| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() BOJKOT espero Marki | 2004-08-20 08:29:08 JAco,
Co to znaczy jak masz rozwiązany dolot powietrza, ja mam 1,5 i te same objawy, muł , prędkośc max 130 , na zimnym silniku jest trochę lepiej. Objawy są i na gazie i na benzynie. Szykuję się na podłączenie do komputera - ile to mniej wiecej (Warszawa) może kosztować ? Może i mam spieprzoną sondę, moze zapchany wydech (środkowy, tylni, katalizator?) ale ponoc ma to wykazać podłączenie do komputera. Ja na razie czekam na podłaczenie potem będę grzebał. Gorzej jak się okaże że silnik się "kończy" albo jakaś uszczelka pod głowica . Wtedy tragedia. PZDr Bojkot |
Jacenty Klubowy Weteran Nubira III, KIA SEDO ... Suwałki | 2004-08-20 08:36:58 Oprócz płynów nagrzewa się katalizator i sonda Lambda. Może to gdzieś tu jest pies pogrzebany ? |
![]() marcinekzoliborz Espero Warszawa | 2004-08-20 08:44:34 Witam witam
Rozgrzej samochód i odłącz wydechy Głównie katalizator Ja miałem takie objawy jak mi kat zdechł (przestawione Przegrody) Zimny wporządku ciepły tragedia Pozdrawiam |
AsterixGal ESPERO było :( Mazda 626 jest | 2004-08-20 09:00:54
Jaki czas jest potrzebny do rozgrzanie tych elementów, aby powiedzieć że pracują w docelowych warunkach pracy,orientacyjne? Czy przejechane ok 120tys km oznacza definitywny pad katalizatora. [ wiadomość edytowana przez: AsterixGal dnia 2004-08-20 09:41:34 ] |
Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2004-08-20 10:27:58 Jesli lampka Check zapaliła się, to ECU powinien zapamiętać kod błędu. Sprawdzałeś?
Wg mnie moze tp byc padnięta lambda - po wyeliminowaniu innych przyczyn pojedz na analizator. |
AsterixGal ESPERO było :( Mazda 626 jest | 2004-08-20 10:31:10
Jakich wyników spodziewać sie na analizatorze? Czego bedzie za dużo? |
Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2004-08-20 10:33:50 Moze być za duzo albo za mało tlenu w spalinach - czyli współczynnik lambda różny od 1.
Sonda może podawać złe odczyty i ECU myśli że jest wszystko ok, dlatego nie wywala błędu. [ wiadomość edytowana przez: Robert_S dnia 2004-08-20 10:34:20 ] |
AsterixGal ESPERO było :( Mazda 626 jest | 2004-08-20 10:39:36 czy dobrze rozumuje:
jeśli sonda daje zwrotnie informacje do ECU o zawartości tlenu w spalinach, to komp analizując te informacje powinien zmienić skałd mieszanki. Jeśli tak jest, to odłaczenie sondy w czasie pomiarów analizatorem powinno wywołać zmianę na wskaźnikach pomiarowych. Czy moze być też sytuacja że taka zmiana nie nastąpi? |
Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2004-08-20 10:45:18 Silnik ustala czas wtrysku na podst sondy. Jeśli sonda wykrywa za duzo tlenu - czas wtrysku jest wydłużany (zwiększa się dawka paliwa) i odwrotnie - za mało tlenu itd...
Jesli odłączysz lambde - to ECU zaświeci lampke i przejdzie w tryb awaryjny, na analizatorze bedzie to także widoczne. Najpierw sprawdź kody błędów, a potem czy wywala błąd po odłączeniu lambdy. Ale zanim pojedziesz na analizator wyeliminuj pozostałe przyczyny. |
AsterixGal ESPERO było :( Mazda 626 jest | 2004-08-20 10:55:03
Pewnie lepiej byłoby powiedzieć, kup se nowy samochód, ale narazie musze tym pojeździć. Z innych rzeczy, poza Lambd'ą, to może obwód wysokiego napięcia (ale niebardzo mi się to widzi). |
Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2004-08-20 11:02:13
Hmm sorki, Chodziło mi o to żebyś sprawdził kody błędów i inne rzeczy które można wyeliminować jeszcze na parkingu np. czy nie blokuje sie EGR, czy reaguje na odłączenie lambdy (uwaga - ten test musi być przeprowadzony przy rozgrzanym silniku) no i pozostałe wskazówki od innych klubowiczów |
AsterixGal ESPERO było :( Mazda 626 jest | 2004-08-20 11:09:00 Robercie, Co będzie jak EGR będzie zbyt mocno otwarty, czyli dużo spalin będzie wracało spowrotem do kolektora ssącego? W którym momencie otwiera się EGR? CZy można wogóle zablokowac EGR, coby nie "cofał" spalin i czy z takiej blokady będzie zysk? [ wiadomość edytowana przez: AsterixGal dnia 2004-08-20 11:10:08 ] |
Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2004-08-20 11:27:26 Z EGR działa w oparciu o podciśnienie w kolektorze dolotowym (w nowszych silnikach jest to wspomagane elektroniką)
Z moich doświadczeń wynika, że EGR otwiera się tylko w przypadku dużego podciśnienia, jakie występuje podczas zwolnienia pedału gazu przy wysokich obrotach silnika. Tak przynajmniej jest w moim 1800. Można wyłączyć EGR poprzez zdjęcie rurki podciśnienia i zaślepienie jej. Ale IMO nie ma to większego sensu. |
AsterixGal ESPERO było :( Mazda 626 jest | 2004-08-20 11:34:52 Dzięki |
maskekk Pzn | 2004-08-20 16:36:11 ja bym proponowal tak jak juz ktos napisal oblukac dolot powietrza. przewarznie przy LPG gazownicy usuwaja rury doprowadzajace powietrze lub je obracaja zeby auto niegaslo po wcisnieciu sprzegla czy wrzuceniu na luz przy duzej predkosci. moze byc tak ze silnik jak sie rozgrzeje to pobiera powietrze z wnetrza komory silnik ktore jak wiadomo jest gorace i zadsze. i to moze mulic fure pozdro |
SPERmOjadEk Volvo V70 2,5TDI 97/98 Białystok | 2004-08-20 18:23:01 A ja sugeruję sprawdzenie...czujników temperatury płynu chłodzącego lub powietrza. Prawdopodobnie są walnietę i komp dostaje informację o tym , iż silnik jest zimny co skutkuje jazdą "na ssaniu" czyli zwiększoną dawką plaiwa. Silnik, po prostu, zalewa się paliwem i stąd ta mułowatość. Taka usterkę możesz wykryć po rzeczonych kodach błędów, ale też, prawdopodobnie, odłączając owe czujnki cosspowduje przejscie na tryb awaryjny kompa i jeśli to ta przyczyna, wóż bedzie chodził lepiej.
nie doczytałem jaki masz wóżek, ale w 2 egzemplarzach 1,5 DOHC tak właśnie było |
Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2004-08-20 20:02:52
Heh miałem dokładnie to samo podejrzenie - gdyby ECU nie zauważył odłączenia sondy - oznaczałoby to, że nie przechodzi w "otwartą" (czy zamkniętą - nigdy tego nie pamiętam) pętlę np. na skutek padnięcia CTS |