Sonda Lambda

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Panowie mam pytanko czy owa sonda odpowiada za regulowanie spalanie naszych furek?
I czy na spalanie LPG tez ma jakiś wpływ ?
Doradźcie coś bo szukam juz czegokolwiek żeby mój Esperak wrócił do dawnego spalania bo teraz to połyka jakieś 14l przy spokojnej jeździe

Sonda jak najbardziej odpowiada za spalanie, dostosowując poziom wtrysku regulację cyklu wtrysku) na podstawie ilosci tlenu zawartego w spalinach.

Pozdrawiam - Speed R

musz sprawdzić. Podłącz lpg do komputera - tam musi być zakres pracy lamby (nazywanej niekiedy - czujnikiem tlenu)
Sprawna sonda pracuje w zakresie do 5V, wykres pracy lambdy jest sinusoidą , jeżeli lambda pracuje w funcji stałej bądź wskazania gwałtownie skaczą - jest uszkodzona.

Jak dla mnie spalanie 14l lpg nie jest specjalnie duże. Mój w miejscie pali do 17l

no wlasnie..moj ostatnio zszedl do 14.5 i sikam z radosci...)) moze latem zejdzie ponizej 14..mi tez padla sonda..i gazownik to wykryl podpinajac pod laptopa

A właśnie. Co to jest na analizartorze spalin za wartość podawana w liczbach całkowitych (wszystkie pozostałe są podawane z ułamkami) i na wolnych obrotach wynosi grubo powyżej 100 natomiast na wysokich powinna spaść poniżej 100.

jejuuu, jak to robicie
mi jak ostatnio zaczal palic ok 11l lpg to pojechalem na regulacje i mam nadzieje ze spadnie ponizej 9 tak jak ostatnio a nie powiem zebym jezdzil jakos ekonomicznie, chociaz to nieznacznie wplywa na spalanie...

aha, zapomnialem jeszcze dodac, ze jak mi sie urwal kabel od sondy (wiec raczej nie dzialala ) to spalanie sie nie zmienilo

Po pierwsze za ubogo ustawiona instalacja szybko wykończy silnik wypali gniazda zaworów itp.
..po drugie.....no cóż jak sie jeździ to samochód pali
W zime zawsze spalanie rośnie - bo auto musi się nagrzać. Rośnie też bo jak np mamy zamiar z kimś porozmawiać to silnik pracuje , zeby było cieplutko.

Dla mnie jeżeli spala do 17l nie jest żadnym powodem do niepokoju. Do tego dodaj jeszcze różną jakość gassu serwowaną na naszych stacjach i masz już pełny obraz spalania

Po drugie odnośnie analizy spalin - jest to chyba obliczany przez tester współczynnik nadmiaru powietrza.
Najważniejsze są CO CO2 i HC , reszte można olać.

Cytat:
Po pierwsze za ubogo ustawiona instalacja szybko wykończy silnik wypali gniazda zaworów itp.

mam nadzieje ze gazownik zna sie na tym fachowo bo raz na pol roku to bywam na regulacji. A co do zimy to faktycznie spalanie rosnie.

Jest roznica w jakosci gazu, nieraz juz to sam zauwazylem... ale ciekawe co ja kiedys zatankowalem jak mi spalil 7,4 l, oby takich stacji bylo wiecej

ale chyba w trasie???

...choć też zależy jak sie jedzie - kiedyś jeszcze za dobrych Pb czasów wracałem sobie z nad morza, nocą i autko spaliło......16,5 l PB/100km

ale trzeba przyznać że był doładowany - 4 osoby + bagaż.....no i że.......prędkość tylko chwilowo w miejscowościach spadała do 190 . Całą droge ponad 200km/h .... - wtedy uwierzyłem znajomemu że w 2h 30 minut można zobaczyć morze