Wyciszenie Samary - jakieś pomysły?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam
Pogoda teraz nie pozwala na zabranie się za wyciszanie samochodu (chyba że ciepły garaż) ale chyba warto troche wyciszyć samochód od środka zarówno pod kątem lepszej akustyki jak i subiektywnego "odczucia" ciszy w samochodzie. Pomijam tutaj wyspecjalizowane firmy, które się tym zajmują, tylko mówię o wyciszeniu auta samemu. Ktoś może już etn temat przerabiał u siebie? JAkich materiałów uzyć co wyciszyć?Jakieś pomysły?
Pozdrawiam

Najlepiej do wyciszenia kup oryginalne maty z wełny mineralnej oklejone aluniniową folią (nie wiem zreszta co to jest. Ale można to w niektórych sklepach kupić w dośc dużuch kawałkach.
W samarze jest dośc trudno to zrobić ale najbardziej efektywne bedzie chyba wyciszenie przedniejścianki między silnikiem a kabiną.
paweł

Planowałem kupić jakąc własnie tego typu wełnę (inny materiał) i np. wyłożyć nią srodkowe słupki z tyłu w boczkach (3 d) bagażnik. Zastanawiam się czy jest sens pakować coś w drzwi i pod tapicerkę (cienka warstwa wełny).NIe chce aby mi samochod zgnił jak sie bedzie gdzieś zbierała woda.
Pozdrawiam

Zwykła wełna może pomóc w gromadzeniu się wilgoci- to fakt, ale ja myslę o takiej jaka jest orygianlnie zakładana do samochodów- choć ona tez po zamoczeniu długo trzyma wilgoć. jesłi chodzi o pochłanianie dźwięku - na pewno pomoże i generalnie ilośc decybeli we wnętrzu się zmniejszy a oprócz tego ,że wycuiszych zlikwidujesz pogłosy. Dużo może też dać podłożenie wełny pod orygianlną , w sumie cienka wykłądzinę w bagaźniku, wyciszenie nadkoli, tylnej półki( bo to cienki i sztywny materiał.
W kązdym razie jak chcesz mieć cicho - musisz to zrobić dokładnie i często sprawdzać czy własnie nie gromadzi się gdzieś woda...a to trudne do ciagłego sprawdzania

jesli moge coś podpowiedziec to proponował bym wyłożyć orginalną niekoniecznie ze sklepu w kabinie pomiędzy silnikiem a kabiną z OBU stron jesli chodzi o bagażnik to trudne do utrzymania ale jesli już to wystarczyło by powierzchnie pod kołem zapasowym i do okoła boki możesz też aletu byłbym ostrożniejszy Wystarczy moim zdaniem jak dasz pod koło o obok i środek i od strony silnika Gdzie kupić do wygłuszenia ? na szrocie z jakiś aut gdzie są duże kawałki za grosze to dadzą oni to wyzucają

jesli moge coś podpowiedziec to proponował bym wyłożyć orginalną niekoniecznie ze sklepu w kabinie pomiędzy silnikiem a kabiną z OBU stron jesli chodzi o bagażnik to trudne do utrzymania ale jesli już to wystarczyło by powierzchnie pod kołem zapasowym i do okoła boki możesz też aletu byłbym ostrożniejszy Wystarczy moim zdaniem jak dasz pod koło o obok i środek i od strony silnika Gdzie kupić do wygłuszenia ? na szrocie z jakiś aut gdzie są duże kawałki za grosze to dadzą oni to wyzucają

