość maksymalna 145 km/h; średnie spalanie 9,9. To są dane fabryczne.
Pozdrawiam

Wg Książki jest trochę gorzej: Tylko 95Nm przy 3400 obr.A moc maksymalna przy 5600 obr. Za to ze spalaniem znacznie lepiej: 7 l przy 90km/h 9,6 przy 120 a w cyklu mioejskim 9,2 litra. I tak jest w istocie.

Miły skąd brałeś tamte dane ?

[ wiadomość edytowana przez: Grzegorz2107 dnia 2003-07-01 21:16:08 ]

Szczerze mówiąc, dopiero teraz przeczytałem dokładnie posta Miłego z danymi i zszokowało mnie że średnie spalanie na silniku 1300 ma wynieść prawie 10 l (dokł. 9,9). Być może dane dotyczą rosyjskich dróg, rosyjskich paliw i olejów, bo ja niezupełnie się mogę z tymi danymi zgodzić. Moja poprzednia Ładzianka właśnie z silniczkiem 1300 na trasie brała niecałe 7 l a w mieście w korkach dopiero zbliżała się do 10 l. To jest naprawdę stosunkowo oszczędny samochód.
Andrzej

Cytat:
2003-07-01 17:51:33, anaworol pisze:
Precyzując moje pytanie:jestem szczęśliwym posiadaczem łady od okolo 3tygodni(wcześniej miałem malucha),moja wiedza na temat tego auta jest mocno ograniczona.Obbecnie mam problemy z gażnikiem nie można ustawić wolnych obrotów,szarpie silnikiem i gaśnie na każdym skrzyżowaniu.

polecam wobec tego lekturę całości forum... to jest skarbnica bez dna i znajdziesz na naszych stronach wszystko... i jeszcze więcej

No jasne. Jedyne co mogę zrobić, to się przyznać, że dałem dupy. I przy tym przepraszam wszystkich, których to zamieszanie dotyczyło. A więc prostuję i wyjaśniam co zrobiłem nie tak.
Otóż na stronie ladaonline.ru w tabelce z danymi technicznymi są rubryki wszystkich odmian silnikowych danego modelu. Teraz jeszcze raz zaglądam na tą stronę. I okazuje się, że ja gupi pomyliłem rubryki. Wziełem dane z innej rubryki. Bo ta rubryka to były dane wersji 21073, a więc 1,7 (1,689), czyli 2107 z silnikiem Nivy. A przecież chodziło o wersję 21072, czyli 1,3 (1,29). A ja podałem zamiast 1,3 to dane 1,7. Oczywiście przez pomyłkę, bo nie chcę specjalnie przecież wprowadzać nikogo w błąd. Popatrzyłem na złą rubrykę, bo 21072 i 21073 były w sąsiednich rubrykach (no bo jakże by mogło być inaczej, skoro kolejność rubryk jest rosnąco wg ostatniej cyfry numerującą wersję silnika). No i Panie Grzegorzu (i Andrzej - Tobie w sumie też) zwracam honor, teraz gdy popatrzyłem na właściwą rubrykę, to są jednakowe dane, jak Pan podał. Także na pewno ta strona jest wiarygodna.
Wszystko przez pośpiech i w sumie jestem zapracowany. Mam nadzieję, że potraktujecie to jako pomyłkę a nie niewiedzę czy coś w tym stylu. W każdym razie jeszcze raz bardzo przepraszam.

Po prostu w wyniku niedopatrzenia zamiast podać dane typu 21072 ja podałem dane 21073. Serdecznie przepraszam.

Ja mam 1.5 i wcale te spalanie tak różowo nie wygląda.
Mi w mieście to jara 13-15 litrów gazu na 100 km.Na trasie w ok 10 litrach się mieszczę.
Zastrzegam że mam ciężką nogę i niebardzo umiem jeździć oszczędnie,tak zeby ekonomizer był wciąż na zielonym polu
Pzdr Grzesiek
p.s. skrzynia 4 biegowa

Mam pytanie czym tak naprawdę róznią się modele 2107 i 21072

A zatem tak - 2107 to ogolne oznaczenie modelu Łady. Z kolei dodatkowa cyfra po siodemce oznacza wersje silnikowa. Jak sie domyslam masz na mysli podstawowa wersje 2107 czyli 21070.
A zatem taka Lada 21070 posiada silnik o pojemnosci 1500 ccm, moc 71 KM przy 5600 obr., max. moment obrotowy 104 Nm przy 3400 obr. Predkosc max. wynosi ok. 150 km/h, zas przyspieszenie 0-100 km/h w ok. 17 sekund. Spalanie ok. 8,5 l/100 km w cyklu mieszanym.
Natomiast Lada 21072 posiada silnik o pojemnosci 1300 ccm, moc 64 KM przy 5600 obr., max. moment obrotowy 92 Nm przy 3400 obr. Predkosc max. wynosi ok. 145 km/h, zas przyspieszenie 0-100 km/h w ok. 18 sekund. Spalanie ok. 8,2 l/100 km w cyklu mieszanym.
To tyle co mozna najogolniej wyroznic.
Pozdrawiam !

[ wiadomość edytowana przez: misiekns dnia 2004-08-24 16:56:57 ]

21072 silnik 1300 moc zależy z jakiego żróda 64-68 km . So setki z dwoma osobami 18 s a z pelnym opciażeniem 20s (w zasadzie mniej nawet na gazie ). Rozrząd napedzany paskiem i troche ine gazniki. Spalanie tak okoo 11.5 l/100km po miescie ( czasami ostrej ). na trasie pali mi 9l przy predkosciach 100-130 km/h . Skrzynia 4 biegowa. Ja moją w tym roku na autostradzie przez dwie godziny jechaem nonstop 120-130 i nic sie jej nie stalo ( a byl caly zaladowany ) . dobry silnik ala tych którzy chca zaoszczedzic na oc . A tak to polecam 1,5 l tym już można pojeżdzic ( wersia 2107).Pozostale wyposażenie takie jak w 2107 .

pozdrowienia z wrocka