MotoNews.pl
1 Wirusowe zagadnienie (40115/13) - PT

Wirusowe zagadnienie

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mam problemik z wirusem u kumpla.

Cudo przy starcie tworzy plik w katalogu c:/windows/rd7j5oj019.exe
Ten plik odpala w pamięci procesy jeden po drugim o przypadkowej nazwie. Robi to masowo niestety paraliżując prace systemu.
Po wywaleniu tego pliku oraz kluczy z rejestru po kilku restartach znów to samo. Wk.. się bo nie moge namierzyć pliku źródłowego. Poprostu nie wiem pod jaki program to podpiąć system.

Problem, że nie moge formatnąc dysku i musze się bawić.

Ktoś może ma jakieś sugestie byłbym wielce zobowiązany.

Wymontuj dysk z kompa od kumpla, przynieś do siebie i przeleć jakimś dobrym antywirusem.
Zapewne ten wirus ma swoją kopię na dysku. Sprawdź katalogi: C:, C:WINDOWS, C:WINDOWSSYSTEM.
Zawsze można przeinstalować Windowsy!

spróbuj przeskanować MKSem online.
miałem coś podobnego i pomogło

Ten skaner Mks-a jest w miare dobry, ma jednak pewna wade, ktora dyskwalifikuje go przy niektorych typach wiri. Skanuje tylko pliki i nie rusza pamieci. Nie ma nic za darmo

Witam
Cytat:
2004-02-22 17:34:33, soop pisze:
Ten skaner Mks-a jest w miare dobry, ma jednak pewna wade, ktora dyskwalifikuje go przy niektorych typach wiri. Skanuje tylko pliki i nie rusza pamieci. Nie ma nic za darmo

i nie potrafi sobie poradzić z niektórymi głeboko zagnieżdżonymi wirusami, wtedy jedyna rada jest podłaczyc taki dysk do innego kompa z aktywnym antywirem i przeskanowac go, ale nic nie uruchamiac by nie uaktywnic wirusa

Dzieki za rady teraz tak:

Przeskanowany jest mks-em
Symantecha atyrobaczkami
Wywalone zostało to co w windzie powodowało problem.

Sądze jednak iż z powodu odtwarzania go ciągle na nowo w systemie. Plik siedzi w msconfig (przynajmniej jego źródło). A tam już go znajde ;]

Myśle o nortonie może on coś wykryje :/

Napisz jaki był finał tej zabawy

Wejdź na WP,w dział komputery,zakładka wirusy,tam znajdź skaner on line-Panda active scan,też jest super to takich durnot
pzdr

Grzesiu a on skanuje co tylko po plikach czy też ich zawartość. Bo mi poczebne wyłapanie trzech linijek charakterystycznych dal wirusów :/ z kodu źródłowego pliku.

Poglyglaj to jeszcze Kaspersky AVP i na takie rózne szpiegi np. gator przeczesz kompa darmowym ale uznanym programem firmy Lavasoft, Ad aware.
Jak coś to pisz grzegorz75@interia.pl podam namiary ale dopiero jutro.

lepsiejszy jest Spyboot. używam obu i nie raz wykrył więcej niż adaware

Cytat:
2004-02-24 15:51:46, Góral pisze:
lepsiejszy jest Spyboot. używam obu i nie raz wykrył więcej niż adaware

Nie miałem zaszczytu. Muszę sie z nim zapoznać