A patrzyłeś w jakim stanie są te maty ?
U mnie swego czasu woda sie skądś dostawała (chyba przez klapę bagażnika) jak to otwarłem to był istny gnój ... Ja kupowałem takie maty na metry a miedzy slinikiem a kabiną to po wysuszeniu dałem dodatkową 2 warstwę . Są też takie maty na wewnetrzną część pokrywy silnika ( nieoryginalne chyba ).Proponuję wszystko odkryć i dopiero po oszacowaniu prac kupować materiały pomyśł też o PAŚCIE GŁUSZĄSZACEJ. Myślę ze do drzwi nic lepiej nie pchac na dole są takie otwory technologiczne którymi woda ścieka po szybie jak ci sie to przytka to się zacznie... Powodzenia

zdejmi wykładzinę z podłogi,wywal stare maty.ja u siebie wywaliłem je po zalaniu auta,suszyłem wtedy wszystko przez tydzien,jeździłem tylko z dywanikami gumowymi,a wykładzina się suszyła w garazu.wrazenia niesamowite
jesli masz zdrową podłoge,bez dziur,to mozesz na jakichs złączeniach dac silikonem uszczleniającym na wszelki wypadek.ja tak porobiłem u siebie,tyle ze wysmarowałem pól podłogi,bo miałem silikonu dużo.ostatnio zaglądąłem i jest suchutko.
ja połozyłem wełnę mineralną rockwool.wyłozyłem całą podłogę,i pod tylna kanapą i oparciem.nie miałem czasu by wyłozyc między silnikiem a kabiną.Ale róznicę odrazu poczułem,auto się wyciszyło baaardzo na wolnych obrotach nie słychac silnika prawie wcale.

Z silikonem do wszelkich robót blacharskich trzeba uważać. Ten najpopularniejszy jest z dużą zawartością kwasu ( chyba octowego) i potrafi znacząco przyspieszyć korozję metalu. Trzeba szukać takiego specjalnego - powinni w sklepie wiedzieć. ja nie mam pełnej wiedzy ...

mozna kupic orginalna do samary szumiizolacje (juz wycieta)na przod i tyl podlogi, ktora zaklada sie pod wykladzine. ja taka mialem zalozona.

Istnieje taka izolacja która ma pewne zastosowanie w budownictwie nawet można to kupić ze specjalną przylepą taką w formie taśmy zdierasz i naklejasz.Bracia ostatnio robili wyciszenie w swoim seacie choć nie wiem po co tylko chyba po to bo tłumik buczy jak T34 na wolnych obrotach koszt za metr tej maty wychodzi niecale 3zł.Problem tylko w tym że nie wszyscy w budowlance to trzymają bo jest na to taki sobie zbyt.Sam szukam czegoś podobnego bo chce wyciszyc przedewszystkim miejsca po bokach bagażnika w ładnej>Tam jest banera pelna akustyki.

Witam
A nie wiesz przypadkiem jak się taka mata nazywa?
Pozdrawiam

W sklepach dla tapicerów morzna kupić matę z włukniny o grubości 2cm na metry.Sam jej używałem do wiciszania,całą podłogę mam nią wyłorzoną i jest cicho.

Witam
JA bym wolał taką matę ale jakimś nieprzemakalnym tworzywem obłożoną, aby nic tam nie nasiąkało.
POzdrawiam

Masz rację że najlepsza by była zabezpieczona jakimś tworzywem ale gdzie taką dostać
Tą włukninę o kturej pisałem zabezpieczyłem grubą folią przed namakaniem i jak na razie zdaje egzamin i niekosztuje wiele.

ja uważam,ze lepiej zabezpieczyc to przed dostawaniem się wody,co z tego,ze nie namoknie,jak nad lub pod będzie woda i co innego będzie gnic.
Zanim połozymy wygłuszneie na podloge dokładnie wszystkie dziury załatac,zalepić,wysuszyc podłogę.wyłozyc wszystko dokładnie,tym czym chcemy.
na wykładzine połozyć gumowe dywaniki,z "rantami" zeby woda naniesiona z butów,nie wyciekala w podłogę.
to jednak nie zwalnia z "obowiązku" wyszuszenia auta latem na powietrzu,napewno nie zaszkodzi,moze tylko pomóc
pzdr