MotoNews.pl
9 Problemy z elektryka w Plusie - szczegolnie kierunkowskazy (138365/5) - PT

Problemy z elektryka w Plusie - szczegolnie kierunkowskazy

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam!

Ponownie zagadkowe historie z elektryka w Plusie

Otoz tym razem takie problemy:

1) Nie mam doprowadzonego kabla oraz styku do zasilania kontrolki swiatel mijania w desce rozdzielczej w wyniku czego piktogram oczywiscie sie nigdy nie zaswieci . Gdzie takie cos mozna kupic lub od czego mozna przypasowac??

2) Gdy mam wylaczone swiatla mijania to po wlaczeniu kierunkowskazu miga on wg wlasnego uznania (tzn szybciej - cos na ksztalt przepalonej zarowki). Zjawisko nasila sie szczgolnie przy hamowaniu czyli zapalaniu tylnych lamp stopu. Po wlaczeniu swiatel mijania problem nie wystepuje. Co to moze byc i jak sobie z tym poradzic?? Wszystkie bezpieczniki wydaja sie byc ok.

3) No i jeszcze jedna sprawa - mam zolty klosz i nieco brudu w prawej lampie wiec kupilem dzis zupelnie nowe szklo lampy. Jak go wymienic?? Jakiego kleju uzyc?? Czym dobrze wyczyscic wnetrze lampy (odblysnik, itd)??

Pozdrawiam
adamdn

1 - wyszukiwarka
2- wszystkie te tematy były już poruszane wystarczy poszperać i podpiąć sie pod istniejący wątek

Hmm.... No korzystalem z wyszukiwarki ale nie rozwiazuja one moich problemow.

Co do wklejenia szkla reflektora to zgadzam sie ze trzeba uzyc silikonu (pewnie najlepiej szklarskiego) lecz nie wiem jak je zdemontowac zeby ich nie uszkodzic

Poza tym na pozostale pytania tez nie znalazlem zadnej satysfakcjonujacej a przede wszystkim trafiacej w sedno

Jezeli komus bedzie sie chcialo to prosze o pomoc

Co do kierunków - sprawdzałeś (czyt. podmieniałeś) urządzonko mikroprocesorowe?

To, że kontrolka przepalonych świateł nie świeci oznacza, że musiała nieźle działać na nerwy poprzedniemu właścicielowi U mnie ano po odpaleniu świeci, jak się przełączy na długie światła to gaśnie. Czasem po powrocie do świateł mijania zapala się, a czasem nie. Zmieniłem przekaźnik świateł i na długo nie pomogło. W zasadzie układ ten byłby pomocny, ale jakby sprawnie działał. Jak będę miał dostęp do skanera, to prześlę Ci rysunek z zestawieniem kostek elektrycznych występujących w Plusie (podaj tylko maila). Może to Ci coś pomoże. Jak już wytypujesz konkretną kostkę na rysunku, podam Ci jej numer, względnie spróbuje załatwić.

Cytat:
2006-03-12 06:20:23, MichalSW pisze:
Co do kierunków - sprawdzałeś (czyt. podmieniałeś) urządzonko mikroprocesorowe? To, że kontrolka przepalonych świateł nie świeci oznacza, że musiała nieźle działać na nerwy poprzedniemu właścicielowi U mnie ano po odpaleniu świeci, jak się przełączy na długie światła to gaśnie. Czasem po powrocie do świateł mijania zapala się, a czasem nie. Zmieniłem przekaźnik świateł i na długo nie pomogło. W zasadzie układ ten byłby pomocny, ale jakby sprawnie działał. Jak będę miał dostęp do skanera, to prześlę Ci rysunek z zestawieniem kostek elektrycznych występujących w Plusie (podaj tylko maila). Może to Ci coś pomoże. Jak już wytypujesz konkretną kostkę na rysunku, podam Ci jej numer, względnie spróbuje załatwić.

Witam!

Do sterowania elektronicznego bede mial dostep dopiero w piatek poznym wieczorem lub sobote. Mam nadzieje ze w Caro z 95 bedzie to takie samo urzadzenie - jezeli tak to podmienie i zobacze co bedzie sie dzialo.

Jezeli zas chodzi o kontrolke swiatel to kostka wyglada jakby styk byl tam tylko w momencie wyjazdu z fabryki. Wszystkie piny wyraznie zaznaczyly swoja obecnosc na tasmie drukowanej a pin od mijania (przypominam ze to wlasnie jego nie ma) zaznaczyl tylko malutka kreske. Widac ze kiedys musial byc ale nie trwalo to dlugo. Sadzisz jego ze to wina tylko kostki?? I dlaczego jak widze problem z ta kontrolka jest dosc powszechny?

Pozdrawiam
adamdn

Czyli ktoś Ci to odciął? Zostały jakieś kable? A problem z kontrolką to problem o tyle upierdliwy, że ona świeci niejednokrotnie bez powodu. Nie upatruję tu winy w kostce samej kontrolki. Raczej w zaśniedziałych kostkach przednich świateł lub w zaśniedziałych stykach tylnych lamp.
Jeśli zatem pozostały jakieś kable do kontrolki, to jak jest oprawa wtyczki i końcówki przewodów wsuwane w tą oprawę, można takie połączenie elektryczne bez problemu odtworzyć.

No raczej sie pozbyl calkowicie bo zadnych obcietych kabli nie widzialem. Mialem chec podciagnac zasilanie od wlacznika swiatel ale poleglem na koncowce ktora wchodzi w zegary - po prostu nie wiem jak uzupelnic brak tej stykajacej blaszki.

prosto można brak blaszki zatsąpić . bierzesz przewód , obierasz z izolacji, zaginasz końcówke w kształt strzałki i lutujesz cyną aby sztywny sie zrobił, nie jest to idealne rozwiązanie ale działa