MotoNews.pl
6 Zeby tego cla z UE nie bylo, bylby raj ;-) (39177/27) - PT

Zeby tego cla z UE nie bylo, bylby raj ;-)

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
tak sobie siedze i mysle, przegladajac różne ogłoszenia motoryzacyjne naszych zachodnich sąsiadów,
ot chociażby EBAY - aukcje aukcje samochodów, gdzie za 1000 euro można kupić takie piękne auteczko że szok !!
dla tych zakochanych we wloskich samochodach : Alfa :
alfa1

alfa2
alfa3

a ci co lubią solidną niemiecką robote, moga sobie za niewielkie pieniązki kupić jakiegoś opelka

kadet1

U nas za 4000 zł to kupimy byle jakiego poldota, nie żebym mówił że polonez to beznadzieja, bo sam takim jeżdze, ale jak ogladam takie ogłoszenia.....
No i za jakie niewielkie pieniążki można sobie piekną bryczke sprawić, to aż sie żal robi ...
DLACZEGO MY POLACY NIE MOŻEMY SOBIE NA COS TAKIEGO POZWOLIĆ
No i oczywiście, ile by można przeróbek robić mając do dyspozycki tyle częsci co jest na zachodzie ... ehh aż sie serce kraje.
A może jednak wejdziemy do tej unii, i my również bedziemy mogli kupować, przerabiac, kombinować ....
(czy to tylko marzenia), a może dalej bedziemy musieli kombinować i zakładać hamulce z łady do naszych wozów
panowie z wiejskiej stwierdzą że sprowadzanie "zlomu" z zachodu zagraża bepieczeństwu na drogach ..... a tak by mogo być pieknie

Od 1 maja cła na auta z Unii już nie będzie - czytałem. Za to podniosą akcyzę - w sumie do 65%.

cła już dawno nie ma jest tylko 22% VAT ,akcyza,i EURO 2

Jak wejdziemy do UE to najpewniej zacznie obowiazywac u nas norma Euro3, ktora juz obowiazuje na zachodzie.

Adamus

O ile wiem można będzie przywieźć z Unii dowolny pojazd, który jest tam zarejestrowany. Niezależnie od rocznika.

Jedyną zmianą będzie to że akcyza i vat będzie naliczany nie wg eurotaxu tylko na podstawie dowodu zakupu tzn. że jak kupiłeś brykę za 1000 euro to żaden celnik ci nie wmówi że warte jest 2000 euro i zapłacisz akcyzę i vat od ceny faktycznej zakupu i może się okazać że kupno np. esperaka z 97 roku z full opcją za 1000 euro to ciekawa sprawa tylko ile wtedy będą warte nasze poldofixy ? bedą je chyba dawać gratis do ziemniaków w warzywniaku....

Sierra. W październiku sprzedałem rdzewiejącego Fiata 125p za 1050pln.Śmiechu warte.

Cytat:
2004-02-15 23:24:25, Radzio75 pisze:
Jedyną zmianą będzie to że akcyza i vat będzie naliczany nie wg eurotaxu tylko na podstawie dowodu zakupu tzn. że jak kupiłeś brykę za 1000 euro to żaden celnik ci nie wmówi że warte jest 2000 euro i zapłacisz akcyzę i vat od ceny faktycznej zakupu i może się okazać że kupno np. esperaka z 97 roku z full opcją za 1000 euro to ciekawa sprawa tylko ile wtedy będą warte nasze poldofixy ? bedą je chyba dawać gratis do ziemniaków w warzywniaku....

moze wrescie kupie sobie sportowy samochod ktory nie bedzie kosztowal majatek

Zycie zweryfikuje nasze rozwazania...

ceny są takie bo oddając na złom też trzeba zapłacic, kiedys to było 200 DM, teraz to nie wiem i wola opchnąć jakiemus studentowi lub handlarzowi zza odry

A taki student chetnie wezmie jakies fajne autko za 3000 euraczy, ktore u niego w kraju kosztuje 2 razy tyle.

Cytat:
2004-03-05 15:48:45, KiLeR pisze:
A taki student chetnie wezmie jakies fajne autko za 3000 euraczy, ktore u niego w kraju kosztuje 2 razy tyle.

jakieś BMW 323 (325), żeby bezpiecznie i spokojnie do szkoły mógł sobie pojechać

na przyklad... albo jakas asterke GSi, czy cos takiego... to w koncu ludzka sprawa bezpiecznie podrozowac w slusznych sprawach...

Taa,wszyscy sobie nawiozą "super sportowych, tanich wózków" a poczciwe Fiaciny i Poldy pokryje kurz dziejów.Pozostana zdjęcia i wspomnienia...Za kierownicami nowoczesnych potworków i innych dupowozów zapomnimy o godzinach w garażu,o jakimś poszukiwaniu Groklinów czy DOHC,nie mówiąc o frajdzie zwiedzania szrotów i złomowisk i cieszenia się z chromowanej klamki wykręconej z drzwi rozpadającej się Syrenki
Heh,ale mnie wizja naszła
Ja bym też coś sobie przywiózł,ale na pewno nie Astre GSI(a fuj) tylko na ten przykład zadbaną Mirafiorkę albo 124 Spider Zobaczymy jak to będzie,ale nie przesadzajmy z zachwytami nad tanimi Sierrami,Astrami czy Golfami.

Cytat:
2004-03-05 16:09:01, kaovietz pisze:

Ja bym też coś sobie przywiózł,ale na pewno nie Astre GSI(a fuj) tylko na ten przykład zadbaną Mirafiorkę albo 124 Spider Zobaczymy jak to będzie,ale nie przesadzajmy z zachwytami nad tanimi Sierrami,Astrami czy Golfami.

potwierdzam astra GSI jest fuj

a fiacik 142 spider jest cacy a zwłaszca z silniczkiem 1.8 na tłokach 86

no jabym sobbie tez przywiozl, ale ceny troche maja drogie, a np, TO albo TO

Nie lubię półśrodków, lecz ceny na niektóre auta w Unii są bardzo ciekawe. Lecz takie auta, dla których wymienię Poloneza (Toyota Coroll, Honda Civic - max. 3 latki) niestety są jeszcze poza moim zasięgiem i za zachodnią granicą również tej ceny się trzymają...

Lecz Unia daje jeszcze jedną, ciekawą możliwość mianowicie z tego co czytałem nie będzie potrzeba posiadać specjalnych papierów na silnik, gdyż będzie on traktowany jako jedna z części zamiennych do auta. A to z penwością sporo ułatwi nam pracę w przeszczepianiu nowych endżajnów do naszych aut...

Pozdrawiam