MotoNews.pl

Czy wymienial ktos instalacje elektryczna w 2107 ?????

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mam pytanko czy ktos wymienial instalacje elektryczna w 7 ??
Ostatnio mam jakies zwarcia kierunki mi zapierdzielaja szybko a przy chamowaniu przeciwmgielne mi sie wlanczaja.Da sie jezdzic ale deneruje.Nie chodzi mi o schematy bo z nich nic nie kumam.

Fazi, przede wszystkim popatrz na plytki tylnych reflektorow (te na ktorych sa zarowki) i na kostki, po ostatnich opadach moze jakos ci cos tam zasniedzialo lub masz zwarcie tam wlasnie.przeczysc styki i kostki.

[ wiadomość edytowana przez: Franc dnia 2004-03-15 23:42:18 ]

zrob jak mowi Franc. Na 90 proc to tylne plytki zwieraja. Oprawki zarowek tez koniecznie oczysc, uwazaj, bo pekaja. A ich styki mozesz dolutowac bezposrednio do plytek, po uprzednim dokladnym odtlusczeniu i poskrobaniu

sorry że się wtrącę ale z mojego punktu widzenia jako elektryka sam. jak słyszę słowo ZWARCIE wypowiadane przy takiej okazji to mnie się nóż w kieszeni otwiera i prawie wychodzę z siebie i staje obok.
Przeczytajcie może w jakimś słowniku technicznym co oznacza to słowo bo jak dla mnie to jest to złącznie dwóch biegónów :dodatniego i ujemnego co powoduje przepalenie bezpiecznika ub spalenie wiązki tudzież auta.

A na ten problem opisany tutaj wystarczy przeczyścić styk MASY na tylnej lampie lub obydwu bo brak masy powoduje takie objawy ponieważ wtedy żarówka od stopu na ten przykład bierze sobie masę przez inną żarówkę z instalcji np z przeciwmgielnych co powoduje lekkie świecenie się kontrolki

A i jeszcze jedno do tego nie trzeba wymieniać instalacji

Pozatym sorry troche mnie poniosło

Sławku: w pełni to rozumiemy, gdyż zostały tu pomieszne podstawowe terminy!
Ja sie nie gniewam

Po co wymieniać instalację?????Poza klemami to chyba bez sensu?
Każdy kto jeździ trochę ladą ma podobne doświadczenia. Wystarczy czasem wymienić spaloną żarówkę (np. w bocznym migaczu), żeby wszystki dolegliwości ustąpiły. Obwody drukowane i ich styki z żarówkami, oraz same wtyczki do tych obwodów w tylnych lampach to coś co u mnie najczęściej szwankuje. Kiedyś przez nieuwagę nie dokręciłem przewodu masowego przy prawej tylnej lampie. Po jednej stronie mam do zamocowania ciągle zsuwajacej się wtyczki użytą taśmę klejącą , która rozwiązała problem
Cierpliwości! Na wymianę instalacji jeszcze czas!

Witam
dokładnie tak jak pisze Grzesiek i Dobry, jaka wymiana instalacji, wystarczy poczyscic styki na wtyczkach o podokrecać masy, czasem trzeba wymienic przekaznik w skrzynce ale bardzo rzadko.
Cżestą bolaczka w 2107 sa bezpieczniki z rdzeniem z tworzywa, warto poszukac takich z rdzeniem ceramicznym, te nie zmieniaja kształtu kiedy się grzeją

Cytat:
2004-03-16 01:27:34, Grzegorz2107 pisze:
Po jednej stronie mam do zamocowania ciągle zsuwajacej się wtyczki użytą taśmę klejącą , która rozwiązała problem

W mojej 2105 miałem ten sam problem i tak samo go rozwiązałem . Inna sprawa że instalacja była w niej tak felerna że też miałem ja wymieniać - ale nie zdążyłem bo poszła w obce ręce.

Ja miałem tak samo raz postojowe świeciło raz nie raz kierunek ze stopem migał i po prostu przeczyściłem kostki w tylnych lampach, podokręcałem wszystko na koniec popsiakłem takim preparacikiem konserwcyjnym chyba STP czy jakos tak i przez zime wszystko grało i gra dalej.

ja mam zsuwajace sie kostki na gumke zamocowane i jest gitara.
a plytki tylnych lamp to dramat. Mnie np. popekaly niemal wszystkie oprawki zarowek (ulamaly sie te plastikowe zeby). I co. pozdejmowalem, poczyscilem sciezki na plytce. Uzylem pasty lutowniczej czy jakos tak... takie cos zamiast kalafonii (Dobry - nie wiem co to )
podlutowalem se, w 2 przypadkach musialem doprowadzic dodatkowa mase kawalkiem przeowdu, bo stuk sie ulamal. Na koniec plutke prysnalem takim sprayem do zabezpieczania drukow (napadlem na skladzik taty - elektronika )
i dopiero od tamtej pory moge powiedziec, ze ze swiatlami nie mam problemow.
a migacze na blotnikach... niby sa w usczelce, ale ja dodatkowo wypelnilem ten mieszek silikonem... chyba sie sprawdza...

Dzieki za pomoc sprubuje zrobic jak mowicie jak sie sprawdzi to napisze

Dobry nie bulwersuj sie tak ja nie jestem elektrykiem i dalamnie spiecie i zwarcie to jeden pies

już mi przeszło a to akurat jakby jest jeden pies ale brak masy już nie

Co do masy to bede musial u siebie poczyscic, i tak jak zrobil Mirek, dolozyc mase jeszcze jedna od silnika.