| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
kaovietz Miłośnik FSO PF 125p 2.0 KOMBI Bristol UK | 2004-02-22 03:03:46 Do metody Admirała dodam tylko tyle,że wykręcasz świecę pierwszego cylindra i np.śrubokrętem sprawdzasz czy tłok jest u góry=zapłon na pierwszym cylindrze.Jeszcze lepiej robic to ... palcem-obserwujemy zmiany cisnienia i wszystko jasne No i juz babka nie musi wróżyć |
kaovietz Miłośnik FSO PF 125p 2.0 KOMBI Bristol UK | 2004-02-22 13:38:39 Zalezy od palca |
SylwJ poldek Kamionka | 2004-02-22 14:02:05 Chyba sie udało! Wczoraj o 00.30 po metodzie prób i błędów ustawiałem zapłon, odkręcałem zapłon śruba i obkręcałem palec z tym prętem co idzie do silnika co 3 zęby w lewo aż do skutku czyli aż się odezwał, po drodze było pare peknych zajebiscie głośnych strzałów z tłumnika i gażnika ale wkońcu odpalił i chodził na wolnych ale nie chciał na wyższe wejść. Ale wtedy dostrojiłem go przesówając o jeden ząbek i natrafiłem na dość optymaleną prace silnika, następnie poluzowałem srubę i pokręciłem zapłonem w prawo i w lewo aż znalazłem najwyższe obroty i równomierna prace silnika. Ale co mnie dalej gryzie to to ze wydaje mi sie ze przy 4 tys obr. nie jest taki mocny jak kiedys, i tu mam następna prożbe , czy da się w jakiś domowy sposób ustawic dokładniej zapłon? Czy faktycznie musze jechac na warsztat na ustawienie? p.s. Miałem kiedys komarka i tam to było najlepsze ustawic zapłon |
Piter20 (M) A3 WRC | 2004-02-22 21:27:12 Przekręć delikatnie aparat w lewo. Góra kilkanaście stopni. |
SylwJ poldek Kamionka | 2004-02-23 23:30:27 I to wszycho? A na co uważać? Może słuchać pracy silnika a ża zacznie ładnie chodzić? Itd. DZIEKI |
Cyneq Miłośnik FSO Wrocław | 2004-02-26 13:23:29 Metodą Admirala własnie ustaw zapłon precyzyjnie.
To znaczy zacznij od ustawienia koła pasowego w takiej pozycji żeby kąt był odpowiedni dla silnika (dla 1500 - 7st -między drugim i trzecim znakiem, dla 1600 10st, na trzeci znak), a potem bardzo dokładnie zrównaj magnes z blaszkami. No i własnie masz taki kąt jaki ustawiłeś na początku Podobno dokładność tej metody to 2 stopnie, a polecął ją pan który napisał "usprawnienia poloneza". |
Piter20 (M) A3 WRC | 2004-02-27 22:19:27 Ta dokładność zależy od stanu silnika - zużycia trybów, wieloklinów i stopnia rozciągniecia paska rozrządu. |