MotoNews.pl
2 Polonezy na rajdowych trasach (40567/343) - PT

Polonezy na rajdowych trasach

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Czy widzieliście może kiedyś Poloneza w akcji? Nie chodzi mi tu o czerwone Caro Cecota Jeśli tak to napiszcie o tym parę słów Nie wszyscy na pewno widzieli i słyszeli te cuda przemysłu motoryzacyjnego w akcji

Mnie zawsze dziwił Romek Chałas, chyba do końca jeździł Fiacikiem.

Dobry Polonez nie może być zły

W roku 94 widziałem ostatniego Poldiego w RSMP. Jeździli nim bracia Wodniakowie. Wywalczyli nim tytuł Vicemistrzów Polski w klasie A-6. Samochód ten miał bardzo ciekawą historię najpierw należał do Waldka Doskocza później do Artka i Maćka Wodniaków, w roku 95 jeżdził nim jako "zerówka" Łukasz Sztuka zbierając punkty do licencji R1,następnie w 96 pomykał nim Rafał Hoffman"Horst" ale już tylko w rajdach okręgowych jak np Barbórka Cieszyńska nb zajął w niej 6 miejsce. Ostatnio widziałem tego Poldka na Rajdzie Imielin 2001 z załogą Ratajczak/Braczkowski. A pózniej ślad po aucie zaginął.

Ja pierwszego rajdowego Poldka widziałem jakoś tak 1985-1986

Z racji tego że jestem Warszawiakiem, a tatko to pracownik FSO (wtedy jeszcze) to byliśmy na wielu imprezach "rajdowych" FSO, począwszy na tych mniejszych, a kończywszy na barbórkach warszawskich Do tej pory pamiętam jeszcze żółtego Poldka Bubla, jak pędził po odcinku na Służewcu
To był taki dźwięk, że aż kury przestawały się nieść

Ostatni Poldek po "Bartosiu" w mojej karierze, pojawił się na Barbórce'95 - tej jeszcze w starym stylu Zawracał prawie w miejscu