Oponki

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco

Cze witam wszystkich grupowiczow.
Mam jeden problem kupilem espero a opony zimowe z poldka zostaly ten sam rozstaw srub lecz niestety maja 13 cali. Czy moze ktos wie czy mozna jezdzic na takich kolach, a jak nie to czemu dokladny rozmiar 185 70 r13 Z gory dziekuje za pomocna odpowiedz.
Marcin

Teoretycznie rozmiar opony 185/70 r 14 jest według tabeli dopuszczalnym zamiennikiem dla opony fabrycznej z "dolnej półki". Jeśli już takie masz i faktycznie pasuje zwłaszcza felga to na zime myslę, że spokojnie może być bez konsekwencji mechanicznych. Poprawi się nieco komfort jazdy, i możesz (niekoniecznie) odczuć delikatne pogorszenie stabilności auta zwłaszcza na zakrętach i w czasie ostrego hamowania.

Piotr

Qrde ! Przeoczyłem tego posta, a mam podobny "problem". Jeszcze nie sprzedałem Poloneza, a oponki zimowe (nowe Frigo) też sobie leżą. Marcinie, daj szybko znać jak wypróbujesz ten przypadek. Może da się zaoszczędzić trochę "grosza". bo i tak już dużo wydałem od momentu kupna tego auta. A np. kasę za opony przeznaczyć na wymian tarcz i klocków (dobrych!)
Pozdrawiam.

Koryguję -----
Teoretycznie rozmiar opony oczywiście 185/70 r13........................dalej bez zmian.

Piotr

Zaglądałem w papiery i znalazłem, że Polonez ma rozstaw 98 a nie 100. Róznica niewielka ale jest. Nie jestem metaloznawcą, ale to chyba nie tak. Mogą występować jasieś naprężenia w metalu trudne do przewidzenia, zarówno w feldze jak i w śrubach.
Może się mylę ? Trzeba by to gdzieś sprawdzić

naprężenia to naprężenia, ale wg. mnie to się nie da założyć śrób, bo różnica 2mm to wsumie przestawienie o 8mm na całości